Čaputová o odvlečených sovietskou armádou: Pamätajme na hrôzy vojny a ich obete

201511980_1741264669414843_7608941746200808274_n Foto: Čaputová/FB

Prezidentka navštívila Malý Horeš a pripomenula si odvlečenie tamojších ľudí do sovietskych pracovných táborov v závere druhej svetovej vojny.

„Vypočula som si ťažké príbehy piatich spoluobčanov maďarskej národnosti, ktorých životy poznačilo, že ich otcov v decembri 1944 odvliekli do sovietskych pracovných táborov,“ píše na facebookovom profile prezidentka Zuzana Čaputová. Povedali im, že idú len na tri dni opravovať most v Čope. Ostali však na oveľa dlhšie – niektorí až šesť rokov. Niektorí sa domov nikdy nevrátili. Rodiny trúchlili, dcéry ostali bez otcov a museli predčasne dospieť. Utrpenie prehĺbilo, že počas komunizmu bolo zakázané o týchto udalostiach verejne hovoriť.

Čaputová sumarizuje, čo sa stalo: V posledných mesiacoch druhej svetovej vojny sovietska armáda a NKVD organizovali nielen individuálne odsuny osôb považované za prepojené s vojnovým slovenským alebo maďarským štátom, ale aj masové odvlečenie na základe národnosti. Podľa historikov malo takýto osud viac ako 3 500 našich maďarských spoluobčanov.

Obec Malý Horeš bola jedna z najťažšie zasiahnutých. Volali ju aj „čiernou dedinou“ pre žiaľ, ktorý zažívali rodiny 107 obyvateľov, ktorí zahynuli na nútených prácach. Takú rozsiahlu stratu pre celú komunitu si dnes len ťažko vieme predstaviť. Dnes tu stojí pamätník obetí odsunov z celého nášho územia.

Vždy je veľmi silné počuť svedectvá pamätníkov z prvej ruky, píše Čaputová. „Som veľmi vďačná za to, že sa o ne boli ochotní so mnou podeliť. Odsuny našich spoluobčanov na nútené práce a ich ťažký návrat domov patria medzi málo známe kapitoly našich dejín. Pamätajme na hrôzy vojny a ich obete, aby sa už nikdy neopakovalo, že ľudia budú prenasledovaní pre svoj pôvod,“ uzatvára prezidentka.

(joh)


Ďalšie články