Ničiteľ, hnedý alebo ten, čo žerie med. Naši predkovia sa báli vysloviť meno medveďa

Indoeurópske jazyky majú pre medvede nezvykle veľa pomenovaní, čím spomedzi iných zvierat vyčnievajú. Podľa niektorých teórií za vznikom rôznych mien bol hlavne strach – vysloviť jeho pôvodné meno znamenalo privolať ho.

Medveď hnedý. Foto: Pixabay.com Medveď hnedý. Foto: Pixabay.com

Medvede sú opäť témou dňa. Postaral sa o to útok člena tohto druhu v doline Banskô na Liptove, keď zahynul 57-ročný muž. Ide o prvý takýto prípad v dohľadných slovenských dejinách.

Vzhľadom na rozmery tejto šelmy ide o relatívne nízku mieru smrtnosti. Napriek tomu medveď stále budí medzi ľuďmi rešpekt či dokonca bázeň. Právom. Patrí medzi najväčších predátorov a v našich končinách dominuje potravinovému reťazcu.

To si uvedomovali aj naši predkovia v staršej minulosti. Niektorí medvede uctievali, existovali tiež predstavy o ľuďoch meniacich sa na medvede (takzvaní medveďodlaci). Iní sa ich zasa báli – a to až do takej miery, že vysloviť ich meno bolo niečo nežiaduce, prinášajúce nešťastie. Tak hovoria teórie, zdôvodňujúce pomenovanie pre toto zviera.

Postrach lovcov a zberačov

Predstava sa opiera o zrekonštruovaný proto-indoeurópsky názov medveďa, ktorý by veľmi zjednodušene znel asi hrktos (*rkto-s, respektíve *h₂ŕ̥tḱos). Ide o základ, z ktorého vychádza latinské pomenovanie ursus, grécke árktos, keltské artos či dokonca avestanské arša.

Zachovanie pôvodného názvu vychádza údajne zo spôsobu života daných národov, ktorý sa sústreďoval hlavne na pobreží mora a v oblastiach v okolí riek. Dominovalo tu poľnohospodárstvo a rybolov. Naopak, národy žijúce viac na severe Európy, ako Germáni, Slovania či Balti, boli (hlavne v dávnej minulosti) častejšie charakterizovaní ako obyvatelia lesov, využívajúc prevažne lov či zber plodov.

To znamenalo častejšie strety s medveďmi, hlavne pre vtedajších lovcov. Pre nich predstavoval medveď skutočnú a priam strašidelnú hrozbu. Strach ich zrejme dohnal až k tomu, že odmietali šelmu nazývať jej menom – verilo sa, že by ho tým mohli privolať. Namiesto toho si vytvorili náhrady či prezývky.

Jedák medu či chlpáč

U Germánov tak vraj vznikol názov pre medveďa od slova hnedý, v proto-germánčine bero, odkazujúc na farbu jeho kožuchu. V angličtine je názov pre medveďa bear, v nemčine bär, björn vo švédčine, čo by malo pochádzať od pomenovania hnedý, hnedák.

Slovania vyzdvihli pri novom pomenovaní medveďa jeho záujem o med. Jeho názov teda znamená ten, čo je med, prípadne podľa ľudových tradícií ten, ktorý vie, kde je med. V slovenčine sa nám to zachovalo ako medveď, v češtine medvěd a tak ďalej.

Baltickým národom utkvel v pamäti taktiež medvedí kožuch. Litovské pomenovanie lacis, lotyšské lokys či staropruské clokis/tlokis vraj pochádza zo spoločného základu *tlakis, ktoré znamenalo chlpáč, chlpatý či huňatý jedinec.

Medveď – ničiteľ

Aj keď nie je ničím zvláštnym, keď sa plynutím času menia pôvodné indoeurópske pomenovania zvierat u rôznych národov či jazykových skupín, medveď predsa len zostáva špecifickým unikátom. Svedčí o tom množstvo rôznych názvov pre macov v indoeurópskych jazykoch, ako aj nevídaný záujem o etymológiu jeho mena.

Čo teda znamenal jeho pôvodný názov – hrktos? Niektoré teórie s troškou fantázie odkazujú na slovo zo sanskritu rakšas, čo vraj znamená raniť, ničiť. Medveď by bol teda v pôvodnom indoeurópskom jazyku ničiteľ.

https://standard.sk/86649/medved-bezi-rychlesie-ako-usain-bolt/

To nie je úplne nepredstaviteľné, vzhľadom na impozantnosť medveďa a jeho potenciálne ničivé schopnosti pri styku s človekom, prípadne jeho majetkom. Avšak to je zatiaľ len v rovine predstáv či teórií.  


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok