Fíni porazili Dánov 1:0. Dáni nedali penaltu, futbalista Eriksen je v nemocnici

Dánsko - Fínsko Foto: TASR/AP

AKTUALIZUJEME. Dvadsaťdeväťročný elitný futbalista Christian Eriksen náhle skolaboval počas zápasu, po rýchlom zásahu lekárov je mimo ohrozenia života, zápas pokračoval po vyše hodinovej prestávke, Fíni napokon vyhrali 1:0.

Fínski futbalisti zvíťazili v sobotnom stretnutí B-skupiny majstrovstiev Európy na pôde Dánska 1:0. Jediný gól zápasu v Kodani strelil v 60. minúte Joel Pohjanpalo.

Dáni nepremenili penaltu, slovenský rodák a fínsky reprezentant Lukáš Hradecký pokutový kop chytil. Hradecký je hráčom Bayernu Leverkusen. Penalta bola darovaná, dánsky hráč padol bez kontaktu s fínskym obrancom.

21.30

O večerné dohratie stretnutia požiadali oba tímy a Európska futbalová únia (UEFA) im po krízovom zasadnutí vyhovela. Pokračovalo sa záverečnými štyrmi minútami prvého polčasu, druhé dejstvo sa začalo po päťminútovej prestávke.

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar odpadol v závere prvého polčasu pri postrannej čiare, keď naňho lopta smerovala po autovom vhadzovaní. Spoluhráči okamžite privolali lekársku pomoc, neskôr na trávnik zišla aj Eriksenova partnerka, ktorú utešovali kapitán Simon Kjaer a brankár Kasper Schmeichel. Dáni okolo Eriksena vytvorili hradbu, po jeho odvoze zamierili do šatne rovnako ako fínski hráči a rozhodcovia pred nimi.

Záchranári Eriksena oživovali masážou srdca približne pätnásť minút a potom ho transportovali do nemocnice Rigshospitalet. Na sociálnych sieťach kolovala fotografia, na ktorej bol už na štadióne na nosidlách pri vedomí. „Christian Eriksen je pri vedomí a jeho stav je naďalej stabilizovaný. V nemocnici podstúpi ďalšie vyšetrenia,“ informovala dánska futbalová asociácia na Twitteri. „Takéto momenty ukážu skutočné hodnoty v živote. Želám Christianovi rýchle a úplné uzdravenie, jeho rodine prajem silu a vieru. V týchto okamihoch sa ukazuje jednota futbalovej rodiny. Počul som, ako fanúšikovia oboch táborov skandovali jeho meno. Futbal je krásny a Christian je skvelý hráč,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Riaditeľ DBU Peter Moeller pre rozhlasovú stanicu Danmarks Radio povedal, že bol v kontakte s Eriksenom. „Áno, aj niektorí naši hráči s ním hovorili. Má sa dobre a to sú skvelé správy. Spoluhráči budú určite bojovať na ihrisku aj za neho.“ Hrdinom situácie bol podľa dánskych médií Simon Kjaer. Kapitán národného tímu totiž duchaprítomne zabránil, aby Eriksenovi po strate vedomia zapadol jazyk a udusil sa.

Aktualizácia 20.19

Zápas Majstrovstiev Európy medzi futbalistami Dánska a Fínska v Kodani bude pokračovať od 20.30 h. Dánska futbalová asociácia to oznámila na Twitteri po tom, ako hráči dostali ubezpečenie, že Christian Eriksen je po kolapse v poriadku.

Potom ako začal zápas o 20.30, diváci na štadióne začali potleskom postojačky. Zápas pokračuje v dobrej atmosfére.

Aktualizácia 19.35.

Slovenský veľvyslanec v Dánsku Miroslav Wlachovský na Faceboku napísal:

Správa Dánskeho futbalového zväzu: Christian Eriksen je už pri vedomí a bol prevezený na ďalšie vyšetrenia v Rigshospitalet v Kodani.

Ak si chcete pozrieť hrozivo vyzerajúci kolaps, kliknite si na video zo zápasu.

19.20

Sobotný zápas majstrovstiev Európy medzi futbalistami Dánska a Fínska v Kodani prerušili v závere prvého polčasu po náhlom kolapse dánskeho reprezentanta Christiana Eriksena. Záchranári ho oživovali na ihrisku, hráči obkolesili jeho telo a taktne zahalili plachtou miesto. Približne po pätnástich minútach ho transportovali do nemocnice. Futbalový štadión stíchol, fínska reprezentácia odišla do šatní, pri odnášaní tela sa ozval solidárny, aj keď trochu rozpačitý potlesk. Dvadsaťdeväťročný Christian Eriksen bojuje odvtedy o život.

Dánsky reprezentant a stredopoliar Interu Miláno, v ktorom je spoluhráčom nášho Milana Škriniara, odpadol, keď naňho lopta smerovala po autovom vhadzovaní. Spoluhráči okamžite privolali lekársku pomoc, neskôr na trávnik zišla aj Eriksenova manželka, ktorú utešovali kapitán Simon Kjaer a brankár Kasper Schmeichel. Dáni svojho spoluhráča Eriksena obkolesili a vytvorili hradbu z tiel, po jeho odvoze zamierili do šatne rovnako ako fínski hráči a rozhodcovia pred nimi. Európska futbalová únia (UEFA) zatiaľ neoznámila, či sa zápas bude dohrávať.

Christian Eriksen. Foto: wikimedia

Článok budeme aktualizovať.

(tasr)


Ďalšie články