Televízne tipy: Začínajú ME vo futbale, televízie ponúknu aj oscarového Stroskotanca a Želary

zelary Aňa Geislerová vo filme Želary. Foto: ČSFD

Ak sa cez víkend rozhodnete pre televíziu, prinášame krátky prehľad zaujímavých filmov. Udalosťou číslo jedna budú zrejme Majstrovstvá Európy vo futbale, kde nastúpia aj naši hráči. Na ostatných čaká napríklad český film nominovaný na Oscara Želary, Stroskotanec s Tomom Hanksom alebo romantika Predtým, ako som ťa poznala.

PIATOK

Najskôr k futbalu, majstrovstvá Európy začínajú v piatok večer o 21. hodine nášho času a čaká nás bitka pri Lepante, zápas Turecko – Taliansko. Štart, ako sa patrí.

Poďme k filmom.

Rickyho po piatich rokoch prepustili z väzenia a chce začať nový život. Do väzenia sa dostal po neúspešnej lúpeži, aj keď vinný nebol. Zobral na seba vinu za svojho brata Rafaela a kamaráta Latifa. Latif sa teraz chce Rickymu odvďačiť a má plán, ako rýchlo zbohatnúť. Ten sa komplikuje už od začiatku. Nemecký kriminálny thriller Len Boh ma môže súdiť začne nesmierne neskoro až o 23:30 na Jednotke.

V piatok začína na Českej televízii druhá séria seriálu Bancroftová. Elizabeth Bancroftová slávi úspech za úspechom a kriminalita sa pod jej vedením výrazne znížila. Vďaka dôvere šéfky polície sa má Bancroftová stať veliteľkou zjednotených policajných síl. Nikto však netuší, na akých základoch je postavená jej kariéra. Prípad, ktorý môže všetko zmeniť, je brutálna vražda podnikateľa Michaela Connorsa a jeho ženy Susan. Premiéru prvej časti druhej série odštartuje ČT2 o 22:00 a druhá časť bude nasledovať hneď po nej.

Smutnou udalosťou tohto týždňa bol odchod Libuše Šafránkovej, ktorá zomrela v stredu 9. júna. S touto „pani herečkou“ vyrastali celé generácie divákov, známa je z mnohých úspešných filmov. Televízie preto upravili vysielanie, aby zahrnuli do programu niečo z jej úspešnej kariéry. Na ČT art v piatok odvysielajú televíznu inscenáciu Ako je dôležité mať Filipa. Je to komédia Oscara Wildea o dvoch kamarátoch, ktorí majú podľa nich skvelý plán, aby si spestrili život. Jack si vymyslel imaginárneho brata Filipa, za ktorým musí cestovať. Algernon si zas vymyslel priateľa Banburyho, ktorý je chorý a musí za ním cestovať do nemocnice. Všetko sa skomplikuje, keď si Algernon začne hovoriť Filip. Spomienka na televíznu, filmovú a divadelnú herečku Libušu Šafránkovú začne o 20:15.

SOBOTA

Najskôr opäť futbal. Popoludní začneme zápasom Wales – Švajčiarsko (15:00), potom Dánsko – Fínsko (18:00), zápasom dňa bude Belgicko proti domácemu Rusku o 21. hodine.

Hoci to najmä niektorým mužom bude trochu prekážať, pozerať sa bude dať aj na iné veci.

Na Jednotke bude pripravená ďalšia komédia z Francúzska. Štvorica mladíkov sa vypravila na prázdniny na vidiek, kde si chcú užiť ničnerobenie. Nakupovať však chodia do druhej dedinky k obchodníkovi Julesovi. Jules využije túto štvoricu, keďže vidí, že sa všetkým páči jeho dcéra. Tak ich v obchode pomaly okráda, zároveň sa zapoja do výzdoby mesta a dokonca si oblečú závodnícke dresy. Pre priazeň krásnej dcéry obchodníka zabudnú aj na svoju dovolenku. Film Blázni zo štadióna je pripravený o 16:10 na Jednotke.

Chuck Noland je mimoriadne zaneprázdnený muž. Jeden deň je v Rusku, ďalší vo Francúzsku a pár hodín nato sa vracia do Ameriky. Nemá čas ani na svoju priateľku, s ktorou si vymieňajú vianočné darčeky na letisku. Keď sa vracia z Ruska naspäť domov, tak jeho lietadlo havaruje. Nikto okrem Chucka neprežije. Chuck sa dostane na opustený ostrov, kde musí bojovať o holé prežitie. Človek, ktorý mal naplánovanú každú minútu svojho času, má teraz všetok čas sveta. Zisťuje, že najhoršia je samota. Pri živote ho drží len spomienka na priateľku. Film Stroskotanec, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavil Tom Hanks, pôjde v piatok na Dajto o 20:30 a v repríze v sobotu na Markíze o 15:15.

Mladá Eliška študovala na vysokej škole medicínu. Po uzavretí vysokých škôl cez druhú svetovú vojnu pracuje ako zdravotná sestra v mestskej nemocnici. Keď na ich kliniku privezú ťažko zraneného muža z hôr, Eliška mu zachráni život tým, že mu daruje krv. Vzniká medzi nimi puto. Elišku a primára však prenasleduje gestapo. Jediným riešením je zmena identity a odchod s poraneným mužom do hôr, kde spolu začínajú žiť. Film získal v roku 2003 dvoch Českých levov. Ešte lepší ako film je knižná predloha, ale Želary sú výborným filmom. O 20:40 na Dvojke.

NEDEĽA

Will Trainor je úspešný mladý muž, ktorý miluje svoj život a žije ho naplno. Všetko sa zmení po ťažkej nehode, po ktorej je pripútaný na vozík. Odvtedy má pocit, že jeho život nemá zmysel, až kým nespozná Louisu, novú opatrovateľku. Tá je pevne rozhodnutá ukázať Willovi, že jeho život ani náhodou neskončil. Film natočený podľa knižného bestselleru Predtým, ako som ťa poznala je pripravený v sobotu o 20:30 a v repríze v nedeľu o 12:30 na JOJ-ke.

Nuž a v nedeľu popoludní budú hrať Chorváti proti Angličanom (15:00), potom Rakúšania s Macedónskom (18:00) a večer Holandsko s Ukrajinou (21:00).

Naši hráči začínajú v pondelok o 18. hodine proti Poľsku.


Ďalšie články