Matovič: Kolíková určite spáchala podvod. Mafiánska česť by mala patriť aj do politiky

Dvojdòové zasadnutie ministrov financií eurozóny v Lisabone Igor Matovič. Foto: TASR/AP

Expremiér, minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič sa pre portál Aktuality vyjadril k svojmu pôsobeniu na čele vlády aj k aktuálnemu dianiu nielen na rezorte spravodlivosti.

Hneď v úvode relácie Na rovinu na portáli Aktuality Matovič pripustil, že je zatrpknutý a priznal, že urobil chyby.

Za nevyužitie ruských vakcín Sputnik V a malý záujem o ne môže podľa Matoviča masívna antikampaň. Pre uplynutie exspiračnej doby však podľa ministra ruské vakcíny nevyhodíme. Podľa Matoviča vieme ruské vakcíny predať iným krajinám a ak sa to nepodarí, bude to vraj chyba ministerstva zdravotníctva.

A zase Sulík

Otázku, či to nie je práve predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, kto teraz pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (nom. OĽaNO) kryje praktiky minulej vlády označované za mafiánske, Matovič zahral do autu. Povedal, že problém v koalícii je inde. Opäť obvinil šéfa rezortu hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka, s ktorým mal v pandemickom roku vážne spory.

„Myslím si, že zle zapnutý gombík bolo to, že som od začiatku nechal si vyskakovať Sulíka a stranu SaS všetkým ostatným koaličným stranám po chrbtoch,“ povedal Matovič. Po týchto slovách expremiér v relácii povie „sorry“, napije sa z kávy, nasadí si späť rúško a pokračuje v útoku na koaličného partnera, voči ktorému očividne stále chová antipatie.

„Od začiatku nám podrážali nohy a chceli byť silou-mocou pekní na úkor, by som povedal, zodpovednosti a na úkor troch koaličných partnerov. Vtedy sme ich, SaS-ku mali vyhodiť z koalície a bol by pokoj,“ zaútočil minister financií.

Exšéf SIS a mafiánska česť

O Borisovi Kollárovi Matovič povedal, že si na ňom, „napriek minulosti, ktorú možno mal,“ váži, že sa v kľúčovom momente rozhodol „postaviť sa na tú správnu stranu“ a pomohol očistiť Slovensko od mafie.

Podľa expremiéra nemal v Európe žiaden štát tak blízko k mafii ako Slovensko za vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Použil dokonca prirovnanie k sicílskej mafii Cosa Nostra. Ani tá podľa Matoviča nemala tak ovládnutý štát, ako mal Smer a Hlas.

Minister financií komentoval aj aktuálne stíhanie najvyšších funkcionárov bezpečnostných zložiek, pre ktoré opozícia neúspešne volala po odvolaní Romana Mikulca (nom. OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Nevyhol sa ani prípadu bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je od 11. marca vo vyšetrovacej väzbe pre dve obvinenia. Jedno sa týka brania úplatku a druhé naopak podplácania. Obidve obvinenia stoja na výpovedi kajúcnikov.

Od zatknutia Pčolinského narastá napätie nielen medzi vyšetrovateľmi a špeciálnou prokuratúrou na jednej strane a SIS na strane druhej, ale aj v samotnej vládnej koalícii.

Pčolinského na SIS nominovalo hnutie Sme rodina, ktoré naďalej stojí za ním. Jeho podpredseda a minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak priznáva priateľský vzťah s Pčolinským a v Národnej rade sedí za Sme rodina aj brat exriaditeľa SIS Peter. Navyše, za Pčolinským stojí aj druhý najvyšší ústavný činiteľ – predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár. Ten je presvedčený, že Pčolinského oslobodia a štát mu bude platiť odškodné.

Boris Kollár a Milan Krajniak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na otázku, či Kollár v prípade Pčolinského neprekročil hranicu, Matovič odpovedal: „Boris je človek, ktorý, keď dá slovo, tak ho drží, ale zároveň, keď cíti krivdu voči ľuďom, s ktorými bije bandu, tak položí aj život za tých ľudí a z tohto pohľadu sa dá na tento problém pozerať.“ Moderátor na to expremiérovi odvetí, že niekto by to nazval „mafiánska česť“.

„Niekto by to nazval mafiánska česť, povedzme, že tak dobre, ale na druhej strane si myslím, že by to malo patriť aj do politiky, že keď s niekým držíte, tak potom, keď máte pocit krivdy voči tomu človeku z vašej bandy, tak sa snažíte ho hájiť a vystupovať v jeho prospech,“ uviedol minister financií.

Pčolinského prípad je podľa Matoviča zlomový bod. Minister v deň odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca v rozhovore tiež uviedol, že by akceptoval, keby mu Sme rodina vyslovila nedôveru. Expremiér však dodal, že Mikulec ako šéf rezortu vnútra nie je zodpovedný za to, čo sa deje s bývalým šéfom SIS, pretože o tom ani nemôže rozhodovať.

Kolíková a kolúzna väzba

V prípade skracovania kolúznej väzby, ktoré na vláde presadilo hnutie Sme rodina, bola podľa Matoviča zo strany ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) cítiť snaha nediskutovať. Je preto vraj pochopiteľné, že Sme rodina na Kolíkovú vyvinula tlak.

„Nemôžete raz medzi štyrmi očami Borisovi Kollárovi povedať, že áno, ideme diskutovať a skúsime sa dohodnúť a potom robiť všetko preto, aby ste sa nedohodli. Čiže týmto ju iba upratali, že sa musela dohodnúť na nejakom kompromise a téma teoretickej vládnej krízy na tom, že by sa nedohodli, je zo stola a tak je to dobre,“ uviedol.

