Tím spod Tatier ostane stáť. Slováci na šampionáte pred BLM nepokľaknú

Tréning slovenských futbalistov pred prvým zápasom proti Po¾sku na ME2020 v Petrohrade Na snímke zľava Juraj Kucka, Patrik Hrošovský a Stanislav Lobotka počas tréningu v Petrohrade v nedeľu 13. júna 2021. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovenská futbalová reprezentácia na aktuálnych majstrovstvách Európy pred zápasom proti Poliakom nepokľakne na znak sympatie ku kontroverznému americkému hnutiu Black Lives Matter. Bude tak nasledovať odmietavý postoj viacerých slovanských štátov a Maďarska.

Kľačanie v športe na podporu rasového hnutia Black Lives Matter (BLM) je témou už vyše roka. Na aktuálnosti teraz naberá aj v súvislosti s prebiehajúcim európskym šampionátom vo futbale.

Za toto gesto si pred nedeľným zápasom s Chorvátmi vyslúžili bučanie vlastných fanúšikov aj futbalisti anglického reprezentačného tímu. Priaznivci sú totiž presvedčení, že ide o súčasť politiky, ktorá na trávnik nepatrí.

„Je to jedna z hodnôt, ktorá je dôležitá pre našich hráčov a vyjadruje identitu celého nášho mužstva,“ napísali Angličania svojim fanúšikom ešte pred zápasom.

Rovnako sa rozhodli postupovať aj futbalisti Walesu, Belgicka či škandinávskych krajín Dánska a Fínska. Naopak, odlišný postoj zaujali hráči z krajín strednej a východnej Európy, ako Rusi, Chorváti, Poliaci, Maďari či Česi.

Mužstvo spod Tatier ostane stáť

Na prebiehajúcich majstrovstvách ich budú nasledovať aj Slováci. „Slováci kľačať nebudú,“ potvrdila pre Startitup hovorkyňa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Monika Jurigová.

Jurigová sa tak vyjadrila pred prvým zápasom nášho tímu, ktorý sa odohrá v pondelok od 18:00 proti výberu susedného Poľska, pričom ďalšie zápasy v základnej skupine E naši odohrajú v piatok o 15:00 proti Švédsku a v stredu 23. júna proti Španielsku.

Ide o pokračovanie odmietavého postoja, ktorý v tejto veci zaujal Zväz po tom, ako kolená našich futbalistov zamierili k zemi pri minuloročných stretnutiach proti Írsku a Škótsku. Na margo toho šéf parlamentu Boris Kollár futbalistom odkázal, že ak majú potrebu kľačať, nech idú na Slavín.

Orbán sa fanúšikov zastal

Spomenuté gesto vytvorilo búrku aj po tom, ako k nemu na trávniku pristúpili hráči Írska v nedávnom priateľskom stretnutí proti mužstvu Maďarska na jeho pôde. Stretli sa totiž pre neho s piskotom a bučaním maďarských fanúšikov.

Tamojší premiér Viktor Orbán sa týchto fanúšikov následne zastal. „Politika nemá v športe miesto,“ uviedol počas vládnej tlačovej konferencie. Kľačanie zo strany írskeho tímu označil za provokáciu namierenú voči maďarským fanúšikom. Írski hráči ako hostia totiž podľa maďarského premiéra mali brať ohľad na miestnu kultúru.

„Maďar kľačí iba pred Bohom, pred svojou vlasťou, a ak žiada o ruku svoju lásku… V Maďarsku je každý iný prípad pokľaknutia kultúrne cudzím prvkom,“ doplnil svoje slová politik.

Orbán vysvetlil, že jeho krajina nikdy nebola otrokárskym štátom, a preto vraj jej občania nemôžu cítiť takú morálnu záťaž ako krajiny, pri ktorých to neplatí.

Občas nekľačia ani černosi

Kľačanie na znak BLM (nielen) vo futbale je aktuálne od násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda. Kým tímy z krajín na západ od nás sú mu spravidla naklonené, opačný postoj panuje pri hráčoch z východu.

Toto delenie však nie je úplne presné. Nedávna história si totiž pamätá aj postoj futbalistov Olympique Marseille, ktorí pred BLM nepokľakli a radšej si uctili pamiatku učiteľa Samuela Patyho, ktorému vlani islamista na predmestí Paríža odrezal hlavu.

Za zmienku stojí aj postoj afrického futbalistu Wilfrieda Zahu z britského klubu Chrystal Palace, ktorý pred kontroverzným hnutím v marci taktiež nepokľakol. Považoval to totiž za ponižujúce a myslí si, že energia by mala byť smerovaná inam.


Ďalšie články