Rusi sa pozerali, ako sa hrá európsky futbal. S Belgičanmi prehrali 3:0

Belgicko - Rusko Belgický futbalista Romelu Lukaku. Foto: TASR/AP

Futbalisti Belgicka zvíťazili nad Ruskom 3:0 v B-skupine Euro 2020.

Dva góly zaznamenali už v prvom polčase, v ktorom skórovali Romelu Lukaku a Thomas Meunier. V 88. minúte sa druhýkrát v sobotnom zápase strelecky presadil Lukaku. Po prvom kole B-skupiny sú Belgičania na čele tabuľky o skóre pred Fínskom, ktoré zdolalo Dánov 1:0.
Na ďalší zápas nastúpia vo štvrtok 17. júna o 18.00 nášho času v Kodani proti Dánsku. Rusi budú hrať v stredu od 15. hodiny nášho času v Petrohrade proti Fínsku. V predchádzajúcom zápase Fíni prekvapivo porazili Dánov 1:0.

Vráťme sa však k včerajšiemu šlágru. Belgičania ako favoriti od úvodu diktovali tempo a do vedenia išli v 10. minúte. Zaváhanie obrancu Semjonova, ktorý nespracoval Mertensov center, využil Lukaku, ktorý sa zorientoval a ľavačkou prestrelil brankára Šunina – 1:0. Rusi sa k sľubnej šanci dostali v 14. minúte, keď po rohovom kope Golovina hlavičkoval Fernandes, ale brankár Courtois bol pohotový.

O štyri minúty Lukaku neušiel do brejku Džikijovi, spätnú prihrávku adresoval Dendonckerovi, ale ten netrafil bránku. Ten istý hráč mohol prevahu Belgičanov potvrdiť aj v 23. minúte, no brankár Šunin zmaril jeho šancu. V 34. minúte však vyrazil strelu spoza šestnástky iba pred nepokrytého Meuniera, ktorý skóroval – 2:0. V nadstavenom čase prvého polčasu sa individuálnou akciou prezentoval Carrasco, zvnútra šestnástky však prestrelil bránku.

V druhom polčase sa dianie odohrávalo najmä medzi šestnástkami a dominovala skôr defenzívna hra. Belgičania boli v nahrávkach rafinovanejší, ale hrať museli Rusi. Tí si dávali väčší pozor na chyby než v prvom dejstve, snažili sa o kombinačný futbal, ale organizovaná defenzíva Belgicka im robila problémy. Rusi sa snažili oživiť hru aj striedaniami, no ani tie nepriniesli gólové príležitosti. Naopak, v 88. minúte Meunier vysunul Lukakua, ktorý prekonal Šunina – 3:0.

Zlá správa prišla z belgického tímu po zápase. Timothy Castagne sa už na týchto ME nepredstaví. Pravý krídelník sa v v 27. minúte sobotného zápasu B-skupiny s Ruskom zranil a podľa trénera Roberta Martineza sa nestihne zotaviť do konca šampionátu. „Môžem potvrdiť, že Timothy Castagne, žiaľ, je mimo hry po celé EURO,“ povedal na jeho adresu Martinez.

Ruský tréner Stanislav Čerčesov počas tréningu 11. júna 2021 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Povedali po zápase

Romelu Lukaku, útočník Belgicka, strelec dvoch gólov: „Náš výkon v prvom polčase bol skvelý. Vytvárali sme si šance, ale v druhom polčase sme boli trochu nedbalí. Urobili sme chyby a na tom musíme popracovať, ak chceme na tomto turnaji zájsť ďaleko. Je príjemné začať turnaj takýmto víťazstvom. Postup zo skupiny je náš najbližší cieľ a týmto sme za ním vykročili.“

Toby Alderweireld, obranca Belgicka: „V prvom zápase je vždy nervozita, takže je normálne, že nie všetko bolo dokonalé. Mali sme však úplnú kontrolu nad zápasom. Boli sme pod tlakom, ale zvládli sme to správnym spôsobom.“

V nedeľu popoludní budú hrať Chorváti proti Angličanom (15:00), potom Rakúšania s Macedónskom (18:00) a večer Holandsko s Ukrajinou (21:00).

(tasr, fed)


Ďalšie články