Odstup a rúška by mali ostať navždy, tvrdí britská komunistická vedkyňa

Snímka SUSAN Susan Michie. Foto: Youtube/ Channel 4 News

Odstup a rúška tu s nami budú v dlhodobom horizonte, možno navždy, hovorí britská vedkyňa Susan Michie. Prekryť si horné dýchcie cesty má podľa nej výhodu aj mimo pandémie koronavírusu: dokáže nás to ochrániť pred rôznymi patogénmi.

Prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovali v Európskej únii už polovicu dospelej populácie. Obe dávky dostala viac ako štvrtina ľudí žijúcich na jej území. Zdá sa, že pandémia je na ústupe a väčšina ľudí by najradšej odhodila rúška alebo respirátory do koša a vyrazila v ústrety starému životu. Podľa britskej vedkyne by sme sa však takýmto myšlienkam mali vyhnúť na poriadne dlhú dobu, možno aj navždy.

Profesorka Susan Michie z prestížnej vysokej školy University College London zastáva názor, že základné hygienické opatrenia by sa mali stať bežnou rutinou aj po ústupe pandémie koronavírusu. Človek si vraj privykne na všetko.

Ako paralelu uviedla, že Briti nezvykli v aute používať bezpečnostné pásy a zbierať v parkoch exkrementy po venčení psov, ale teraz to už robia. Rovnako si podľa nej občania zvyknú na neustále prekrytie horných dýchacích ciest. Ľudia si pred odchodom z domu kontrolujú, či majú doklady, kľúče a mobil. Ak by k tomuto zoznamu vecí pribudlo aj rúško, nebol by to podľa nej problém.

Mitchie je členkou Vedeckej poradnej skupiny pre mimoriadne situácie (SAGE), ktorá je poradným orgánom britskej vlády. Premiér Boris Johnson v stredu povedal, že efektivita vakcinácie určí, či Británia vstúpi do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení. Tá má nastať 21. júna.

Všetko závisí od správania ľudí

Profesorka Michie pre Channel 5 News uviedla, že očkovanie je len jednou časťou boja proti pandémii. Tou druhou sú vraj protiepidemické opatrenia a ich dodržiavanie.

„Systém testovania, trasovania, izolovania a hraničné kontroly sú skutočne nevyhnutné. Treťou vecou je správanie ľudí. Dodržiavať sociálny dištanc v interiéri, uistiť sa, že je tam kvalitné vetranie a ak nie je, nosiť rúško a dezinfikovať si ruky a povrchy,“ opísala vzor údajne zodpovedného človeka.

Uvedené opatrenia musíme podľa nej udržať v dlhodobom horizonte, lebo tak zabránime šíreniu covidu aj iných chorôb. Aký časový úsek si pod tým predstaviť, je neisté „Myslím navždy, do istej miery,“ povedala vedkyňa so smiechom.

Michie je členkou Komunistickej strany Veľkej Británie. Pred prvým lockdownom v roku 2020 ocenila opatrenia, ktoré na zastavenie šírenia vírusu podnikla Čína. Tá to vraj dokázala najmä vďaka svojmu socialistickému systému, ktorý sa odlišuje od západného ekonomického systému zameraného na zisk.

V Spojených štátoch sa rúšok nevedia vzdať už teraz

V niektorých kútoch sveta sa rúška stanú povinnou súčasťou šatníka. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v máji uviedlo, že ľudia zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny proti SARS-CoV-2 nemusia vo väčšine prípadov nosiť rúška a dodržiavať odstupy. Niektorí si ich napriek tomu nechajú na tvári.

Dôvody sú rôzne, aj seriózne, aj argumenty trochu pritiahnuté za vlasy. Niektorí chcú v nosení rúšok pokračovať, pretože sa po rokoch vyhli rôznym respiračným ochoreniam ako chrípka či nádcha a nenakazili starších členov rodiny.

Pre iných je rozhodujúca možnosť skrývať za kusom látky negatívne emócie ako hnev, opovrhnutie či nezáujem. Ženy sú nadšené tým, že sa po rokoch nemusia venovať kozmetickému skrášľovaniu a môžu si vychutnávať prirodzenosť. Rúška si pochvaľujú aj introverti a ľudia s posttraumatickou stresovou poruchou či agorafóbiou [strach z otvorených priestorov, pozn. red.] 

Prisťahovalci s ázijskými koreňmi si podstatnú časť tváre zakrývajú tiež dobrovoľne a nosia aj slnečné okuliare. Chránia sa tak pred rasistickými útokmi, ktorým čelia, odkedy sa vírus z Číny rozšíril do sveta.

Podľa lekárov má nosenie rúšok opodstatnenie v určitých ročných obdobiach, keď je medzi ľuďmi vysoký výskyt patogénov. Chorí by si vtedy mali rúška nasadiť sami od seba. Lekári nevylučujú ani možnosť, že ich k tomu vyzvú príslušné orgány.


Ďalšie články