Šeliga chce zachraňovať Za ľudí: Mali sme takmer premiérske ambície

Juraj Šeliga príchod Juraj Šeliga. Foto: Martin Baumann/TASR

Bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga otvorene koketuje s kandidatúrou na predsedu najmenšej koaličnej strany. Z jeho čerstvých slov vyplýva, že je tejto myšlienke naklonený čoraz viac. Bojovať chce preto, aby stranu Za Ľudí, ktorá mala takmer premiérske ambície, nepostretol osud Siete Radoslava Procházku.

Juraj Šeliga zvažuje kandidatúru na post lídra Za ľudí. Svoj definitívny verdikt chce ohlásiť po tom, ako padne rozhodnutie členov o uskutočnení straníckeho snemu. Uviedol to v rozhovore pre spravodajský portál Aktuality.

Som rád, že pred rokom som do toho nešiel, nemal som skúsenosti. Dnes to ale už vidím inak. Podarilo sa mi zostať v strane niekde v strede a zmierovať to alebo sa o to aspoň snažiť,“ povedal Šeliga s dodatkom, že nechce, aby jeho strana skončila ako Sieť.

Ako ďalej vysvetlil, k rozhodnutiu kandidovať bol ešte minulý týždeň opatrný, ale teraz sa jeho postoj posunul. Šeliga hovorí o tom, že je nutné zabojovať a posunúť stranu do silnejšieho stredového prúdu, ktorý vytvorí základ pre ďalšiu vládu. Označil to za svoju motiváciu.

Mal som viacero rozhovorov s členmi strany, kde mi povedali, Juro poď ešte zabojovať o našu stranu. Rovnako som videl mediálne výstupy z jednej aj druhej strany. Cítil som frustráciu a sám seba som sa pýtal, či buď kašlem na to, alebo idem bojovať. Tak som si povedal, že idem bojovať,“ hovorí politik s tým, ako by už bol rozhodnutý.

Šeliga zároveň odmietol klebety, že by mali po sneme skončiť buď Mária Kolíková alebo Veronika Remišová. Obe ženy označil za dobré ministerky, na ktoré čaká množstvo nedokončenej agendy.

Strana v hlbokej kríze

Napätie v tomto zoskupení bolo známe už v časoch, keď Remišová svoju stranícku kolegyňu dostatočne nepodržala pri jej odvolávaní v parlamente. Atmosféra sa otvorene vyhrotila po predsedníctve, ktoré sa uskutočnilo začiatkom júna a Za ľudí sa po ňom definitívne rozštiepili na dva tábory združené okolo vyššie spomenutých ministeriek.

Priamym podnetom pre rozkol bolo konanie predsedníčky Remišovej, ktorá využila právomoci, ktoré jej dávajú stanovy a oslabila postavenie svojich kritikov v predsedníctve. Išlo o manažéra strany, bývalého spolupracovníka a exprezidenta Kisku, Romana Krpelana a poslanca Tomáša Lehotského, šéfa kancelárie Za ľudí.

Na margo toho bolo počuť z Kolíkovej frakcie slová o absolutizme a krídlo Remišovej zase v správaní skupiny členov, ktorí predčasne odišli z predsedníctva, identifikovalo pokus o puč.

Politický prešľap

Obraz Šeligu v kresle predsedu nie je prekvapujúci, nakoľko ho ešte pred vyeskalovaním situácie začala maľovať Remišová. Súčasná predsedníčka strany ho navrhla ako kompromisného kandidáta, o čom sa medzi sebou mali v hojnej miere rozprávať.

„Áno, rozprávali sme sa o tom vo viacerých formátoch. A bola tam aj pani Kolíková. Staval som sa k tomu trochu rezervovane. Myslím si totiž, že kandidovať môže, kto chce,“ povedal Šeliga v novom rozhovore.

Politik sa vzdal kresla podpredsedu NR SR po tom, ako začiatkom mája vyplávalo na povrch jeho porušenie pandemických opatrení. Spolu s bratislavským županom Jurajom Drobom a straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou sa nachádzali v interiéri podniku, ktorý mal byť zatvorený a navyše v čase zákazu vychádzania.


Ďalšie články