Vláda odvolala Szabóa z postu šéfa policajnej inšpekcie

obvinený riadite¾ Úradu inšpekènej služby Adrián Sz. Adrián Szabó. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť odporučil v stredu do obeda odvolať väzobne stíhaného šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa z funkcie. Napokon sa tak okolo poludnia aj stalo. Kauza okolo jeho osoby je jedným z dôvodov, pre ktoré sa koná odvolávanie šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca.

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť odporučil odvolať obvineného Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Členovia výboru o tom rozhodli v stredajšom hlasovaní.

K tomuto kroku kabinet okolo obeda skutočne pristúpil. Nového riaditeľa policajnej inšpekcie bude hľadať rezort vo výberovom konaní. „Musíme ho vyhlásiť do 30 dní od odvolania súčasného riaditeľa,“ dodal Mikulec pred rokovaním kabinetu.

Viacerí poslanci výboru predtým kritizovali ministra za slabé zdôvodnenie navrhovaného odvolania a obvinenia Szabóa. Mikulec však poukázal na to, že výbor nie je orgánom činným v trestnom konaní. „Ja som neprišiel, aby sme rozhodovali v rámci trestnoprávneho konania o vine a nevine, stále platí prezumpcia neviny, ale prišiel som, aby sme rozhodovali o personálnom nastavení,“ povedal.

Minister čelil tiež otázkam o účasti Szabóa na nedávnom stretnutí vrcholných predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS). „Nepovažujem to za zlyhanie vzhľadom na to, že v čase, keď to stretnutie bolo, bol legitímnym riaditeľom ÚIS a ja som nemal žiadne informácie, ktoré by hovorili o tom, že by sa tam nemal nachádzať,“ uviedol.

Saková: V uznesení nepovedali nič

Podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina) hlasoval za odvolanie, no očakával od ministra širšie zdôvodnenie obvinenia. Plne však rešpektuje fakt, že je šéf inšpekcie väzobne stíhaný. „Podľa mojich informácií sú tam viacerí svedkovia a údajne aj nejaké listinné dôkazy, čiže pre mňa to hlasovanie bolo pomerne jednoduché,“ skonštatoval.

Návrh nepodporila podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená). „V uznesení nebolo povedané nič,“ zdôvodnila. Myslí si, že keď mohol povedať minister konkrétnejšie dôvody obvinenia na vláde, mohol ich prezentovať aj na výbore. Podotkla, že je úsmevné, že práve keď inšpekcia začne konať, zoberú riaditeľa do väzby.

Grendel upozorňuje na absurdnosť

Za odvolanie nehlasoval ani poslanec Marián Saloň (Smer-SD). Pochybnosti v ňom vyvoláva časová os udalostí. Poukázal na to, že na stretnutí v SIS mal riaditeľ inšpekcie ešte stopercentnú dôveru a následne sa začal proces s jeho obvinením.

V súvislosti s prípadom Szabóa podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v rozprave opäť kritizoval spôsob voľby i odvolávania policajných funkcionárov. Považuje za absurdné, že ho vláda bez výboru nemôže odvolať. Vyzval prítomných, aby sa v krátkom čase dohodli na zmene zákona.

Ku kritike sa pridal aj podpredseda výboru Pčolinský. Odvolávania na výboroch i takzvané híringy označil za absurdné, funkcionárov by si mal podľa neho vyberať minister. Mikulec potvrdil prípravu novely zákona, ktorá má posilniť jeho právomoci pri vymenovaní i odvolávaní.

Čo má na krku?

Dôvodom odvolania šéfa inšpekcie je jeho obvinenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a prijímania úplatku, po ktorom ho dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. V súčasnosti je väzobne stíhaný.

NAKA zadržala Adriána Szabóa 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20 000 eur. Úplatky mal dostať od bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nevidí dôvod spochybňovať výpoveď tohto kajúcnika a poukazuje aj na existenciu iných dôkazov. „Tam nebol dôvod, aby si na neho niečo vymýšľal,“ povedal Lipšic s tým, že obaja aktéri boli kamaráti a neboli v nepriateľskom vzťahu.

Nominant minulej garnitúry

Szabó sa funkcie ujal 1. mája 2019 a zastával ju teda niečo vyše dvoch rokov. Jeho nomináciu navrhla vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková na základe odporúčania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa rozhodoval medzi tromi kandidátmi.

Szabó bol taktiež jedným z účastníkov netradičného stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v jednej z budov Slovenskej informačnej služby (SIS), pre ktoré sa konala aj opozíciou iniciovaná mimoriadna schôdza parlamentu.

Vedením ÚIS bol dočasne poverený Peter Scholtz. Po prijatí odvolaní riaditeľa inšpekcie vládou by malo byť na pozíciu vyhlásené riadne výberové konanie do 30 dní.

Lipšic kritizoval zásah v NAKA

Krátko po zadržaní Szabóa zaistila inšpekcia ministerstva vnútra v NAKA počas zásahu niekoľko živých spisov vrátane spisu týkajúceho sa bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Išlo o podozrenia SIS z prípadnej manipulácie s výpoveďami.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) neskôr vyjadril nad týmto zásahom znepokojenie. Považuje ho za minimálne neštandardný a má silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Stanovisko úradu pre TASR poskytol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Bolo podľa neho nanajvýš paradoxné, že práve Úrad inšpekčnej služby, ktorý mal riešiť práve trestnú činnosť príslušníkov v Policajnom zbore, takéto podozrenia z jej páchania za šesť rokov vôbec neidentifikoval a neriešil.

„Hoci vo viacerých situáciách tak konať mohol a mal. Preto až vyšetrovatelia NAKA túto činnosť postupne odkrývajú a objasňujú, čo sa aj v súčasnosti deje, pričom pri tejto trestnej činnosti sa postupne odhaľuje aj iná (ďalšia), omnoho závažnejšia ekonomická trestná činnosť, ktorá mala poškodiť všetkých občanov SR,“ poznamenal ÚŠP.

Zadržanie Szabóa je jedným z dôvodov, pre ktoré sa tento týždeň v utorok a stredu uskutočňuje mimoriadna schôdza parlamentu s návrhom na odvolanie šéfa rezortu vnútra Mikulca, ktorý vraj situáciu na svojom ministerstve nezvláda.

Odvolávať chceli aj Hegera

Ešte pred tým, na začiatku júna, opozícia žiadala hlavu premiéra Eduarda Hegera. Predseda Hlasu Peter Pellegrini ho vyzval na okamžitú rezignáciu s vysvetlením, že vláda stratila kontrolu nad silovými zložkami.

Heger však odmietol v prípade zadržania Szabóa akékoľvek konšpirácie či zastrašovanie zo strany opozície a deklaroval, že orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky a je potrebné ich nechať pracovať.

(tasr/tod)


Ďalšie články