Obrovské zmeny v Pente: Haščák prepisuje majetok na manželku. Odchádza aj ďalší zakladateľ

Jaroslav Haščák. Foto: Jakub Kotian/TASR

Finančná skupina Penta prechádza zásadnými zmenami súvisiacimi s jej kľúčovými postavami. Najvýraznejšou je skutočnosť, že Jaroslav Haščák prepisuje svoj majetok na manželku a očakáva sa jeho úplné stiahnutie z diania. Haščák bol pred niekoľkými mesiacmi obvinený z korupcie, čo vytvára priestor na špekulácie o motíve jeho kroku.

Slovenská finančná skupiny Penta Investments uskutočňuje radikálne zmeny vo svojej vlastníckej štruktúre. Jej hlavná tvár Jaroslav Haščák totiž začal na rodinu prevádzať svoje podiel v Penta Investments Group Limited, čo je základný vlastnícky fond celej skupiny.

Podľa českých Hospodářskych novin to vyplýva z prvých zápisov v evidencii skutočných majiteľov. Finančná skupina túto skutočnosť potvrdila s odôvodnením, že o zmene vo vlastníckej štruktúre uvažovali už dávno.

Haščák prevádza podiel, ktorý predstavuje zhruba 44 percent, na svoju manželku. Očakáva sa, že po dokončení transakcie zostane Haščák mimo diania. Prepis však neprebehne okamžite, ale kvôli regulácii môže trvať niekoľko mesiacov.

Nechce o majetok prísť?

Penta v stanovisku tvrdí, že Haščák vkladaním majetku do rodinného fondu predchádza tomu, aby sa po jeho prípadnej smrti bohatstvo drobilo medzi jednotlivých členov rodiny, čo sa aktuálne deje po tragickej smrti českého miliardára Petra Kellnera.

Zároveň sa však podľa Denníka E núka aj vysvetlenie, že Haščák sa môže majetku zbavovať aj preto, aby oň neprišiel po policajných prešetrovaniach. Finančná skupina takéto pohnútky vylučuje, hovorí, že žiadne spätné anulovanie terajších presunov Haščákovho majetku nehrozí.

„K prepadnutiu Haščákovho majetku nemôže prísť, pretože jeho aktuálne obvinenie nijako nesúvisí s majetkovou trestnou činnosťou a ani s tým, že by svoj majetok mohol nadobudnúť nelegálne. Nie je možné, aby na základe terajšieho obvinenia mohli štátne orgány žiadať konfiškáciu či prepadnutie jeho majetku,“ uviedol manažér pre komunikáciu Penty Martin Danko.

Do vrecka hlboko nemá

Jaroslav Haščák je po realitnom magnátovi a majiteľovi spoločnosti HB Reavis Ivanovi Chrenkovi najbohatším človekom na Slovensku. Časopis Forbes jeho majetok v minulom roku odhadol na 1,07 miliardy eur.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta vlani policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vo väzbe strávil 30 dní a po svojom zatknutí sa stiahol z výkonných funkcií v tejto spoločnosti.

Zadržali ho 2. decembra minulého roku za prítomnosti desiatok policajtov v bratislavskom Digital Parku a následne obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť.

V tom čase obvinili aj bývalého siskára Ľubomíra Arpáša a jeho manželku. Pod kontrolou Haščáka mali s firmou uzavrieť zmluvu na fiktívne poradenské služby za takmer 200-tisíc eur. V skutočnosti išlo podľa polície o odmenu za predaj nahrávky z kauzy Gorila, ktorá potrápila druhú Dzurindovu vládu.

Oravkin dáva zbohom

Výraznejšie zmeny sa však netýkajú len Haščáka. Na konci roku má zo všetkých manažérskych pozícií odísť tretí najväčší podielnik Penty Jozef Oravkin, čím postupne začne jeho vyplácanie. Zo zakladateľov tak v skupine ostane iba Marek Dospiva.

Oravkinov asi desaťpercentný podiel v spoločnosti má hodnotu približne 250 až 300 miliónov eur. Kto presne bude jeho podiel preberať, zatiaľ nie je jasné. Podľa Hospodářskych novin odchádza Oravkin z osobných dôvodov.

Základný kameň Penty bol položený už v roku 1994. V súčasnosti pôsobí vo viac ako desiatich európskych krajinách a zastúpenie má v Bratislave, Prahe a Varšave. Zamestnáva asi 43-tisíc ľudí v sektore finančníctva, poisťovníctva, realít, zdravotníctva či maloobchodu.


Ďalšie články