V laboratóriu vo Wu-chane chovali v klietkach netopiere, potvrdzujú to nové zábery

bat Foto: YouTube

V laboratóriu v čínskom meste Wu-chan, ktoré sa často spomína pri celosvetovej pandémii koronavírusu, chovali netopiere. Teda cicavce, ktoré sa považujú za jeden z možných zdrojov nákazy. Správa prichádza v atmosfére, keď čoraz viac autorít považuje laboratórny únik za legitímnu možnosť stojacu na začiatku bezprecedentnej zdravotníckej krízy.

Vo virologickom inštitúte v čínskom meste Wu-chan, z ktorého sa podľa vedcov rozšíril koronavírus SARS-CoV-2 do celého sveta, chovali v klietkach netopiere. Preukazujú to exkluzívne zábery odvysielané austrálskou odnožou televízie Sky News.

Video pochádza z dielne Čínskej akadémie vied, ktorá ho zhotovila v roku 2017 pri príležitosti spustenia novej úrovne prevádzky tohto špecializovaného laboratória. Na záberoch sa hovorí o platných bezpečnostných opatreniach počas prípadnej nehody a o konfliktoch s francúzskou vládou počas výstavby zariadenia.

Zhruba desaťminútové video s názvom Konštrukčný a výskumný tím wuchanského laboratória P4 vo Wuchanskom virologickom inštitúte Čínskej akadémie vied možno nájsť aj rozhovory s poprednými vedcami a opis vízie experta, ktorý červom kŕmi netopiera.

V správe expertného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý bol v meste vyšetrovať pôvod pandémie, sa neuvádza, že by v tomto virologickom ústave chovali netopiere. Je tu iba zmienka o tom, že v tunajšej zvieracej miestnosti zvládnu aj prácu s primátmi.

Aj to bola konšpirácia

Zoológ Peter Daszak, člen tímu WHO, ktorý vyšetroval pôvod pandémie vo Wu-chane, v minulosti uviedol, že v prípade tvrdení naznačujúcich prítomnosť netopierov v tomto laboratóriu ide o „konšpiráciu“.

Daszak v jednom z twitterových príspevkov v decembri 2020 skonštatoval, že do wuchanského laboratória nezaslali na genetickú analýzu vírusov žiadne netopiere odchytené v teréne. „Takto teraz funguje veda. Zhromažďujeme vzorky z netopierov a posielame ich do laboratória. Púšťame netopiere tam, kde ich chytíme,“ povedal.

V ďalšom príspevku z 11. decembra 2020 uviedol: „Toto je široko rozšírená konšpiračná teória. Tento diel opisuje prácu, ktorú vediem, a laboratóriá, s ktorými spolupracujem 15 rokov. Neobsahujú živé a ani mŕtve netopiere. Nikde neexistujú dôkazy, že by sa tak dialo. Je to chyba, dúfam, že bude opravená,“ skonštatoval.

K videu Čínskej akadémie vied, ktoré objavili vedci skúmajúci pôvod pandémie pod hlavičkou skupiny DRASTIC, sa Daszak pre Sky News Australia nechcel vyjadriť. Mimochodom, Daszak je šéfom organizácie EcoHealth Alliance, ktorá priamo financovala výskum koronavírusu vo wuchanskom inštitúte.

Postoj k možnému úniku sa mení

Práve netopiere pokladali na začiatku pandémie medicínske autority za zdroj nového koronavírusu. Prítomnosť infekcie v tele týmto zvieratám nespôsobuje žiadne problémy, takže sú ideálnym prírodným rezervoárom.

Nové zábery publikované redakciou televízie môžu byť ďalšou muníciou pre obhajcov čoraz častejšej teórie, podľa ktorej SARS-CoV-2 nešťastnou náhodou unikol z laboratória. Aj keď bola táto eventualita spočiatku často označovaná za hoax a konšpiráciu, dnes je predmetom seriózneho vedeckého skúmania.

Napríklad Facebook už nebude zmazávať príspevky týkajúce sa laboratórneho pôvodu covidu. Vedenie sa tak rozhodlo po nedávnych výrokoch amerického prezidenta Joea Bidena a reportáži Wall Street Journalu, podľa ktorej trojicu zamestnancov wuchanského inštitútu hospitalizovali už v novembri roku 2019, teda ešte pred oficiálnym začiatkom pandémie.

Za zmienku tiež stojí fakt, že niektoré vplyvné americké médiá začali spätne prepisovať svoje staršie články o hypotéze, že nový koronavírus unikol z laboratórneho prostredia. Washington Post upravil svoj text z februára 2020. Článok z marca 2021 zmenil New York Times. Neoznámené úpravy vykonal aj portál Vox.

Pochybnosti sa hromadia

Zmenu postoja k pôvodu nákazy vidno napríklad aj u jedného z najvyšších amerických expertov na infekčné ochorenia Anthonyho Fauciho. Ten v minulosti zastával názor, že neexistujú vedecké dôkazy o laboratórnom pôvode vírusu. Nedávno sa však vyjadril, že teóriu o úniku vírusu z laboratória treba hlbšie preskúmať.

Ešte ďalej idú vyjadrenia novinára Nicholasa Wadea, ktorý vyštudoval prírodné vedy v Cambridgei, bol editorom vedeckých časopisov, ako napríklad Nature, a vedúcim vedeckej rubriky New York Times. Expert pred pár týždňami publikoval článok, v ktorom označil variant vytvorenia vírusu v laboratóriu za oveľa pravdepodobnejší.

Približne 20 vedcov zverejnilo v polovici mája list v prestížnom vedeckom časopise Science. V ňom žiadali, aby sa odborníci seriózne zaoberali hypotézou, že SARS-CoV-2 vznikol v laboratóriu, lebo si myslia, že táto teória je stále živá. Okrem iného im prekážalo, že tím WHO sa ňou takmer nezaoberal.


Ďalšie články