Odvolávanie Mikulca: Matovič nevie, čo si má myslieť o Pčolinskom, zásah proti Zurianovi označil za chybu

28. schôdza parlamentu Igor Matovič (OĽaNO), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZUJEME: Robert Fico vo vyše hodinovom vystúpení predniesol návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Predseda vlády Eduard Heger návrh odmietol a označil ho za hysterický a konšpiratívny. Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič priznal, že nevie, čo si má o niektorých zásahoch polície myslieť.

Predseda strany Smer a bývalý premiér Robert Fico na mimoriadnej schôdzi Národnej rady predniesol návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Fico svoje vystúpenie postavil na dvoch skupinách argumentov, prvá sa týkala pôsobenia Romana Mikulca vo Vojenskom obrannom spravodajstve, kde vďaka jeho funkcii mali mať prospech zo štátnych zákazok jeho otec a brat, druhá sa týkala podozrení o vyšetrovaní citlivých káuz, Fico sa pritom opieral aj o úryvky zo správy SIS, ktorá takéto praktiky mala zdokumentovať.

Keď sa Fico obrátil na predsedu parlamentu Kollára s tým, že plánuje čítať z utajenej správy SIS, Kollár ho upozornil, že v takom prípade preruší rokovanie a bude musieť podniknúť opatrenia, aby nebol porušený zákon. Fico následne čítal úryvky z textu správy, ktorá koluje na internete, o ktorej povedal, že je totožná s utajenou správou. Išlo len o pár citátov, Kollár do jeho vystúpenia už nezasiahol. Citáty boli krátke a nijako prekvapujúce.

Boris Kollár upozornil Igora Matoviča, aby sa zdržal a nepoužíval obrázky proti Ficovi. Matovič sa prihlásil do rozpravy.

Heger: Ide o znôšku nedôkazných tvrdení a konšpiratívnych teórií

Premiér Eduard Heger vo svojom vystúpení predniesol stanovisko vlády, ktoré vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra odmietlo. Podľa Hegera ide pri tomto návrhu o „súčasť politického boja“ a „vážny útok na princípy právneho štátu“. Heger odmietol teóriu o univerzálnych svedkoch a udavačoch, nazval to „subjektívnym záverom bez dôkazov“. Návrh opozície označil za „znôšku nedôkazných tvrdení a konšpiratívnych teórií“. Orgány činné v trestnom konaní sú podľa premiéra politicky nezávislé a nie sú pod politickým tlakom, pretože to ani nie je v kompetencii ministra vnútra, povedal Heger.

Foto: Jakub Kotian/TASR

Podľa premiéra ide o „hysterický pokus na odpútanie pozornosti“. Tieto útoky podľa Hegera potvrdzujú, že orgány činné v trestnom konaní sú odpolitizované a robia svoju prácu.

Mikulec: Chápem, že sa bojíte

V rozprave ďalej vystúpil minister vnútra Roman Mikulec. Odmietol útok na svoj charakter a bránil sa rozhodnutím súdu, keď došlo po roku 2012 k jeho krivému obvineniu a nezákonnému podhodeniu zmanipulovaných dôkazov. Ku konkrétnym obvineniam voči obchodom jeho rodinných príslušníkov sa nevyjadril, vrátil sa k tomu až po faktických poznámkach.

Na jeho osobnej (Mikulcovej) diskreditácii sa podľa Mikulca podieľali práve „vaši ľudia“, povedal Ficovi a menoval niektorých vyšetrovateľov. „Podľa seba súdite nás,“ hovorí. Dnes je podľa neho nestranné a slobodné vyšetrovanie, o ktorom rozhodujú iba prokurátori a vyšetrovatelia, že ako minister nevie o plánovaných akciách, ani ich priebehu, nebojí sa vyšetrovania a nemá informácie o stave vyšetrovania. Mikulec sa tiež vyhranil voči svojim predchodcom, ktorí informovali o vyšetrovaní prípadov, on to robiť nemieni, pretože to nepovažuje za úlohu ministra vnútra.

Minister Mikulec povedal, že Ficove podozrenia o vyšetrovaní sa neopierajú o žiadne dôkazy: „Nikto dôkazy nevidel.“ Opozícia sa podľa neho „snaží mariť vyšetrovanie a zastrašuje slušných policajtov svojimi konšpiráciami“.

Minister Mikulec reagoval aj na závery správy SIS: „Áno, čítali ste závery zo správy SIS,“ uviedol s tým, že „nedehonestuje SIS ani jednu správu“. Každú správu podľa svojich slov postúpil príslušne kompetentnému orgánu. Citoval prezidentku Čaputovú, podľa ktorej sa však v týchto debatách „mieša rovina faktov a interpretácii“. Ak sa ovplyvňovanie vyšetrovaní udialo, má sa vyšetriť,“ povedal minister a dodal: „A to sa deje, vážená opozícia.“

Celý tento proces považuje Roman Mikulec – tak ako prezidentka – za ozdravovanie polície a súdov.

Minister zároveň opozíciu a Roberta Fica obvinil, že oni sami v minulosti so spravodajskými informáciami nepracovali tak, ako bolo treba, napr. keď išlo o rozkrádanie pozemkového fondu alebo pôsobenie talianskej mafie na našom území.

Mikulec čítal úryvky z výpovedí, ktoré popisujú Ficovu éru vládnutia, podľa kajúcnika Makóa sa prenášali státisíce eur do Dubaja. Ľudia podľa neho chcú zmenu v prístupe a nie počúvať táranie politikov. „Nikto z nás nechce, aby sa vrátili časy, keď sme sa prizerali politickým objednávkam,“ povedal Mikulec a poďakoval koaličným poslancom za dôveru. Aktivitu opozície považuje za pokus o záchranu obvinených z čias minulej vlády.

