Rakva pred domom Matoviča? Toto nerobila ani mafia, reagujú koaliční politici

Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rodina by sa do konfliktov, či už osobných alebo politických, nemala miešať. Na tom sa zhodnú aj tí, čo s premiérom síce nesúhlasia, ale po víkendovom proteste pred jeho domom sa im z konania niektorých účastníkov zdvíhal žalúdok.

Na protest proti krokom vlády, organizovaný ĽSNS, prišlo pred Matovičov dom v Trnave podľa polície len niekoľko stoviek ľudí. Nechýbali poslanci a členovia ĽSNS na čele s Marianom Kotlebom, ktorí tvrdia, že účasť bola oveľa vyššia a prišlo údajne vyše dvetisíc ľudí.

V dome vraj v čase protestu nikto z Matovičovej rodiny nebol, ale to nemení nič na nechutnosti toho, že niektorí účastníci priniesli so sebou rakvu, čo vyvolalo odpor aj zo strany tých, ktorí s premiérom nesúhlasia. Na tento skutočne nemiestny počin poukazuje minister životného prostredia a jedna z tvári Novembra 1989 Ján Budaj (OĽaNO) vo svojej reakcii na Facebooku.

Budaj, očakávateľne, podporuje rodinu Igora Matoviča, ktorá je podľa neho atakovaná v tomto prípade neprávom. Protest pred domom Matovičovcov označuje za zastrašovanie a vyzdvihuje úspech OĽaNO vo voľbách.

Chcú mu vziať rodinu

Matovič je podľa Budaja vo svete príkladom úspešného lídra v boji s epidémiou aj s jej ekonomickými dôsledkami, aj keď o tom by sa dalo diskutovať. Dodáva, že to len na Slovensku sa proti nemu zdvíhajú „vlny hejtu a nenávisti“ vyvolávané kotlebovcami a poslancami bývalej vládnej strany Smer-SD.

„Agresívni provokatéri, organizovaní a huckaní Kotlebovými neofašistami a Ficovými postkomunistami, sa mu snažia narušiť súkromný život a zmariť jeho (zriedkavé) chvíle s manželkou a dcérami. Chceli by mu vziať jeho hlavné útočište, rodinu,“ píše Budaj na obranu premiéra a šéfa straníckej koalície, vďaka ktorej sa dostal do vlády.

Matovičova rodina je podľa Budaja zastrašovaná neprávom. Rakvu pred domom považuje pritom minister za hanebné a odsúdeniahodné vyhrážanie sa smrťou. „Igor Matovič a jeho rodina nikomu neublížila ani nič neukradla. Naopak – obetovali veľa pre to, aby už u nás politici nekradli,“ tvrdí šéf rezortu životného prostredia. V tomto by mohli kritici premiéra nesúhlasiť, keďže sa objavili otázniky okolo nákupu zmeniek spoločnosti Arca Investments v hodnote 600-tisíc, ktorý spravila Matovičova manželka. Premiér v reakcii do médií odkázal, že sa o rodinné financie vraj nestará a má ich na starosti jeho žena Pavlína.

Mafia a rodina

Podľa Budaja Matovičova rodina nikdy nespolupracovala s mafiánmi. „Ani s nimi nevysnovali siete moci, ktorých dôsledkom sa tu desaťročia kradlo, ba aj vraždilo – naopak, obetovali veľa síl tomu, aby mafia stratila nad Slovenskom moc,“ napísal minister.

Igor Matovič a jeho rodina sú vraj príkladom dobrej, veriacej rodiny, ktorá uprednostnila verejný záujem pred svojím pohodlím a aj bezpečím. Budaj tiež dodáva, že Matovič o kresťanstve nereční, ale údajne aj žije v zmysle kresťanských hodnôt, v čom ho podporuje aj rodina.

O mafiánskych spôsoboch píše v reakcii na protest pred Matovičovým domom aj podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na svojom facebookovom profile zdôrazňuje, že deti sa do politiky neťahajú, tak ako to podľa neho v sobotu urobili protestujúci.

„Paradoxne, bola to mafia, ktorá mala kedysi také pravidlo, že rodina – manželka a deti sú vždy vynechané zo sporov a neútočí sa na nich. Dnes už pre neofašistov s Kotlebom na čele ani toto pravidlo neplatí. V parlamente s prepáčením pomaly „pusu“ neotvoria, ale ísť kričať premiérovi pred dom, kde má dve malé deti a manželku, ktorá nemá s politikou nič spoločné, je úbohé,“ napísal Šeliga na svojom facebookovom profile. V čase protestu však v dome Matovičovcov nikto nebol.

Antimatovičovské besnenie

Šeliga dodáva, že každý môže protestovať v medziach zákona a každý má právo vyjadriť svoj názor, pokiaľ možno pokojne a slušne. „Ale zaťahovať do politiky malé deti a manželku, to je naozaj také neofašistické!“ dodáva.

Podľa Budaja sa „antimatovičovské besnenie“ začalo pre to, že Matovič je stále lídrom v boji proti korupcii a od nástupu jeho vlády má prokuratúra aj polícia rozviazané ruky v protikorupčných kauzách, ktoré sa začali vyšetrovať ešte za minulej vlády. „Ataky neofašistov a provokatérov môžu ohroziť nie iba súkromie Matovičovej rodiny, ale aj ich bezpečie. Je to hra s ohňom…“ upozorňuje minister.

Budaj v závere svojho statusu varuje, že takéto protesty môžu mať tragický koniec. „Na druhej strane je dobre, aby slušní ľudia na Slovensku videli, kam až sú schopní zájsť ficovci a kotlebovci zo strachu pred hroziacim väzením. Ten sobotný protest v Trnave ukázal, že tunajšia politická mafia presne identifikovala adresu, kde žije jej hlavný protivník. Odkazujú, že by ho chceli vidieť v truhle,“ uviedol.

Porovnávanie s protestmi pred Bonaparte

Protesty pred domom Igora Matoviča v Trnave prirovnávali jeho odporcovia na sociálnych sieťach k tým, ktoré sa konali pred bytom Roberta Fica v luxusnom apartmánovom dome Bonaparte. Tie však vypukli v roku 2016 po dvoch volebných obdobiach, počas ktorých bol Smer, s malou prestávkou, pri moci takmer nepretržite a na povrch vyplávali kauzy, ktoré majú dozvuky dodnes. Pred Ficov byt chodilo vtedy opakovane protestovať od 300 do tritisíc ľudí.

Protest pred domom Matovičovcov sa však konal len deväť mesiacov po nástupe novej vlády, ale na druhej strane treba priznať, že názory ľudí sú v tomto smere značne ovplyvnené nepopulárnymi opatreniami na potlačenie pandémie ochorenia COVID-19, ktoré nemajú v histórii samostatnej Slovenskej republiky obdobu.


Ďalšie články