Transhumanizmus: spor o nadčloveka

FG

Festival Bratislavské Hanusove dni otvorí v piatok 18. júna taliansky profesor Francesco Giordano, filozof a teológ, ktorý prepája filozofiu vedy, katolícku teológiu a súčasnú popkultúru. Giordano študoval v Ríme a v USA, aktuálne pôsobí na Angelicu v Ríme a prednáša po celom svete.

Na BHD vystúpi s prednáškou o transhumanizme – aké sú najväčšie hrozby pre človeka a ako im dnes čeliť? Transhumanizmus je filozofia o potrebnosti vylepšovania vlastností človeka: fyzických i mentálnych. To, o čom filozofi ako Bacon či Nietzsche premýšľali, dnes vedci realizujú (manipulácia ľudského genómu).

Tento problém je vypuklejší práve teraz v čase koronakrízy (biologické pasy). Na jednej strane spôsob, ako chrániť seba i iných, na druhej strane hrozba rozdelenia ľudí na rovných a rovnejších. Je prirodzený človek ešte ideálom alebo len odistenou biologickou zbraňou?

Keď kultúre dominujú technológie a prírodné vedy, je urgentné filozofické myslenie, ktoré chápe rozum širšie než len v zameraní na materiálny svet. Potrebujeme rozum, ktorý realitu neobmedzuje na matériu, ale počíta aj s metafyzikou a teológiou. Bez nich hrozí, že skĺzneme do ideológie a technológie sa obrátia proti človeku.

Toto sú výzvy, ktoré vo svojej prednáške bude riešiť tomistický filozof a teológ Giordano. Jeho tézou je, že človek je viac, než len nedokonalý produkt evolúcie, ktorý treba vylepšiť. Naopak, vylepšenia, ktoré sa obaľujú humanistickými dôvodmi, končia v techno-barbarstve 21. storočia, keď napríklad ľudia, ktorí nespĺňajú parametre (Downov syndróm), končia zavčasu v koši. Blíži sa doba, keď budeme ľuďom bez technologických certifikátov upierať prirodzený pôrod, rodinný život a výchovu, politické a občianske práva?

To, čo bolo včera sci-fi, sa dnes stáva realitou. Je naozaj súčasná snaha vracať sa k Prométeovi naozaj lepšia ako 2000-ročná realita odvaleného kameňa?

Lístky na podujatie na webe festivalu.


Ďalšie články