Portugalsko porazilo Maďarsko 3:0, Ronaldo dal dva góly

Maïarsko - Portugalsko Zápas Portugalsko -Maďarsko na EURO 2020. FOTO: TASR/AP

Domáci outsider nebol v otváracom zápase F-skupiny ďaleko od senzačnej remízy, ktorú držal až do 84. minúty, krátko predtým dal dokonca neplatný gól z ofsajdu. Úradujúci šampión sa rozstrieľal až v závere.

Prvý gól strelil v 84. minúte Rafael Ferreira, v čom mu pomohol aj nešťastný teč maďarského obrancu, ktorý zmenil smer lopty. V 87. minúte zvyšoval z pokutového kopu po faule spoluhráča Cristiano Ronaldo a v nadstavenom čase napokon Ronaldo skompletizoval výsledok na konečných 3:0.

Zápas bol zaujímavý aj tým, že kapitán Portugalcov Ronaldo sa dnes stal prvým futbalistom v histórii, ktorý nastúpil na piatich majstrovstvách Európy.

Tridsaťšesťročný hráč Juventusu Turín si pripísal 176. štart v národnom drese. Prvýkrát sa na majstrovstvách Európy predstavil 12. júna 2004 v otváracom stretnutí Eura 2004, ktoré Portugalsko hostilo. Prišiel na trávnik cez polčas a v nadstavenom čase znížil na konečných 1:2 v zápase proti Grécku. Na kontinentálnom šampionáte nastúpil zatiaľ na 22 zápasov a s vysokou pravdepodobnosťou pridá ďalšie. Správu priniesla agentúra DPA.

Ronaldo sa dnes zároveň stal najlepším strelcom v histórii európskych šampionátov. Gól z penalty bol jeho jubilejný desiaty gól na finálových turnajoch.

Maďarská nádej žila takmer do konca

Portugalčania mali v súboji s domácimi podľa očakávania od úvodného hvizdu herne navrch, ich najnebezpečnejším hráčom bol v prvom polčase Diogo Jota. Útočník Liverpoolu sa už v úvodnej desaťminútovke dostal k dvom zakončeniam: najskôr v 5. minúte prvou strelou do priestoru bránky preveril Gulácsiho a o chvíľu neskôr netrafil dobre loptu po štandardke z pravej strany. Ronaldo dal o sebe výraznejšie vedieť v 19. minúte, keď sa prvýkrát dostal do šance, no vzrušenie utlmil ofsajdový verdikt. Portugalský kapitán si po polhodine hry pýtal loptu v šestnástke, po centri však na ňu nedočiahol dostatočne. Jeho tímu jasne patrilo držanie lopty, Maďari sa smerom dopredu dostávali iba sporadicky a ich prioritou bola kompaktnosť v obrane. V 37. minúte sa domáci konečne dostali k štandardke z nebezpečného územia a Ádám Szalai po nej hlavou donútil brankára Ruia Patricia k prvému zákroku. Portugalsko na konci prvej časti stupňovalo svoj tlak – v 40. minúte Diogo Jota zo siedmich metrov z otočky vystrelil iba do Gulácsiho a o tri minúty neskôr mal tutovku na nohe Ronaldo, nepokrytý však z piatich metrov prestrelil bránku.

Hneď po zmene strán sa musel brankár Gulácsi poriadne natiahnuť za hlavičkovým pokusom Pepeho po rohovom kope a bolo jasné, že favorit chce pokračovať v režisérskej pozícii spred prestávky. Maďari sa však pred viac ako 60-tisícovou hlučnou kulisou osmelili a aspoň do štatistík zapísali svoje strelecké pokusy Ádám Szalai aj Sallai, a hoci mierili do priestoru bránky, Ruia Patricia nemohli reálne ohroziť. Portugalčania boli v tých chvíľach v ofenzíve bezradní a do šancí sa nedostávali. Až v 68. minúte pohrozil Bruno Fernandes, jeho strelu z diaľky k ľavej žrdi vytesnil Gulácsi na rohový kop. To už nebol v drese domácich na ihrisku stredopoliar Dunajskej Stredy Schäfer, ktorý odohral 65 minút. Maďari cítili šancu dosiahnuť aj na viac ako bod a v 73. minúte sa pre nich rysovalo sľubné prečíslenie, chýbala mu však presnosť vo finálnej fáze. Štvrťhodinu pred koncom si Ronaldo pýtal pokutový kop pre údajnú ruku Fiolu vo vlastnej šestnástke, ale arbitri mu nedali za pravdu. Hrdinom Maďarska sa mohol stať necelé dve minúty po svojom príchode na ihrisko striedajúci Schön, jeho gól z 80. minúty však neplatil pre ofsajd. Portugalčania napokon zlomili odpor súpera tromi gólmi od 84. minúty, najprv otvoril skóre Guerreiro tečovanou strelou od Orbána a potom sa Ronaldo dvoma gólmi odpútal do Platiniho v historickej tabuľke strelcov na ME. Prvý dal z penalty po faule Orbána a v nadstavení pridal ďalší po elegantnej kľučke na brankára.

(tasr, mag)


Ďalšie články