Rusko začína experimentovať s povinným očkovaním. V Rusoch rastie hnev

Zdravotná sestra očkuje pacienta ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Miestne úrady v Moskve a Moskovskej oblasti sa snažia zabrániť ničivým ekonomickým dosahom lockdownu. Nie je však isté, či bude povinná vakcinácia sama o sebe dostatočne rýchlym a efektívnym riešením.

Ešte v stredu oznámil starosta Moskvy Sergej Sobianin povinné očkovanie pre všetkých štátnych zamestnancov a zamestnancov sektoru služieb. Stalo sa tak po tom, ako podľa jeho slov v meste vznikla „dramatická epidemiologická situácia“. Zamestnávatelia by vraj mali zabezpečiť aspoň 60-percentnú mieru zaštepenia svojich zamestnancov.

Dobre informovaný zdroj pre ruský opozičný portál Meduza uviedol, že išlo o spoločné rozhodnutie radnice a ruského úradu na ochranu spotrebiteľov (Rospotrebnadzor). Ako pokračoval zdroj, ďalší lockdown by podľa Sobianina príliš tvrdo zasiahol ekonomiku metropoly, pričom pre zníženie denného prírastku nakazených bude podľa jeho slov aj po zaštepení potrebného množstva Moskovčanov treba aspoň mesiac.

Už v stredu ráno oznámili informáciu o povinnom štepení aj zamestnancom moskovskej siete kaviarní Skuratov. Bolo im povedané, že ak si chcú udržať zamestnanie, budú sa musieť dať zaočkovať proti novému koronavírusu. „Prišla nám správa, že si musíme zarezervovať termín (očkovania). Väčšina mojich kolegov to urobí. Nie je to ideálne a želám si, aby sme mali inú možnosť. Ale situácia je zlá. Mnohí moji známi ochoreli,“ uviedla 23-ročná baristka Maša Zubrilinova, ktorá dostala termín štepenia už na budúci týždeň.  

Nie každý zamestnanec sa však s novým nariadením stotožňuje. „Požiadam mojich šéfovcov, aby ma urobili jedným z tých 40 percent, ktoré sa nemusia očkovať. Neverím vakcíne. Tieto povinné opatrenia sú absurdné a protiústavné. Ale čo mám robiť? Chcel by som si udržať robotu,“ povedal 29-ročný zamestnanec obchodu s elektronikou.

Obavy z ekonomického dosahu lockdownu

Miestne úrady sa k tomuto radiálnemu kroku odhodlali po tom, ako sa aj napriek voľnej dostupnosti vakcín nechalo doteraz zaočkovať len 12 percent Moskovčanov. Rozhodnutie prichádza v čase, keď mnohé oblasti Ruska vrátane Moskvy a Petrohradu čelia tretej vlne pandémie. Najnovšia vlna je podľa expertov spôsobená jednak neochotou bežných Rusov dať sa očkovať a takisto nepripravenosťou Kremľa zaviesť od minulého leta ďalší lockdown v obavách o ekonomiku.

Pre obavy z možných ekonomických dosahov ďalšieho lockdownu podporujú povinné očkovanie v prevažnej miere aj moskovskí podnikatelia. A to aj napriek tomu, že za zaočkovanie dostatočného počtu zamestnancov budú sami niesť zodpovenosť.

„Počty obetí rastú. Je nevyhnutné ochrániť ľudí pred týmto mimoriadne nebezpečným vírusom,“ verí majiteľka reštaurácie Alesa Romanova, ktorá krok radnice podporuje. „Budeme štepiť všetkých našich zamestnancov čo najskôr. Povieme im, že je to povinný krok na porazenie pandémie,“ dodala.  

Majiteľ siete fastfoodov „Teremok“ Michail Gončarov zdôraznil, že z jeho 2 000 moskovských zamestnancov sa doteraz dalo zaočkovať približne 15 percent, pričom len tretina to plánuje urobiť v budúcnosti. Pre dosiahnutie 60-percentnej úrovne zaočkovanosti bude musieť mnohých presvedčiť, aby zmenili svoj názor. „Bežní ľudia len potrebujú trocha šťuchnúť. Verím však, že každý, kto chce pracovať v gastronómii, by mal byť zaočkovaný,“ dodal.

Zákon padajúcej zodpovednosti pred voľbami

Voči povinnému očkovaniu sa už teraz začína dvíhať vlna odporu. „Ukazuje sa, že vláda nemá žiadnu veľkú stratégiu v boji s koronavírusom. Federálne centrum presunulo zodpovednosť za očkovanie na miestne úrady a tie zas na miestnych podnikateľov,“ uviedla Taťjana Stanová, zakladateľka konzultačnej spoločnosti R.Politik. Ruské orgány až donedávna povinné očkovanie odmietali. Ruský prezident Vladimir Putin označil ešte 27. mája túto myšlienku za „nepraktickú a nemožnú“.

