Video zachytávajúce pád lanovky v Taliansku médiá zverejnili. Napriek zákazu polície

Pád kabíny lanovky má už 14 obetí Záchranári v troskách lanovky, ktorá sa zrútila neďaleko vrcholu trate Stresa-Mottarone na severe Talianska. Foto: TASR/AP

Záznam z pádu lanovky, ktorý sa koncom mája skončil smrťou štrnástich ľudí, zverejnila talianska televízia Rai. Čelí za to kritike, keďže polícia zakázala šíriť akýkoľvek obsah spojený s vyšetrovaním tejto tragédie. Navyše video videli aj príbuzní obetí. Nehodu prežilo len jedno dieťa.

Na zverejnenom videu je vidieť, ako kabína prichádza k vrcholu a tesne pred konečnou stanicou sa náhle prudko zhupne. Nekontrolovane sa po nosných lanách zvezie rýchlo smerom nadol, na pylóne nižšie pod vrcholom sa prudko uvoľní a spadne z konštrukcie na zem.

Video dokazuje, že sa neutrhlo nosné lano, ako sa hovorilo krátko po tragickej nehode. Kabína lanovky sa zrútila do lesa približne 300 metrov pod vrcholom, ktorý takmer dosiahla. Nehoda sa stala 23. mája na hore Mottarone pri jazere Maggiore na severe Talianska.

Lanovku sprevádzkovali 1. augusta 1970. V rokoch 2014 až 2016 prešla podľa televízie Rai kompletnou úpravou. Prokuratúra preto skúma aj videozáznamy z tohto obdobia.

Talianske úrady v súvislosti s prípadom zadržali majiteľa firmy, ktorá lanovku prevádzkovala, a takisto dvoch jej zamestnancov na základe obvinení, že mali s brzdovým systémom lanovky úmyselne manipulovať, aby zabránili jej úplnému vyradeniu z prevádzky. Podľa prokuratúry vlastník firmy Luigi Nerini a manažér Enrico Perocchio o nefunkčnej brzde vedeli, avšak z ekonomických dôvodov jej oprave nevenovali pozornosť.

Hlavný technik Gabriele Tadini zostáva v domácej väzbe. Priznal totiž, že znefunkčnenie bŕzd na lanovke spôsobil on. Ako dôvod uviedol, že sa brzdy samé od seba uzamykali, keď bola lanovka v prevádzke. Prokurátorka už dávnejšie oznámila, že na záchrannej brzde boli umiestnené svorky, čím bola znefunkčnená.

Pád lanovky spájajúcej mestečko Stresa na brehu jazera Maggiore s horou Mottarone ako jediný z 15 ľudí v kabíne prežil päťročný izraelský chlapec Eitan. Prišiel však o oboch rodičov, mladšieho brata aj prarodičov. Eitan a jeho rodina pochádzali z Izraela a do Talianska sa presťahovali v roku 2018.

Chlapca, ktorý nehodu prežil s ťažkými zraneniami hrudníka a brucha, prepustili z nemocnice v Turíne 10. júna. Domov do Pavie sa vrátil v sprievode svojej tety. Podľa nemocnice však bude jeho úplné zotavenie sa zo zranení trvať ešte dva mesiace.


Ďalšie články