Maďarský parlament schválil zákon proti propagácii pedofílie a homosexuality medzi mladými

orban Viktor Orbán. Foto: internet

Vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou maďarský parlament schválil aj s pozmeňujúcimi návrhmi. Práve tie rozšírili legislatívu aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými, čo sa opozícii nepáčilo.

S návrhom zákona, ktorý predložil zástupca predsedu parlamentnej frakcie vládneho Fideszu Máté Kocsis, najskôr súhlasili aj opozičné strany. Po pozmeňujúcich návrhoch, ktoré viaceré občianske organizácie označili za homofóbne, sa postavili proti.

Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK), ochranárska LMP, Dialóg (Párbeszéd) a Momentum hlasovanie bojkotovali, ako vopred avizovali.

Proti zákonu o ochrane pred pedofíliou sa deň pred jeho schválením v parlamente postavili aktivisti na Kossuthovom námestí v Budapešti. Na protest organizovaný ľudskoprávnymi organizáciami Amnesty International, Maďarským helsinským výborom, Budapest Pride a ďalšími prišlo niekoľko tisíc ľudí.

Podľa organizátorov protestu sa vláda Viktora Orbána „snaží spájať páchateľov neodpustiteľných hriechov voči deťom s členmi komunít LGBT+“.

LGBTI+ aktivistom prekáža pozmeňovací návrh poslancov Orbánovho Fideszu, ktorý je súčasťou odklepnutého zákona trestajúceho pedofíliu. Na jeho základe mladí ľudia do 18 rokov nemajú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorí podľa maďarskej vládnej strany podporuje zmenu pohlavia či homosexualitu. To sa týka aj reklám.

Zákon ďalej určuje zoznam organizácií, ktoré majú dovolené vzdelávať na školách o sexe. Aktivisti a prívrženci LGBT hnutia preto Orbánov Fidesz kritizujú za čoraz vyhranenejší postoj voči tejto agende.

S novým zákonom, ktorý zakazuje aj propagáciu homosexuality či zmien pohlavia, prišla Orbánova vláda v čase, keď iné štáty sveta oslavujú takzvaný mesiac hrdosti. Ten je venovaný práve podpore LGBTI agendy a rôznym podujatiam určeným na jej zviditeľnenie.


Ďalšie články