Mikulec nereagoval na obvinenia o obchodoch, ktoré mal vďaka jeho postaveniu získať jeho brat a otec. Koaliční poslanci sa sústredia na obranu nezávislosti polície a krivé obvinenie z minulosti.

Mikulec na záver na faktické poznámky reagoval, že nikdy neovplyvňoval a ani nemohol ovplyvniť údajné zákazky pre svojho otca a brata, pričom on sám ani rodinní príslušníci neboli štatutármi firiem. Na obvinenia nereagoval vraj preto, že boli vyvrátené už súdom, keď čelil krivému obvineniu. Vec považuje za uzavretú.

Matovič nevie, čo si má o Pčolinskom a zásahoch myslieť

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že drží Mikulcovi palce. Skonštatoval, že občas nevie, čo si má myslieť o tom, ako vyzerajú niektoré policajné zásahy. Hovoril tiež o pokračujúcom boji za očistu Slovenska od mafie, ktorej súčasťou sú podľa neho aj „páni“ zo strán Smer-SD a Hlas-SD.

„Neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý som desať rokov z tohto miesta v politike ľuďom dával, ako ten, že keď sa ujmeme moci, rozviažeme orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. A stojím si za tým, že som tento prísľub splnil ako predseda vlády,“ vyhlásil v pléne Národnej rady (NR) SR Matovič. Hovorí o tom, že jeho vláda rozviazala orgánom ruky tak, že vo väzbe skončili špičky polície, prokuratúry či justície.

Na kritiku opozície Matovič reagoval tým, že ten, kto najviac bojuje, má zároveň najväčší strach. Chápe, že expremiéri Robert Fico a Peter Pellegrini sa obávajú, keď vidia, že „ich“ ľudia sa pod tlakom dôkazov vzdávajú a začínajú svedčiť proti ostatným. „Je úplne logické, že raz to na to vrchné poschodie príde,“ povedal.

Matovič priznal, že pri prípade obvineného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského si kladie otázky, čo si má myslieť o zásahoch. „Pri Vladimírovi Pčolinskom úprimne hovorím, ja som sa s ním ako predseda vlády párkrát stretol a snažil som sa mu veriť,“ doplnil. Podľa svojich slov má niekedy pocit, že sa mu krivdí a niekedy má „viac pocit“, že dôkazy budú asi dostatočné. Matovič podľa svojich slov chápe uvažovanie poslanca Petra Pčolinského a poslankyne Adriany Pčolinskej (obaja Sme rodina) o postoji pri hlasovaní o odvolaní Mikulca.

Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha v reakcii skritizoval Matovičovo pôsobenie vo vláde. Hovorí, že je priamo zodpovedný za vyše 12 000 obetí pandémie, označil ho za plagiátora a primitíva. Blaha sa podľa svojich slov čuduje, že Matovič má odvahu vystúpiť v pléne.

Remišová: Obvinenia opozície sú smiešne

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že akýkoľvek minister vnútra z ktorejkoľvek strany by dnes stál pred náročnou úlohou. V diskusii o návrhu na odvolanie šéfa rezortu vyčítala Smeru-SD, že hoci jeho predstavitelia hovoria o narúšaní systému právneho štátu, v čase svojho vládnutia im o jeho posilňovanie nešlo. Tvrdí, že práve za bývalých vlád na Slovensku vyrástla „chobotnica“, ktorá kryla zločiny oligarchov a ich systému. Hovorí o potrebe očisty krajiny od korupcie a mafie.

Remišová považuje aktuálne obvinenia zo strany opozície za smiešne. „Vytvárajú v bezpečnostných zložkách atmosféru chaosu, korupcie a chcú pokračovanie systému tak typického pre vládu Smeru-SD – systému tzv. našich ľudí,“ povedala Remišová. Takto sa podľa nej opozícia snaží zneprehľadniť situáciu v bezpečnostných zložkách, aby nebolo jasné, či niekto chce pôsobiť ako čestný policajt, prokurátor či sudca. Upozorňuje, že takto sa postupne môže na Slovensku stratiť cit pre právo. Remišová je však presvedčená, že orgány činné v trestnom konaní majú aktuálne rozviazané ruky a konajú. Verí, že keď sa vyšetrovania káuz skončia, dozvieme sa pravdu o mafii, o Slovensku za čias vlád Smeru-SD, ako aj pravdu o tom, kto tento systém roky kryl a komu prinášal prospech.

„Romana Mikulca považujeme nie len za neschopného, ale aj za symbol rodinkárstva,“ vyhlásil Blaha. Okrem toho ho označil za symbol systému „narafičených udavačov“ a za „čističa“. V súvislosti s podozreniami o existencii skupiny v bezpečnostných zložkách, ktorá by mala ovplyvňovať a manipulovať výpovede svedkov, hovorí Blaha o krytí zo strany Mikulca. Poznamenal, že opozícia nemôže prehliadať ani informácie o tom, ako Mikulec v čase pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve (VS) „dohadzoval kšefty“ svojim príbuzným.

Pripomenul, že súčasná koalícia chcela bojovať aj proti rodinkárstvu. Dodal, že od ministra vnútra by očakával i určité vzdelanie. Tvrdí, že vysokú školu si Mikulec urobil v čase šéfovania vojenským tajným, čo nepovažuje za jednoduchú úlohu. Vzhľadom na plagiátorské kauzy viacerých členov vlády ho vyzval, aby svoju záverečnú prácu predložil verejnosti. Pripomenul tiež kauzu Mikulcových „drahých hodiniek“, ktoré mali byť falzifikátom, a neznalosť ministra vnútra o zákonoch.

Článok aktualizujeme.


Ďalšie články