Posun v kauze Kuciak: Kollárovi prekáža spochybňovanie špeciálu, podľa Hegera by politici mali byť ticho

Marian Kočner a Marek Para. Foto: Jaroslav Novák/TASR Marian Kočner a Marek Para. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu v kauze Kuciak podnietilo reakcie aj zo strany najmocnejších osôb v krajine. Podľa prezidentky sa od rozhodnutia odvíja dôvera v právny štát, predsedovi parlamentu prekáža spochybňovanie prvostupňového súdu a premiér upozornil, že politici by verdikty súdov nemali komentovať, obzvlášť keď nie sú vynesené.

Prípad vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej sa v utorok dostal pred senát Najvyššieho súdu. Stalo sa tak po viac ako troch rokoch od vykonania skutku, ktorý výrazne zamával mocensko-politickým rozložením na Slovensku.

Odvolací súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo vzťahu k Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej, o ktorých obžaloba hovorí ako o objednávateľoch vraždy a prípad vrátil do Pezinka. Zároveň potvrdil vinu pre vykonávateľa vraždy Tomáša Szabóa, ktorý si za mrežami posedí 25 rokov.

Sudcovia Najvyššieho súdu nižšie postaveným kolegom vytkli predovšetkým nelogické hodnotenie dôkazov. Senátu prekážalo aj nevykonanie viacerých dôkazov, ktoré považovali za podstatné a naopak hodnotenie dôkazov, ktoré boli nevykonané.

Na druhej strane však tvrdí: „Nezistili sme dôvody, ktoré by smerovali k úplnému preukázaniu toho, že prvostupňový súd bol ovplyvnený pri svojom rozhodovaní. Nebol zistený zámer alebo úmysel zmariť dôkaznú situáciu. Bude vecou ŠTS, aby v pôvodnom zložení senátu preukázal, že je spôsobilý vykonávať dôkazy, vyhodnotiť ich a vyrovnať sa so skutkovým a právnym stavom“.

Hoci nebude finálny verdikt známy minimálne niekoľko mesiacov, rodina zavraždeného páru, ich právni zástupcovia a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek sú s čiastočným úspechom spokojní. Experti sa totiž zhodujú, že dvojica Kočner a Zsuzsová, ktorí stáli podľa prokuratúry na vrchole schémy, sú po utorku k bližšie odsúdeniu.

Čaputová: Odvíja sa od toho dôvera v štát

Na výrazný posun v najsledovanejšom justičnom prípade v ponovembrovej histórii Slovenska bezprostredne reagovali aj najdôležitejší činitelia, či už z prostredia práva alebo politiky.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej urobil Najvyšší súd pre obnovenie dôvery v súdnictvo veľmi dôležitý krok. Hlava štátu podotkla, že aj keď sa trápenie rodičov a blízkych Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po dnešnom rozhodnutí NS SR nekončí, sú zase o krok bližšie k spravodlivosti.

„Ján Kuciak poukázal na cynizmus mocných a aj so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou na to doplatili životmi. Aj od vyšetrenia ich vraždy a potrestania všetkých jej vinníkov sa preto dnes odvíja dôvera verejnosti v štát a jeho inštitúcie,“ uviedla prezidentka.

Kollárovi prekáža spochybňovanie ŠTS

Predseda parlamentu Boris Kollár v odozve uviedol, že politikom neprináleží rozhodnutia súdov komentovať, ale vraj ich treba len rešpektovať. Šéf parlamentu očakáva, že na konci opakovaného procesu sa kauza opäť dostane do rúk Najvyššieho súdu.

„Myslím si, že aj rodina pozostalých by už bola rada, keby to mala definitívne za sebou a vedel by sa absolútny verdikt,“ reagoval Kollár v Národnej rade pred zástupcami médií. Zároveň sa nechal počuť, že je veľkou chybou nedôverovať Špecializovanému trestnému súdu.

Premiér vec komentovať nechcel

Tretí najvyšší ústavný činiteľ, premiér Eduard Heger, rozhodnutie bližšie komentovať nechcel. „Z hľadiska rozhodnutia súdov je dôležité, aby politici rešpektovali tieto rozhodnutia a nemali by ich komentovať o to viac, keď ešte nie sú vynesené,“ uviedol politik počas brífingu s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorý bol v tejto veci rovnako skúpy na slovo.

Podľa Hegera je dôležité, aby každý, kto pracuje pre štát, si uvedomil, že pracuje v prospech občanov, a preto hájil záujmy a napĺňal misiu inštitúcie, pre ktorú pracuje. „Vieme, že dôveryhodnosť nielen v orgány činné v trestnom konaní, ale aj v justíciu závisí práve od takýchto rozhodnutí,“ poznamenal.

Žilinka hovorí o významnom momente

Na prípad, hoci stroho, reagoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky považujem za významný moment pre spravodlivosť a právny štát,“ uviedol na svojom facebookovom profile.

Ministerka spravodlivosti: Na konci dňa tomu musíme rozumieť

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková prípad komentovala ešte pred rozhodnutím Najvyššieho súdu. „Pre ten naozajstný právny štát považujem za veľmi dôležité, aby boli odsúdení tí, pri ktorých je to jednoznačné a sudca to vie urobiť s pokojným svedomím a vedomím,“ skonštatovala v pondelok večer.

„Na konci dňa bude veľmi dôležité, aby sme všetci dobre rozumeli, prečo súd rozhodol tak alebo onak. Toto považujem za ten absolútne najpodstatnejší kľúč k tomu, ak chceme hovoriť o právnom štáte a o dôvere v jeho inštitúcie,“ dodala.


Ďalšie články