Pfizer stále počíta s treťou dávkou vakcíny, dostať by ju mali zrejme všetci

oèkovanie zamestnanec zamestnanci Na snímke očkovanie zamestnancov počas tlačovej konferencie k spusteniu očkovania proti ochoreniu Covid-19 v závodoch spoločnosti Volkswagen Slovakia v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tretia dávka očkovacej látky je potrebná na posilnenie imunity a má svoje opodstatnenie, kým sa pandemická situácia nezlepší, myslí si firma Pfizer. Hodnotiť kedy a kto tretiu dávku dostane, je vraj zatiaľ priskoro. Odpovede pre Štandard sprostredkoval Miroslav Lednár, manažér pre styk s verejnosťou spoločnosti Pfizer na Slovensku. 

Koronavírus SARS-CoV-2 patrí medzi RNA vírusy, pre ktoré sú typické častejšie mutácie. Nové varianty vírusu sú do istej miery odolné proti protilátkam z prekonania ochorenia či očkovania a spravidla sa šíria rýchlejšie, čo zhoršuje pandemickú situáciu.

Technológia mRNA vakcín má tú výhodu, že dokáže vývoj variantov reflektovať. Stačí vymeniť niektoré nukleotidy mediátorovej RNA, ktorá slúži ako matrica na výrobu proteínu a vznikne nová dávka účinná aj voči novému kmeňu.

Vo februári začali spoločnosti Pfizer a BioNTech testovať tretiu dávku očkovacej látky. Upravili ju tak, aby špecificky chránila proti vysoko infekčnému juhoafrickému variantu s názvom B.1.351. Cestou „posilňovacej dávky“ (booster shot) sa vybrala aj spoločnosť Moderna.

Farmafirmy chcú byť o krok vpred

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla v apríli uviedol, že ľudia budú pravdepodobne potrebovať tretiu dávku vakcíny v rozmedzí šesť až 12 mesiacov po podaní druhej dávky. To je podľa niektorých odborníkov nepravdepodobné. Pol roka po očkovaní dosahuje totiž Pfizer účinnosť 91,3 percenta. Dostatočne tak podľa nich chráni pred symptomatickým priebehom ochorenia COVID-19 aj pred variantami.

Očkovanci navyše nemali žiadne závažné zdravotné ťažkosti, ktoré by ohrozili renomé bezpečnosti vakcíny. Jej účinnosť je podľa výsledkov štúdie rovnaká bez ohľadu na vek, rasu, pohlavie či národnostnú príslušnosť. Výnimku netvoria ani pacienti s rôznymi existujúcimi zdravotnými problémami. Farmaceutické firmy tvrdia, že chcú byť len o krok vpred.

„Robíme to proaktívne, aby sme boli pripravení pre prípad, že by došlo k oslabeniu imunity alebo k vzniku variantu, ktorý unikne ochrane od súčasnej vakcíny. Ako vývoj postupuje a testujeme potenciál aktualizovanej vakcíny, plánujeme do nej zapojiť aj účastníkov štúdie fázy 2/3,“ uviedla pre Štandard európska centrála firmy Pfizer.

Imunita vydrží naozaj dlho

Kedy a či vôbec bude takéto posilňovacie očkovanie skutočne potrebné, je neznáme. Zrejme však nebude nevyhnutné pre všetkých. Z dvoch nezávislých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí prekonali covid a sú zaočkovaní, by mohli mať imunitu najmenej rok, ale možno aj celý život. Dôležité imunitné bunky sa totiž objavujú v ich kostnej dreni.

Poznatky zverejnené v máji ukazujú, že imunita po prekonaní ochorenia COVID-19 trvá rádovo mesiace. Výrazne ju môže predĺžiť očkovanie.

Z oboch spomínaných vedeckých prác vyplýva aj ďalšia mimoriadne pozitívna správa. Ľudia, ktorí prekonali covid a sú aj zaočkovaní niektorou z mRNA vakcín (napríklad Pfizer/BioNTech alebo Moderna), zrejme nebudú potrebovať ďalšiu „posilňujúcu dávku“ (booster shot) vakcíny.

Podľa imunológa z Rockefellerovej univerzity v New Yorku Michela Nussenzweiga, ktorý viedol jednu z vyššie spomenutých štúdii, sú pamäťové B-bunky vytvorené v kostnej dreni po prekonaní infekcie v kombinácii s očkovaním natoľko silné, že premôžu aj mutácie vírusu. Nie je preto vraj nutné posilniť ich ďalšou dávkou očkovania.

Naopak tí, ktorí sú len zaočkovaní a ochorenie nikdy neprekonali, sa budú musieť zrejme dať preočkovať, inak nebudú mať dostatočnú hladinu protilátok. Rovnako by to malo platiť aj pre tých, ktorí síce ochorenie prekonali, ale nemali proti nemu dostatočne silnú imunitnú reakciu.

Pfizer chce preočkovať všetkých

Firma Pfizer si naopak myslí, že preočkovávať by sme sa mali, kým sa pandemická situácia nezlepší a tretiu dávku by mali dostať všetci.

„Na základe toho, čo sme sa doposiaľ naučili, si myslíme, že kým sa cirkulácia SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 nezníži, je pravdepodobné, že tretia posilňovacia dávka našej vakcíny bude zrejme potrebná, aby pomohla poskytnúť ochranu pred COVID-19 na základe schválenia regulačnými orgánmi,“ skonštatovala spoločnosť.

Kedy by ľudia dostali posilňovaciu dávku, zatiaľ Pfizer nevie. Štúdia pokračuje, takže je vraj príliš skoro špekulovať o výsledkoch. Akékoľvek rozhodnutia budú podliehať schváleniu regulačnými orgánmi, v našom prípade schváleniu od Európskej liekovej agentúry (EMA).

Nekonečný príbeh?

Generálny riaditeľ spoločnosti Johnson & Johnson Alex Gorsky vo februári povedal, že ľudia sa možno budú musieť proti covidu očkovať každoročne ako aj v prípade sezónnej chrípky. Takéto plány Pfizer zatiaľ nepotvrdil.

Firma tiež odmietla komentovať, či tretiu dávku dostanú aj ľudia plne zaočkovaní inými vakcínami. Všetko napovedá tomu, že by to mohlo byť efektívne a bezpečné. Podľa minulotýždňovej štúdie z Nemecka vytvára kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer silnejšiu imunitnú odpoveď ako očkovanie dvomi dávkami tej istej vakcíny.

Na definitívne závery je zatiaľ priskoro, keďže štúdia neprešla recenzným hodnotením. Vedci sa budú zaoberať tým, akú úlohu hrá vek a pohlavie pacientov a ktoré kombinácie môžu potenciálne vyvolať závažnejšie vedľajšie účinky.


Ďalšie články