Tento víkend sa začnú Bratislavské Hanusove dni. Naživo i online

58961701_2138509852929972_3454356412790996992_o (5) John Finnis na BHD 2019. Foto: archív organizátorov

V piatok 18. júna sa začína jubilejný 10. ročník BHD, mestského kultúrno-akademického festivalu o vzťahu kresťanskej kultúry a súčasnej spoločnosti. Témou tohto ročníka je otázka: Kam kráčame? Na festivale sa budú riešiť znaky časov a aktuálne výzvy dnešného sveta, náboženstva a spoločnosti. 

Organizátori festivalu avizujú zaujímavú zostavu hostí a rečníkov. Na Slovensko zavíta napríklad svetoznámy rečník a publicista Rod Dreher, ktorý sa vo svojom novom bestselleri Neži v lži snaží pripraviť na život v takzvanej mäkkej totalite, prinášajúc tak skúsenosti disidentov z čias komunizmu. Jeho prednáška má názov Čo Silvester Krčméry naučil svet.

S premiérom Eduardom Hegerom budú vo formáte „Premiér vs. ľud“ diskutovať zástupcovia z radov občianskej spoločnosti o tom, čo vnímajú ako najpálčivejšie výzvy dneška.

Na festivale vystúpia aj dvaja talianski hostia, profesor Francesco Giordano s témou Transhumanizmus, v ktorej sa dotkne aktuálnych trendov vylepšovania človeka a jeho dopadov na praktický život jednotlivca a rodiny, a vychádzajúca konzervatívna intelektuálna hviezda Francesco Giubilei, ktorý bude hovoriť o novom konzervativizme ako záchrane pre súčasný svet. V dynamickom podujatí BHD Talks zaznie napríklad i príbeh manželstva Tammy Peterson, manželky Jordana Petersona. 

“Tento rok si tiež prvýkrát pripomenieme Deň obetí komunistického režimu, ktorý na BHD podporíme podujatím o Silvestrovi Krčmérym, v ktorom vystúpia okrem iných Ľubomír Feldek a František Mikloško. Špeciálnymi sprievodnými podujatiami k festivalu budú večerná adorácia BHD Light a celodenný deň mužov s Nathanielom Binversiem z programu Exodus 90, ktorý spôsobil revolúciu v mužskej spiritualite na celom svete. Črtá sa tiež výnimočné oživenie v podobe koncertu zhudobnených básní Janka Silana v podaní Pištu Vandala (Štefan Chrappa) a ďalších umelcov,” uviedol Juraj Šúst, šéfdramaturg festivalu BHD. 

V priestoroch záhrady Pálffyho paláca sa v týždni od 18. – 25. júna každý deň uskutočnia dve podujatia. Pre mimobratislavských divákov bude k dispozícii aj live stream.

“Po dvoch online festivaloch je neuveriteľné, že už o týždeň sa budeme môcť stretnúť naživo a spoločne si klásť otázky na najzaujímavejšie témy súčasnosti,” uviedla Karin Rajská, produkčná festivalu. Okrem účasti na programe pozývajú organizátori aj k zapojeniu sa prostredníctvom podpory festivalu alebo dobrovoľníckou pomocou. “Je to perfektná príležitosť, ako nahliadnuť do prípravy takéhoto veľkého diela a stretnúť množstvo zaujímavých ľudí,” pokračuje Karin Rajská. 

Program, vstupenky, ako aj všetky informácie o festivale sú dostupné na webe bhd.sk a na Facebooku.

Organizátorom festivalu je Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktorého poslaním je prinášať Krista a evanjelium do verejného života na Slovensku. Už viac ako 18 rokov sa usiluje spájať vieru s rozumom duchovno-intelektuálnou formáciou mladých lídrov a angažovaním sa pre spoločné dobro v najrôznejších oblastiach kultúrneho a verejného života.


Ďalšie články