Orbán sa zastal fanúšikov, čo vypískali Írov za kľačanie pre BLM: Maďar kľačí len pred Bohom a vlasťou

192990268_10159296696641093_2802859253055604111_n Foto: Orbán/FB

Maďarský premiér Viktor Orbán sa zastal maďarských futbalových fanúšikov, ktorí počas tohtotýždňového priateľského duelu vypískali írskych hráčov. Nepáčilo sa im, že kľačaním podporili hnutie Black Lives Matter. Orbán v tejto súvislosti doplnil, že politika v športe nemá miesto a Maďar kľačí len pred Bohom, vlasťou a pri žiadosti o ruku.

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán sa vo štvrtok zastal futbalových fanúšikov svojho národného tímu v súvislosti s ich postojom k rasovému hnutiu Black Lives Matter (BLM).

Ten vyjadrili počas utorňajšieho priateľského stretnutia s mužstvom Írska, kedy vypískali súperovho mužstvo za pokľaknutie na znak sympatií voči nemu. Šlo o odlišný postoj v porovnaní s manšaftom Maďarov, ktorý ostal stáť.

„Politika nemá v športe miesto,“ uviedol počas vládnej tlačovej konferencie Orbán. Kľačanie zo strany írskeho tímu označil za provokáciu namierenú voči maďarským fanúšikom. Írski hráči ako hostia totiž podľa maďarského premiéra mali brať ohľad na miestnu kultúru.

„Maďar kľačí iba pred Bohom, pred svojou vlasťou, a ak žiada o ruku svoju lásku…V Maďarsku je každý iný prípad pokľaknutia kultúrne cudzím prvkom,“ doplnil svoje slová politik.

Orbán vysvetlil, že jeho krajina nikdy nebola otrokárskym štátom, a preto vraj jej občania nemôžu cítiť takú morálnu záťaž ako krajiny, pri ktorých to neplatí.

Írsky tréner Stephen Kenny naopak svojich zverencov po zápase podporil: „Je nepochopiteľné, že nás vypískali. Ja si myslím, že ide o veľmi dôležitý odkaz. Som hrdý na svojich hráčov, že tento postoj vyjadrili.“

Postoje sa rôznia

Kľačanie na znak BLM (nie len) vo futbale je témou od násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda. Kým západné tímy sú mu naklonené, opačný postoj panuje pri hráčoch z východu, Poľska, Česka či Chorvátska.

Toto delenie však nie je presné. Nedávna história si totiž pamätá aj postoj futbalistov Olympique Marseille, ktorí pred BLM nepokľakli a radšej si uctili pamiatku učiteľa Samuela Patyho, ktorému vlani islamista odrezal hlavu.

Za zmienku stojí aj postoj afrického futbalistu Wilfrieda Zahu z britského klubu Chrystal Palace, ktorý pred kontroverzným hnutím v marci taktiež nepokľakol. Považoval to totiž za ponižujúce a myslí si, že energia by mala byť smerovaná inam.

Kollár našich posielal na Slavín

Svoju skúsenosť s kľačaním majú aj slovenskí futbalisti. Tí pokľakli, takisto v zápase s Írskom, vlani v októbri. Toto gesto sa však znovu neopakovalo. Slovenský futbalový zväz vtedy uviedol, že šlo o iniciatívu UEFA.

Kriticky pokľaknutie nevnímala len značná časť verejnosti, ale napríklad aj predseda slovenského parlamentu Boris Kollár. Ten zverencom kouča Pavla Hapalu odkázal, že ak majú potrebu kľačať, nech sa vyberú na Slavín.


Ďalšie články