Veľa kriku pre nič. Naozaj Matovič natrhal chránené kvety?

Bez názvu Igor Matovič s kvetmi. Foto: Facebook

Bulvár aj exminister Tomáš Drucker sa pri svojom najnovšom útoku na šéfa rezortu financií Igora Matoviča mýlia. Politik pre svoju manželku nenatrhal kyticu zo zákonom chránenej rastliny, ale z kvetov, ktoré sa dajú bez problémov kúpiť v záhradkárstvach za pár eur.

Expremiér Igor Matovič spôsobil v nedeľu na Facebooku opäť veľký rozruch. Jeho stredobodom bola kytica, ktorú natrhal pre svoju manželku Paulínu na lúke pri Lučenci a ktorej fotografiou sa na tejto sociálnej sieti pochválil.

Dôvodom senzácie bol fakt, že kvetinový darček mal pozostávať zo zákonom chránenej rastliny klinčeku lesklého (Dianthus nitidus). Ide o vzácny druh, západokarpatský endemit a možno ho nájsť na alpínskych lúkach vo vyššej nadmorskej výške napríklad vo Veľkej Fatre, Nízkych Tatrách či Chočských vrchoch.

Nakoľko ide o rastlinu so spoločenskou hodnotou vyčíslenou na 69 eur za kus, líder OĽaNO by vytvorením kytice z nej nechtiac spôsobil škodu pohybujúcu sa rádovo v stovkách eur.

Drucker: Čoho ten človek chytí, to…

Za to si vyslúžil kritiku nielen mnohých bežných komentujúcich, ale aj politických rivalov. „Igor Matovič sa dnes pochválil, že natrhal kvety. Samozrejme – chránené. Čoho sa ten človek chytí, to…,“ uviedol šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker.

Naratív v rovnakom duchu, a teda, že bývalý predseda vlády zničil niekoľko kusov chránenej rastliny, razili aj slovenské bulvárne médiá. Či už ide o Topky, Plusku alebo najčítanejší denník v našej krajine Nový Čas. To isté platí aj o niektorých takzvaných alternatívnych médiách.

Pravdu však nemajú. Minister financií v skutočnosti natrhal zväzok klinčeku slzičkového (Dianthus deltoides). V tomto prípade nejde o chránenú rastlinu a možno ju nájsť pri poľných cestách aj na Južnom Slovensku a voľne kúpiť v záhradkárstvach za pár eur.

Klinček lesklý rastie podstatne vyššie

Veci na pravú mieru uviedol pre Štandard aj odborník. „Na zasielanej fotografii je naozaj klinček slzičkový (Dianthus deltoides), ktorý sa okrem iného vyznačuje pomerne tmavými, purpurovoružovými až karmínovočervenými kvetmi a charakteristickou kresbou na korunných lupienkoch, ktoré sú v strednej časti spravidla bielo-bodkované a na báze s tmavšou priečnou kruhovou kresbou. Ide o druh nížinného až horského stupňa,“ vysvetlil Pavol Mereďa z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

„Naproti tomu klinček lesklý (Dianthus nitidus) má kvety bledšie sfarbené (ružové), na korunných lupienkoch nemá biele bodky (má len nevýrazné belavé brvy) a tmavšia kresba nie je kruhová, ale spravidla v tvare pozdĺžnych pásikov. Okrem toho je klinček lesklý striktne horský až vysokohorský druh,“ uzavrel.

Sám Matovič svoj príspevok ešte v nedeľu večer po neopodstatnenej kritike doplnil. „Klinček slzičkový – nechránený. Bol by som vcelku rád, ak by mudrlanti zbytočne neklamali o klinčeku lesklom, ktorý rastie len o 1000 m vo vyššej nadmorskej výške.“


Ďalšie články