Slovensko prehralo na majstrovstvách Európy so Švédskom 0:1

Švédsko - Slovensko Foto: M. Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Po dvoch zápasoch, výhre nad Poľskom a prehre so Švédskom, má Slovensko tri body a je stále v hre o postup do osemfinále.

Marek Hamšík, slovenský kapitán, povedal po zápase: „Škoda, keby neodpískali penaltu, remízu by sme zrejme udržali a bol by to zlatý bod. Boli sme trochu pasívnejší v druhom polčase a doplatili sme na to. Stále je to otvorené, musíme sa dobre zregenerovať. Vieme, že Španieli sú favoriti na prvenstvo v skupine a aj kandidáti na triumf na turnaji. Bude to veľmi náročné.“

Ondrej Duda, útočník: „Povedal by som, že to bol remízový zápas. Bod by sme si zaslúžili. Málo sme sa tlačili dopredu, neboli sme nebezpeční. Inkasovali sme z penalty, no podľa mňa ich hráč ani nechcel dávať takú loptu do šestnástky, trochu mu to skĺzlo. Stále je šanca postúpiť. Máme pred sebou ešte jeden zápas. Urobíme všetko pre to, aby sme získali potrebný počet bodov. Hlavné bude, aby sme si udržali trpezlivosť.“

Po uplynutí riadneho hracieho času sa nastavilo päť minút. Najväčšiu šancu mal Kucka, ktorý z diaľky pálil nad bránu.

V 77. minúte premenil Forsberg po faule brankára Dúbravku pokutový kop, Švédi vedú 1:0.

V 71. minúte opäť veľká šanca Švédov. Útočník Isak strieľal z hranice šestnástky k pravej tyči, Dúbravka chytil.

V 59. minúte vynikajúci zákrok brankára Dúbravku, ktorý vyrazil ľavou rukou hlavičku súpera. Švédi zvyšujú tlak a vypracúvajú si šance.

Duda v 50. minúte ohrozil bránu súpera. Strela išla tesne nad brvno.

Doterajší priebeh je pomerne vyrovnaný, naši kopali roh aj dva nepriame kopy, zatiaľ bez dôraznej koncovky, mužstvá sa snažia o centrované lopty, zatiaľ bez vyloženej gólovej šance. Zdá sa, že pri takomto vývoji bude dôležité, kto dá prvý gól. Podobne bez koncovky hrajú aj Švédi.

Hrá sa pomerne tvrdo, zatiaľ bez kariet. Slovensko má pri prižmúrení oka trochu viac z hry, ale vpredu hráme skôr slabo, bez prenikavejšieho nápadu.

Švédsko má po remíze so Španielskom bod, hrajú proti nám skôr opatrne.

Róbert Mak a švédsky futbalista Kristoffer Olsson. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovenskú futbalovú reprezentáciu zasiahol deň pred duelom koronavírus. Do karantény musel putovať obranca Denis Vavro a aj jeden člen realizačného tímu. Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič neočakával, že duel bude vzhľadom na charakteristiky protagonistov o jednom góle: „Bude iný zápas, ako boli predchádzajúce dva v skupine. Budú iné stratégie a iné nastavenia. Očakávam vyrovnaný a kvalitný zápas, tešíme sa na neho.“      

Tréner Švédska Janne Andersson avizoval, že jeho futbalisti pôjdu do zápasu so Slovenskom v diametrálne odlišnom nastavení ako proti Španielom. V Seville sa im podarilo uhrať bezgólovú remízu. Slovenský tím je podľa neho dobre organizovaný a potvrdil, že očakáva od svojho mužstva oveľa väčšie držanie lopty. Slováci majú dobré individuality a vedia to ukázať v rýchlych protiútokoch. K lídrom zaradil Mareka Hamšíka, Milana Škriniara či Ondreja Dudu, no celé mužstvo má najmä kolektívny prejav a silný tímový duch.


Ďalšie články