Vražda Kuciaka: Najvyšší súd zrušil rozsudok o nevine Kočnera a Zsuzsovej. Odsúdiť ich môžu v Pezinku

Marian Kočner. Foto: Jaroslav Novák/TASR Marian Kočner. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nádej, že Kočnera a Zsuzsovú za vraždu mladého páru odsúdia sa teda zvýšila.

Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej, prípad sa tak vracia späť na Špecializovaný trestný súd. Zároveň právoplatne odsúdil Tomáša Szabóa.

Predseda senátu Peter Paluda potvrdil, že Szabó je vinný z vraždy podnikateľa Petra Molnára aj z vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Súd mu vymeral trest 25 rokov a trest prepadnutia majetku. Voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa už nemôže odvolať. Szabó má nahradiť škodu rodine Molnárovej v sume vyše 41-tisíc eur.

Keďže sa záležitosť vracia na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, znamená to, že konečný verdikt nebude známy ešte niekoľko mesiacov. V prípade odsúdenia sa totiž Kočner a Zsuzsová odvolajú.

Kočner prišiel, Zsuzsová nie

Najvyšší súd SR rozhodoval o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Riešil odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Szabóa. Rozhodoval senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený. Nahradila ho Macejková.

Na utorkové pojednávanie sa dostavili Marian Kočner a Tomáš Szabó. Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

Prokuratúra navrhovala zrušiť rozsudok Špecializovaného trestného súdu, vrátiť prípad súdu prvého stupňa a nariadiť prerokovanie v novom senáte. Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica navrhol, aby Najvyšší súd napadnutý rozsudok zrušil a vrátil súdu prvého stupňa. Obhajca Kuciakovcov Peter Kubina konštatoval, že v prípade Tomáša Szabóa sa odvolali len do náhrady škody. „Vo vzťahu k obžalovaným Zsuzsovej a Kočnerovi sa pripájame v celom rozsahu k odvolaniu prokurátora,“ doplnil.

Obhajkyňa obžalovanej Zsuzsovej Júlia Vestenická navrhovala odvolanie prokurátora a poškodených zamietnuť. Nevina jej klientky bola údajne dokázaná. Aj Kočnerov obhajca Marek Para navrhoval, aby odvolania prokuratúry a poškodených Najvyšší súd SR zamietol. 

Obhajkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská Najvyšší súd SR žiadala, aby rozsudok Špecializovaného trestného súdu v časti výroku o vine a treste zrušil a oslobodil jej klienta spod obžaloby.

Oslobodení a odsúdení

Senát Špecializovaného trestného súdu oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian Kočner a Alena Zsuzsová obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.

Marian Kočner a jeho právny zástupca Marek Para. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nový dôkaz

Na vrchole schémy vraždy Jána Kuciaka však podľa prokuratúry mali stáť Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Prokurátor v tejto veci pritom predložil nový dôkaz. Ním bol znalecký posudok Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý analyzuje komunikáciu cez aplikáciu Threema medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou.

Posudok vyhotovili v inej trestnej veci, no podľa advokáta Romana Kvasnicu, ktorý zastupuje Zlaticu Kušnírovú, má zásadný význam aj v tomto prípade.

„V trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martinky Kušnírovej sa súd v rozpore so zákonom odmietol akýmkoľvek spôsobom zaoberať týmto dôkazom. Domnievam sa, že pre to neexistoval žiaden dôvod, pretože z bežného prečítania tejto komunikácie je zrejmé, že súvisí s ich usmrtením,“ uviedol Kvasnica pre Aktuality.

Vysvetlil, že znalecký posudok spracoval posielané správy medzi obžalovanými, systematicky ich zoradil, potvrdil, že išlo o šifrované správy a zaradil ich do určitých časových súvislostí.

Kolíková mala v rukáve dovolanie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) krátko pred zasadnutím uviedla, že je pripravená v prípade konečného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o odvolaniach v kauze vraždy použiť mimoriadny opravný prostriedok, takzvané dovolanie. Šéfka rezortu spravodlivosti naznačila, že by tak mohla postupovať v prípade, ak by Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.

Priznala, že je dôležité, aby ako ministerka veľmi citlivo pristupovala k tomuto svojmu oprávneniu. Minister spravodlivosti má podľa jej slov dovolanie využiť vtedy, ak po tom, ako sa oboznámil s obsahom spisu, by očakával zásadne iné rozhodnutie. „Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila,“ deklaruje Kolíková.

Ministerka rovnako uviedla, že chápe, že odborná, ale aj laická verejnosť očakáva exemplárne odsúdenie za takýto „brutálny trestný čin“, ktorý napokon súvisí aj s právnym štátom, so slobodou prejavu, s prístupom k informáciám.

