Mníchovský kardinál Marx zostáva. Pápež František ho podržal a výrazne podporil

000Vatican_German_Cardinal566466788486 Foto: TASR/AP

Pápež František neprijal rezignáciu arcibiskupa Mníchova a Freisingu. Vo svete skôr kontroverzný a v Nemecku vplyvný kardinál Reinhard Marx to označil za „veľkú výzvu“. Posilnený rozhodnutím pápeža tak pokračuje vo funkcii aj v takzvanej synodálnej ceste, ktorá vnáša do nemeckej katolíckej cirkvi reformu – podľa jej zástancov, respektíve reformáciu – podľa jej odporcov.

Žiadosť o rezignáciu mníchovského arcibiskupa sa zamieta. Rozhodol o tom pápež František. Dotyčný kardinál Reinhard Marx bol z toho prekvapený a označil to za „veľkú výzvu“. Jednoduchý návrat späť k doterajšej agende však „nemôže byť cestou pre mňa a tiež nie pre arcidiecézu,“ podčiarkol na webstránke svojej arcidiecézy a dodal:

„Nečakal som, že zareaguje tak rýchlo, a nečakal som ani jeho rozhodnutie, že by som mal pokračovať v službe arcibiskupa… Som dojatý tým, aký je chápavý, i veľmi bratským tónom jeho listu a cítim, ako veľmi (mi) rozumie a (že) prijal moju žiadosť. V poslušnosti prijímam jeho rozhodnutie.“

Nemecký prelát požiadal najvyššieho katolíckeho lídra o uvoľnenie z arcibiskupského úradu za svoju spoluzodpovednosť za nezvládnuté riešenie sexuálneho zneužívania v diecéze i v nemeckej cirkvi. Prelát, ktorý patrí do najbližšieho kruhu Františkových spolupracovníkov, v rezignačnom liste napísal, že cirkev sa dostala do „mŕtveho bodu“.

Ak nerozumieš, pozri na Petra: podal rezignáciu Ježišovi a ten ju nečakane neprijal, píše pápež

Pápež kardinálovi Marxovi odmietol vyhovieť, no poďakoval za jeho „kresťanskú odvahu niesť kríž“, súhlasil s jeho kritickým videním sexuálneho zneužívania a takto vysvetlil svoje rozhodnutie:

„Pokračuj, ako navrhuješ, ale ako arcibiskup Mníchova a Freisingu. A ak na teba príde pokušenie a pomyslíš si, že potvrdením tvojho poslania a neprijatím tvojej rezignácie tento rímsky biskup (tvoj brat, ktorý ťa miluje) nerozumie, pomysli si, čo Peter pocítil pred Pánom, keď mu svojím spôsobom predložil rezignáciu: ‚Odíď odo mňa, lebo som hriešny človek,‘ a vypočuj si odpoveď: ‚Pas moje ovce.‘“

Pápež František ďalej podčiarkol, že sa od nás žiada reforma: „V tomto prípade nespočíva v slovách, ale v postojoch,“ vďaka ktorým s odvahou čelíme krízam a prijímame skutočnosť bez ohľadu na dôsledky. Každá reforma sa podľa neho začína od seba samého, lebo ľudia sa neboja vojsť do krízy a nechať sa reformovať Pánom. V opačnom prípade sa z nás stávajú „ideológovia reformy“.

Kontroverzná synodalita v Nemecku pokračuje

Reinhard Marx reagoval, že pápežovo rozhodnutie preňho i pre jeho prácu v arcidiecéze otvára priestor, „akými novými cestami by sme mohli ísť“. Spolu so svojimi spolupracovníkmi sa v najbližších týždňoch „zamyslí, ako by sme mohli ešte viac prispieť k obnove cirkvi“. Zopakoval pritom svoju osobnú i inštitucionálnu zodpovednosť.

Kardinál Marx zasadol na čelo bavorskej arcidiecézy v roku 2008 a počas súčasného pontifikátu sa stal členom Rady kardinálov. Má povesť liberála a hlavného podporovateľa takzvanej synodálnej cesty v Nemecku, ktorú mnohí vnímajú ako „liberálnu, modernistickú cestu vpred“, ktorá „nie je založená na pravde“. Pre iných ide o jasný príklad protestantizácie, lebo nemeckí biskupi i kňazi debatujú o svätení žien, demokratizácii cirkvi a podobne. Nemecký kardinál Walter Brandmüller v tomto súvise otvorene hovorí, že v katolíckej cirkvi v jeho domovine sa už začala schizma.

https://standard.sk/31803/najvplyvnejsi-konzervativny-biskup-v-nemecku-uvazuje-o-odstupeni-dovodom-je-sexualne-zneuzivanie/

Pápežova podpora pre kardinála Marxa sa bude vykladať širšie, ako len zotrvanie v úrade, dá sa predpokladať, že postavenie nemeckého preláta sa posilní aj v iných otázkach. Zvlášť zaujímavé bude, ako sa tento krok dotkne Marxovho opatrného oponenta, kolínskeho biskupa Rainera Woelkiho, ktorý je na nemecké pomery pomerne konzervatívny a na ktorého nemeckí liberálni kňazi a biskupi už tlačili, aby kvôli škandálu v jeho diecéze, s ktorým však nemal veľa dočinenia, odstúpil. Najtvrdšie ho pritom vtedy kritizoval práve kardinál Marx.

Tí, čo majú radi špekulácie, si teraz kladú otázku, či by biskupa Woelkiho pápež František podržal rovnako, ako podporil kardinála Marxa. Najlepšie by bolo, keby sme odpoveď na to nemuseli nikdy zistiť.


Ďalšie články