Na Najmilšom koncerte roka vystúpilo približne 60 detí z centier pre deti a rodiny

DSC_1871 kopie Foto: Patrícia Falbová

Podujatie Najmilší koncert roka oslávilo svoje 30. narodeniny. Počas jeho existencie na koncertoch vystúpilo viac ako 25-tisíc detí. Cieľom týchto akcií – okrem hľadania potencionálnych talentov – je prinavrátiť sebavedomie tým ratolestiam, ktoré ho pre zlé skúsenosti stratili.

Aktuálny ročník bol iný ako všetky ostatné, keďže koncert sa pre pandemické opatrenia konal online. Predstavilo sa na ňom štrnásť čísel. Celá hudobná slávnosť sa niesla v duchu, v ktorom sa prelínala súčasnosť s minulosťou.

Počas vystúpení sa púšťali videodokrútky bývalých domovákov, ktorí mali možnosť účinkovať na Najmilšom koncerte roka. S mnohými z nich som mala možnosť sa stretnúť pri tvorbe rubriky Dá sa to, kde mi vyrozprávali svoje životné príbehy, napríklad s výkonným riaditeľom Úsmevu ako dar Štefanom Adamjakom, pedagogičkou a tútorkou v Domovskom vzdelávacom centre Alexandrou Mikloškovou či kaplánom v Mariánke Marekom Vadrnom.

„Myslím si, že 30. ročník priniesol zhrnutie myšlienky a smerovania rozvoja detí, a teda aj smerovania rozvoja rodín. Tieto koncerty ukazujú cestu deťom, ktoré si hľadajú svoju budúcnosť. Snažíme sa, aby deti boli úspešné a vďaka svojmu úspechu boli v živote šťastné,“ hovorí o koncerte Július Hron, ktorý stál pri zrode Najmilších koncertov.

Deti z centier pre deti a rodiny si nacvičili a predviedli svoje výkony najprv na krajskom kole, v ktorom vyselektovali tých najlepší, ktorí mohli vystúpiť a odprezentovať svoj talent na celoslovenskom predstavení.

Romana. Foto: Patrícia Falbová

Koncert odštartovala so speváckym vystúpením Romana z Centra pre deti a rodiny Nižná Kamenica so skladbou Ešte váham. Romanka sa spevu intenzívne venuje, chodí na základnú umeleckú školu, hrá na klavíri a trikrát sa zúčastnila speváckeho tábora.

Z Nízkoprahového centra MAK sa predstavil Sebastián s hrou na akordeón a jeho číslo doplnil Mauricio s recitáciou z Centra pre deti a rodiny Nitra.

Medzi najmladších a najroztomilejších účastníkov patrili deti zo Žikaviec, ktoré zaspievali a zatancovali na pesničku Kukulienka. „Deti boli veľmi potešené, keď sa dozvedeli, že postupujú z krajského kola a vystúpia na hlavnom koncerte,“ prezradila jedna z vychovávateliek. Deti boli smelé a pred vystúpením vôbec nemali trému.

Foto: Patrícia Falbová

Mottom koncertu bola veta: „Byť, či nebyť, to sa pýtala mama samej seba, keď sme nemali za čo kúpiť chleba.“ Počuť sme ju mohli v dokrútke, v ktorej účinkoval trinásťročný Vilko. Vilko na koncerte zaspieval pesničku od Kristíny Horehronie. Kristína je aj jeho obľúbenou speváčkou. No dobre sa cítil aj v role modela.

Foto: Úsmev ako dar

Viacero vystúpení boli tanečné predstavenia. Jedno z nich si pripravilo Občianske združenie Nádej deťom z Banskej Bystrice. Svoje predstavenie stihli pripraviť za dva týždne. „Mali sme dvoch nových členov, takže sme to pripravovali krátko,“ povedala Vanesa. Ďalší člen Marián má už jasnú predstavu o vystupovaní na Najmilšom koncerte: „Našim cieľom je sa na základe tanca dostať niekam vyššie a hlavne spoznať nových ľudí.“

Dojemná bodka na záver

Medzi najemotívnejšie vystúpenia patrilo vystúpenie Nikolasa Kollára z Centra pre deti a rodiny z Ilavy – Klobušice. Nikolas je v centre štyri roky a jeho súrodenci sú v zariadení spolu s ním. Nikolas má osem rokov a chodí na základnú školu pre nevidiacich. V škole sa naučil už aj Braillovo písmo a po večeroch číta rozprávky. Jeho záľubou je spev a s ním aj vystúpil na koncerte. Zaspieval pesničku od Kulyho a Majselfa Kométa.

Foto: Mária Koterbová

Spolu s Nikolasom na pódium prišli aj spomenutí interpreti. Možno ani títo dvaja profesionáli netušili, ako budú s týmto malým spevákom prepojení. Kuly pre rovnaké priezvisko Kollár a Majself má syna, ktorý sa takisto volá Nikolas. Po ich vystúpení bolo na mnohých tvárach vidieť dojatie a niektorí mali v očiach slzy.

Nikolas bol z vystúpenia veľmi nadšený: „Keď som sa dozvedel, že budem spievať s Kulym, tak som sa veľmi bál a hanbil, ale teraz sa z toho veľmi teším, lebo sa mi páči jeho hlas.“

„Bolo to skvelé. Napriek korone nacvičili vystúpenia. No nie je to len o tom, že niečo deti nacvičia, ale hlavne to, že majú cieľ, ktorý chcú dosiahnuť. Koncert bol veľmi silný a emotívny,“ dodáva predseda Úsmevu ako dar Jozef Mikloško.

Na záver koncertu bola pripravená torta k 30. ročníku koncertu a odznela ako každý rok hymna Úsmev je dar, ktorú odspievali súčasní a bývalí domováci spolu s Danielom Mikloškom a jeho dvoma deťmi.


Ďalšie články