Matovič prezradil aj to, čo Kolíkovej povedal pri jej odvolávaní v parlamente, pri ktorom ju nepodporili všetci poslanci hnutia OĽaNO. „Povedal som jej, že Mária, ja si myslím, že ten podvod si spáchala a mňa nepresvedčíš, alebo mňa si nepresvedčila,“ uviedol minister financií s tým, že bola Kolíková z jeho reakcie prekvapená. Matovič je presvedčený, že podvod sa stal.

Mária Kolíková. Foto: Martin Baumann/TASR

„Naozaj som úprimne presvedčený, že podvod za 30 miliónov eur pri prenájme a predaji budovy zváračského ústavu v prospech dlhoročného spoločníka jej brata… myslím si, že Mária Kolíková dobre o tom vedela. (…) Márii sme na poslaneckom klube povedali presné informácie. Následne mala tour po médiách a tam z našich výhrad nepovedala ani jednu,“ povedal.

Stretnutie v SIS

Na margo májového stretnutia najvyšších ústavných činiteľov na pôde informačnej služby zvolaného premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) Matovič uviedol, že by bolo podľa neho lepšie, keby sa nekonalo vôbec. Na druhej strane dodal, že rešpektuje rozhodnutie predsedu vlády a myslí si, že je lepšie robiť takéto oficiálne stretnutia na štátnej pôde, i keď v SIS. Dodajme, že schôdzka sa konala 17. mája v podzemných priestoroch informačnej služby, ktoré nie je možné odpočúvať.

Spolu s Hegerom sa na stretnutí v SIS zišli nový riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó. Posledný menovaný je už mimo funkcie a je v kolúznej väzbe pre podozrenie z korupcie.

Heger schôdzku zvolal údajne preto, že dostal od SIS informácie o zmanipulovanom vyšetrovaní. To by podporovalo teóriu strany Sme rodina, ktorá tvrdí, že Pčolinský je obeťou mocensko-spravodajských hier. Zatknúť ho mali pre jeho odhalenie z prostredia polície.

Obvineného riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Szabóa 3. júna. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20 000 eur. Úplatky mal dostať od Slobodníka. Ten je ako kajúcnik jediným priamym svedkom v prípade.

O stretnutí v SIS Heger tvrdí, že sa netýkalo obvineného bývalého šéfa informačnej služby Vladimíra Pčolinského ani iných živých vyšetrovacích spisov. Matovič skonštatoval, že ho toto stretnutie politikov s vyšetrovateľmi vyrušuje a nesnaží sa ho obhajovať. Na druhej strane ho nezatracuje a odvoláva sa na odborníkov na právo. Oni by mali podľa expremiéra povedať, či je normálne takéto stretnutia robiť, alebo sa im treba do budúcnosti vyvarovať.

Stretnutia s Makóom a Slobodníkom

Minister financií sa nevyhol ani otázke o jeho stretnutí s kajúcnikmi, Ľudovítom Makóom a už spomínaným Bernardom Slobodníkom, exriaditeľom Národnej jednotky finančnej polície.

Expremiér a predseda Smeru Robert Fico k inštitútu kajúcnikov uviedol, že na Slovensku funguje systém udavačov. Koalícia tento systém podľa neho vymyslela tak, že si našla ľudí, ktorí boli podozriví zo závažnej trestnej činnosti, a povedala im, že ak budú udávať iných, nebudú za svoje skutky niesť zodpovednosť. Za jedného z nich považuje aj Slobodníka a tvrdí, že systém udavačov je podľa Fica personálne napojený na bývalého premiéra Matoviča.

Matovič už koncom mája priznal, že sa so Slobodníkom stretol asi trikrát po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Svoju skúsenosť so Slobodníkom opísal ako „stretnutie so zlomeným človekom“, ktorý pravdepodobne túžil po tom, aby skončila Ficova vláda aj vláda Petra Pellegriniho a keď sa skončila, rozhodol sa podľa Matoviča svedčiť.

Minister financií tvrdí, že sprostredkovanú ponuku na stretnutia s Makóom a Slobodníkom dostal už počas vlády Petra Pellegriniho. Išiel do toho s tým, že sa chcel pokúsiť „vydolovať“ z nich nejaké informácie a „zabávať“ ich, aby mu posunuli informácie, ktoré by mohol využiť v politickom boji.

„Neviem, či prvotný impulz bol z ich strany, ale ten sprostredkovateľ oslovil mňa, či by som sa s takýmito ľuďmi nechcel stretnúť,“ uviedol Matovič pre Aktuality. Nedozvedel sa však podľa vlastných slov nič a viac poprezrádzal sám o sebe a o tom, ako to OĽaNO myslí s bojom proti korupcii.

Matovič v rozhovore tiež povedal, že vedel o tom, kto je Makó a čo sa o ňom hovorí. Zopakoval, že chcel stretnutím zistiť, či sa niečo nerúca „na druhej strane“. Pri Bernardovi Slobodníkovi mal vraj pocit, že to ním burcovalo. „Cítil som tlkot toho svedomia, že tá vražda s ním urobila asi svoje. Pri Makóovi som ten pocit nemal. Ten ma vyťažil a vybavené. Možno referoval niekde informácie, ktoré sa odo mňa dozvedel, ale ja som sa od neho nedozvedel nič,“ dodal minister financií.

O tom, že Makó je príslušník SIS, sa Matovič vraj iba dopočul, ale nikdy nedostal potvrdenú informáciu, že by sa z neho príslušník SIS stal alebo ním už bol. Šlo však podľa jeho vlastných slov o „šuškandu“ a Matovič si sám kládol otázku, či je to „kóšer“.

Podľa trestného oznámenia bývalého exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana to bol však práve Matovič, kto tlačil na to, aby bol niekdajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy a kajúcnik Ľudovít Makó „odprataný“ do SIS.


Ďalšie články