Visolajský: Spojené kráľovstvo sa trápi s indickým variantom a ukáže aj našu budúcnosť. Teplé počasie ho nespomaľuje

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Indická delta forma ochorenia COVID-19 tvorí v Spojenom kráľovstve, ale aj Portugalsku drvivú väčšinu nových prípadov nákazy. Očkovanie však, zdá sa, funguje aj proti tomuto kmeňu koronavírusu. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však varuje pred ďalšou vlnou epidémie. Tá by sa mohla podľa niektorých virológov opakovať každoročne a ľudí by malo chrániť opätovné očkovanie.

Kým na Slovensku si konečne začíname ako tak užívať uvoľňovanie opatrení a postupný návrat k životu spred pandémie, v Spojenom kráľovstve museli s úplným zrušením reštrikcií počkať. Pôvodne sa mali obmedzenia v Spojenom kráľovstve skončiť už 21. júna. Pre opätovný nárast počtu nových nakazených však vláda Borisa Johnsona odložila veľké rozvoľňovanie o mesiac.

V pondelok zaznamenalo Spojené kráľovstvo takmer 8-tisíc nových prípadov ochorenia COVID-19 a tri úmrtia. Sedemdňový priemer nových prípadov je o 46 percent vyšší ako týždeň predtým a počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti v nemocniciach znova stúpa.

Čoraz menšie percento hospitalizovaných však v Spojenom kráľovstve tvoria ľudia nad 55 rokov. Príčinou je stále rastúci počet zaočkovaných. Aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo v ostrovnej monarchii už takmer 42 miliónov ľudí. To je viac ako 63 percent britskej populácie.

Britský príklad ako varovanie

Za opätovným šírením covidu v Spojenom kráľovstve je podľa vedcov takzvaný indický variant koronavírusu SARS-CoV-2. Ten je síce infekčnejší a v populácii momentálne dominantný, ale zdá sa, že sa šíri najmä na školách a medzi nezaočkovanými. Šanca prenosu delta variantu v domácnosti je až o 64 percent vyššia ako v prípade alfa variantu, ktorý sa prvýkrát objavil v anglickom Kente a je označovaný aj ako „britská mutácia“ covidu.

Vakcíny by mali aj proti delta variantu poskytovať dostatočnú imunitu. Až na 90 percent predchádzajú hospitalizáciám, ale najmä chránia pred vážnym priebehom tohto respiračného ochorenia.

Pred príkladom Spojeného kráľovstva varuje predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Správy zo Spojeného kráľovstva považuje za znepokojivé. Pripomína pritom aj Portugalsko, ktoré sa práve pre šírenie delta variantu covidu ocitlo v britskom cestovateľskom semafore v rizikovej oranžovej kategórii. Ide totiž o obľúbenú dovolenkovú destináciu Britov, medzi Londýnom a Lisabonom preto vzniklo diplomatické napätie.

„Rastie tam počet pozitívne testovaných a tieto krajiny začínajú spomínať príchod ďalšej vlny. Denné nárasty pozitívnych sú tam spôsobené indickou mutáciou, ktorá je infekčnejšia, odolnejšia a spôsobuje viac úmrtí a ťažších stavov ako predchádzajúce,“ píše Visolajský na Facebooku.

Indický delta variant covidu má v porovnaní s britským variantom až 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť hospitalizácie nakazených. Oveľa vyššia je aj pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia.

Očkovanie nie je koniec pandémie

Podľa Visolajského zvládli Briti očkovanie veľmi dobre. Práve na tejto krajine preto v najbližších týždňoch v praxi uvidíme, či očkovanie splní očakávania aj pri agresívnejšej mutácii. „Uvidíme, či vlna pozitívnych bude nasledovaná aj nárastom počtu pacientov v nemocniciach a neskôr aj vlnou úmrtí,“ píše lekár.

Šéf LOZ poukazuje na dáta, ktoré ukazujú narastajúci počet infikovaných – počínajúcu novú vlnu pozitívnych a zatiaľ nestúpajúci počet COVID-19 pacientov v britských nemocniciach ani zatiaľ nestúpajúci počet úmrtí. Upozorňuje však, že počet hospitalizovaných pacientov a ešte viac počet úmrtí stúpa až s odstupom času od vzostupu počtu pozitívnych. Spojené kráľovstvo preto podľa Visolajského ukáže aj budúcnosť Slovenska.

Ani teplé počasie, o ktorom sa ešte vlani hovorilo ako o možnom „spomaľovačovi“ pandémie, proti indickej delta mutácii covidu podľa Visolajského nepomôže. Teplo je totiž nielen v Indii, odkiaľ tento variant pochádza, ale aj v Portugalsku a Spojenom kráľovstve, kde sa stal dominantnou formou ochorenia.

„V Spojenom kráľovstve sa infekcia šíri hlavne na školách, o to viac naberá na dôležitosti zvýšený dohľad nad našimi školami, čo sa týka testovania a očkovania. Aby sme nezostali opäť prekvapení… Nárast počtu infikovaných, tak ako prišiel v Anglicku, príde aj k nám, otázka je, či bude naša populácia tak chránená očkovaním ako tá britská,“ píše Visolajský.

Od očkovania nemáme podľa šéfa LOZ očakávať, že koronavírus vďaka nemu zmizne, ale to, že po ňom infekcia koronavírusom nebude zabíjať a spôsobovať vážne COVID následky. Očkovanie má podľa Visolajského zabezpečiť, že SARS-CoV2 sa stane ďalšou nezávažnou ľudskou virózou.

Aj šéf virológie v Univerzitnej nemocnici v Berlíne Christian Drosten tvrdí, že očkovanie nebude znamenať koniec pandémie zo dňa na deň. Podľa neho sa z pandémie covidu stane časom sezónna epidémia, ktorá sa bude na jeseň a v zime každoročne vracať. Nebude mať však také následky, pretože bude kontrolovaná dodatočnými dávkami vakcín. Môže sa tak naplniť spomínané očakávanie, že sa budeme musieť nechať proti covidu očkovať každoročne.


Ďalšie články