Potvrdené: Na Liptove zabíjal medveď

Medveď. Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay.com Medveď. Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay.com

AKTUALIZOVANÉ Muža, ktorého nehybné telo našli v pondelok v doline Banskô na Liptove, podľa patológa skutočne zabil medveď. Lesy SR ešte pred potvrdením príčiny úmrtia upozornili na potrebu regulačného odlovu tejto šelmy. Rezort životného prostredia naopak zneužívanie tragédie na kampaň poľovníkov odmietol a uviedol, že z predmetného regiónu neeviduje žiadnu žiadosť na odstrel.

Pitva 57-ročného muža, ktorého telo našli v pondelok (14. 6.) v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej, preukázala, že zahynul po útoku medveďa. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom.

„Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobeným útokom medveďa,“ uviedla v utorok Kremeňová pre TASR.

Smrť muža ešte pred oficiálne potvrdenou príčinou otvorila v pondelok a utorok novú etapu neutíchajúceho konfliktu medzi ochranármi a poľovníkmi.

Lesy Slovenskej republiky na Facebooku v tejto súvislosti uviedli, že dlhodobo upozorňujú na zvyšujúce sa riziko stretu človeka s medveďom, najmä v prírodnom prostredí.

„Žiadosti o regulačný odlov medveďov sú dlhodobo zamietané ako neopodstatnené, čo má vplyv na neúnosný nárast medvedej populácie. Dokazuje to aj výskyt medveďov v lokalitách, ktoré pre tieto šelmy nie sú prirodzené (oblasť Senice, Galanty),“ pokračovali.

Lesy sa nazdávajú, že pre zvyšujúcu sa početnosť populácie medveďa hnedého a nárast turistiky bude k podobným stretom dochádzať čoraz častejšie, preto na návštevníkov prírody apelujú, aby boli obozretní a dodržiavali odporúčané správanie.

Ministerstvo odmieta kampaň poľovníkov

Rezort životného prostredia však zneužívanie raritného nešťastia odmieta. „Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o smrti 58-ročného muža v obci Liptovská Lúžna, ktorý sa podľa medializovaných správ mohol stať obeťou útoku medveďa,“ uviedlo ministerstvo v reakcii ešte pred pitvou.

Poukázalo tiež na to, že z lokality Liptova ani z oblasti Liptovská Osada, kde nehybné telo muža našli, neregistruje žiadnu požiadavku o odstrel medveďa.

„Slovenské prírodné bohatstvo, ktoré tak radi obdivujeme, si vyžaduje zodpovedný prístup, či už ide o turistiku a horolezectvo, alebo o riziko hadov a kliešťov, respektíve riziko stretu s medveďom,“ dodalo MŽP.

Objavili sa aj na juhu krajiny

Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík priblížil, že k udalosti došlo, keď bol nebohý muž v doline na prechádzke. Zdôraznil, že ide o lokalitu v extraviláne, kam ľudia zvyknú chodievať. V centre dediny podľa neho problém s výskytom medveďov nikdy nemali, chodievajú však na salaš. „V prírode sa veľa ľudí stretáva s medveďom, vidia ho, ale prípad napadnutia človeka tu v našej obci ešte nebol,“ podotkol.

Súdny lekár už po prvotnej obhliadke skonštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryznutím. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa, na ktorého okamžite padol tieň podozrenia.

Medvede sa v ostatnom čase začínajú objavovať aj na miestach, kde ich tak často vídať nebolo. Ešte minulý mesiac sa údajne až trojica týchto veľkých šeliem prechádzala v okolí hradu Hrušov neďaleko Topoľčianok v okrese Zlaté Moravce. Pred pár dňami sa objavila medvedica s mláďaťom pri Jelke v okrese Galanta.

Vzhľadom na to, že medvede sú stále častejšie v blízkosti ľudských obydlí, ich stretnutí s ľuďmi je v oblastiach výskytu tejto šelmy čoraz viac. Zviera sa však v drvivej väčšine prípadov zľakne, ujde a človeka nenapadne.

(tod, top, tasr)


Ďalšie články