Pri takej vysokej miere nedôvery voči vakcinácii, aká panuje momentálne v Rusku, predstavuje povinné štepenie veľkú politickú hrozbu. Pre Kremeľ to nie je dobrá správa pred jesennými parlamentnými voľbami. Problémom pre ruskú vládu môže byť podľa Stanovej v predvolebnom období nielen samotné zavádzanie povinného očkovania, ale aj to, čo daný krok napovedá o celkovom manažmente pandémie. „Vystupujú z pozície slabosti. Kremeľ dlhú dobu hovoril, že pandémiu porazil. Lekári sú teraz v panike a úrady musia jednať. Ľudia sa zároveň nechcú nechať očkovať a vláda musí nájsť nejakú rovnováhu,“ zdôraznila.

Nepopulárne opatrenie medzitým začína kritizovať aj systémová opozícia. „Povinné očkovanie je amorálne a nelegálne. Štepenie je každého osobnou voľbou. Tieto očkovacie látky neboli úplne testované. Nevieme, aké sú ich vedľajšie účinky,“ vyhlásil komunistický poslanec moskovskej mestskej dumy Jevgenij Stupin.

Nové mutácie a obavy o praktickú efektivitu

Viacerí experti preto varujú, že povinné očkovanie predstavuje nielen etický, no bez dodatočných epidemiologických opatrení aj praktický problém. Hoci je vakcinácia z dlhodobého hľadiska podľa mnohých jedinou stratégiou, ako poraziť pandémiu, jej účinok je postupný a nastupuje pomaly. Nie je preto vhodné na riešenie prudkých vĺn infekcie, keď počet nakazených prudko narastá v krátkom časovom úseku. Sputnik V poskytuje dostatočnú ochranu približne 18 dní od svojho podania, pričom pri nových variantoch je percento chránených po prvej dávke relatívne nízke. A práve nové varianty začínajú byť v Rusku, ale aj inde na svete dominantnými.

Vrchný lekár hlavnej moskovskej covidovej nemocnice Denis Procenko ešte minulý týždeň vyhlásil, že pacienti nereagujú na donedávna efektívnu liečbu, čo naznačuje, že v Moskve sa šíria nové mutácie. Súhlasí s ním aj jeho kolega epidemiológ Vasilij Vlassov, bývalý poradca ruskej vlády aj Svetovej zdravotníckej organizácie. „Táto situácia hrozila v Moskve už dlhšiu dobu. Úrady spanikárili a narobili chaos. Vakcinácia je potrebná, no jej dosah sa prejaví až tak za dva tri týždne. Mali by sme čo najskôr zaviesť lockdown, avšak úrady to nechcú urobiť,“ varoval Vlassov. Ruský expert, podobne ako mnohí jeho kolegovia, tak varuje pred vplyvom nových, nebezpečnejších mutácií koronavírusu SARS-CoV-2.

Ruskí epidemiológovia tiež nedávno potvrdili vznik novej, „moskovskej“ mutácie koronavírusu. Podľa miestnych médií o nej však zatiaľ nedali k dispozícii žiadne podrobnejšie informácie, no podľa slov Alexandra Gincburga, riaditeľa Gamalejovho centra, ktoré vyvinulo Sputnik V, by táto vakcína mala proti nemu byť efektívna. Ako však ukazujú mutácie z iných častí sveta, ak aj budú na ruskom trhu dostupné očkovacie látky účinné, otázna je stále miera ich efektivity.

Rusko medzitým začína zamorovať aj delta variant koronavírusu (takzvaný indický variant), pri ktorom tiež nie je zrejmé, aká efektívna voči nemu bude vakcína Sputnik V. Sobianin v piatok vyhlásil, že tento variant bol identifikovaný až u 89,3 percenta novoinfikovaných a stáva sa tak dominantným.

Dostupné sú len údaje z Veľkej Británie, kde ide už o dominantný variant a kde sa v prevažnej miere používa vakcína od spoločnosti AstraZeneca, ktorá funguje na podobnom princípe ako Sputnik V. Podľa údajov britských úradov je účinok tejto očkovacej látky voči variantu delta 21 dní od podania prvej dávky približne len 30 percent, čo je o 15 až 20 percent menej než pri variante alfa (takzvaný britský variant). Po druhej dávke sa už imunita stáva silnejšou a rozdiel nie je taký markantný, pričom predstavuje len 5 – 6 percent, a to ako pre vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, tak aj pre Pfizer.

Efektívnosť povinného očkovania bez dodatočných epidemiologických opatrení je ťažké vopred odhadovať. Vývoj situácie v Moskve a Moskovskej oblasti nám môže v najbližších týždňoch mnohé napovedať.


Ďalšie články