Pogba opakuje po Ronaldovi. Ako veriaci moslim odstránil z tlačovky pivo. Nealkoholické

Paul Pogba Paul Pogba. Foto: You Tube/Telegraph

Aj ľudí, ktorí nepatria k futbalovým fanúšikom, zaujalo, keď Cristiano Ronaldo odložil počas tlačovky fľašku Coca-Coly zo stola a odporučil ľuďom piť radšej vodu. Médiá písali o stratách spoločnosti rádovo v miliardách, ale to nie je tak celkom pravda. Paul Pogba teraz urobil niečo podobné ako Ronaldo, len so známou značkou piva.

Pred zápasom Portugalska proti Maďarsku na futbalovom Euro 2020 odstránil Ronaldo zo stola dve fľašky Coca-Coly. Vyzval pritom, aby ľudia namiesto sladeného nápoja radšej pili vodu.

Veľké svetové médiá písali, že krátko po tlačovej besede portugalského futbalistu klesla hodnota akcií spoločnosti Coca-Cola približne o 1,6 percenta. Cena sa znížila z 56,10 na 55,22 dolára (v prepočte z 46,27 na 45,54 eura) za jednu akciu. Straty tak mali dosiahnuť približne 4 miliardy dolárov (3,3 miliardy eur). Nie je to ale celkom pravda.

Spravodajský kanál Prima CNN News s odvolaním sa na portál Yahoo! Finance uvádza, že pondelková otváracia cena akcií Coca-Coly bola na úrovni 55,69 dolára, najnižšia hodnota dosiahla na 55,20 dolára a zatváracia cena vystúpila na 55,55 dolára. To znamená, že rozdiel medzi otváracou a najnižšou cenou dosiahol v ten deň aj po Ronaldovej tlačovke 49 centov. Pravdou je, že k poklesu došlo prakticky hneď po otvorení trhu a Ronalda sledujú stovky miliónov ľudí po celom svete. Je tu však jedno veľké ale.

Pondelok 14. júna bol zhodou okolností prvým dňom, kedy sa akcie Coca-Coly na Wall Street obchodovali bez nároku na dividendu, čiže podiel na zisku spoločnosti. To znamená, že ak ste chceli dividendu inkasovať, museli ste byť jej vlastníkmi do piatku 11. júna vrátane. V pondelok už ste ju teda mohli predať, bez toho, aby ste výplatu svojho podielu na zisku Coca-Coly ohrozili.

Výšku dividendy Coca-Cola stanovila na 42 centov, čo takmer navlas zodpovedá onomu cenovému rozdielu medzi otváracou a najnižšou pondelkové cenou akcie. Akcie pritom v prvý deň obchodovania bez nároku na dividendu spravidla oslabia, a to práve o výšku dividendy. Dôvodom štvormiliardovej straty v jedinom dni tak nemuseli byť dve fľaše nápoja odložené Ronaldom zo stola.

Otázka viery

To, čo spravil Ronaldo s nápojom Coca-Cola, urobil pár dní po ňom futbalista Paul Pogba, ale s fľaškou nealkoholického piva od spoločnosti Heineken. Po víťaznom zápase Francúzska proti Nemecku, ktorý sa skončil 1:0, bol Pogba ocenený ako najlepší hráč stretnutia a reklamný nápoj odstránil zo stola. Jeho dôvody však neboli, tak ako v prípade Ronalda, o zdravej výžive, ale o náboženstve.

O francúzskom futbalistovi, ktorý hráva za britský Manchester United, sa vie, že nepije alkohol, pretože je moslim a jeho viera mu zakazuje piť alkohol. Na islam sa Pogba obrátil údajne v roku 2019, keď začal hrať za britský tím. Fľašku piva dal zo stola dole napriek tomu, že bolo nealkoholické.

Pripomeňme, že Coca-Cola aj Heineken sú sponzori futbalového šampionátu Euro 2020. Prvá menovaná spoločnosť v reakcii na konanie Ronalda uviedla, že každý má právo vybrať si svoj nápoj podľa chuti a potrieb. Aj UEFA ako organizátor šampionátu tiež uvádza, že športovci si majú možnosť vybrať, čo budú piť. Portugalský futbalista sa viackrát nechal počuť, že nemá rád, keď jeho syn pije colu a je čipsy, pretože je to nezdravé.


Ďalšie články