„Na druhej strane, pre ten naozajstný právny štát považujem za veľmi dôležité, aby boli odsúdení tí, pri ktorých je to jednoznačné a sudca to môže urobiť s pokojným svedomím a vedomím. Vnímam, že v tomto je to aj enormný náklad pre sudcov, aby ostali nezávislí, nestranní, ale zároveň strávili ten obrovský tlak, ktorý tu na nich je a ktorý je prirodzený,“ vyhlásila.

Marian Kočner. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vražda Kuciaka a Kušnírovej sa udiala v stredu 21. februára 2018 vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Ján Kuciak pôsobil ako investigatívny novinár spravodajského portálu Aktuality, pričom sa venoval najmä podozreniam z daňových a iných ekonomických podvodov. Kuciak bol prvým novinárom zavraždeným na Slovensku od jeho vzniku.

Špeciál rozhodol o ich oslobodení podľa Paludu predčasne

ŠTS podľa predsedu senátu Najvyššieho súdu Petra Paludu rozhodol o oslobodení Kočnera a Zsuzsovej predčasne. „Nevysporiadal sa so všetkými okolnosťami, neodôvodnil zrozumiteľne rozhodnutie, nevykonal všetky dôkazy. Dôkazy, ktoré vykonal, hodnotil podľa NS SR izolovane, z čoho vyplynul nesprávny právny záver rezultujúci do oslobodzujúceho rozsudku.“ Dodal, že súd hodnotil dôkazy, ktoré nevykonal.

Ako tvrdí, v spise sú obsiahnuté dôkazy, na ktoré poukázal prokurátor a splnomocnenci. „Napríklad výhražné správy M. K. na Kuciaka. Ide o správu medzi M. K. a Miroslavom Konôpkom, komunikácia medzi M. K. a Jaroslavom H. a iné,“ uviedol predseda senátu.

„Ak by ŠTS chronologicky vyhodnotil dôkazy, zrejme by nedospel k zhodnému záveru s výrokom, aký urobil,“ podotkol s tým, že ŠTS niektoré dôkazy hodnotil v rozpore s elementárnou logikou.

Odvolania rodičov novinára Jána Kuciaka vo veci nemajetkovej ujmy NS SR zamietol. Tí dokopy žiadali od Szabóa jeden milión eur. Sumu 70 000 eur pre každého z rodičov novinára NS SR považuje za primeranú. Paluda dodal, že toto rozhodnutie im nebráni vo vymáhaní škody v civilnom procese.

Najvyšší súd hodnotí dešifrovanie komunikácie Threema ako zákonne získaný dôkaz. „Obsah tohto dôkazu bol hodnotený spôsobom, ktorý nezodpovedá požiadavkám Trestného poriadku, pretože jednotlivé časti komunikácie medzi obžalovanými boli prvostupňovým súdom povytrhávané,“ podotkol.

Najvyšší súd vrátil ŠTS späť aj prípad nedovoleného ozbrojovania Mariana Kočnera. Súd konštatoval, že Kočnerovi by mal byť uložený súhrnný trest. „Vzhľadom na to, že toto pochybenie nemohol odvolací súd v celistvosti napraviť, pričom nie je jasné, ako rozhodne súd po vrátení prvému stupňu, bolo by takéto rozhodnutie predčasné,“ zdôvodnil.

Zlatica Kušnírová: prvý výkrik do tmy pre spravodlivosť

Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vnímajú utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu ako víťazstvo spravodlivosti na Slovensku. S rozhodnutím sú spokojní. Veria, že Špecializovaný trestný súd rozhodne vo veci spravodlivo.

„Nakoniec som rada, že spravodlivosť zvíťazila. Je to taký prvý výkrik do tmy pre spravodlivosť na Slovensku. Nielen pre naše dve deti, ale aj pre budúce generácie i pre novinárov, aby sa nebáli písať,“ skonštatovala matka zavraždenej Zlatica Kušnírová. Zároveň uviedla, že je odhodlaná bojovať ďalej a verí, že ŠTS „rozhodne lepšie“.

Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára, vníma rozhodnutie Najvyššieho súdu ako zadosťučinenie. „Konečne spravodlivosť zvíťazila. Verím, že to zdarne dokončíme pred ŠTS,“ skonštatoval. Dúfa, že budúce rozhodnutie špecializovaného súdu bude spravodlivejšie. „Ja by som to už nezvládol, keby sa to malo všetko začať od začiatku,“ povedal.

tasr, ste


Ďalšie články