Kotlebovci priniesli pred dom premiéra truhlu

ĽSNS Členovia ĽSNS Milan Uhrík a Marián Kotleba počas protestu. Foto: Facebook

Pred domom Igora Matoviča protestovali stovky ľudí. Demonštranti prišli vyjadriť svoj nesúhlas s vakcínou proti koronavírusu a terajšou vládou. Pred Matovičov dom položili truhlu s pohrebným vencom.

Protest organizovala strana ĽSNS a niesol názov „Čaj u Matoviča“. Kotlebovci vyzývali svojich fanúšikov, aby prišli „pred dom diktátora“ a vyjadrili svoj nesúhlas s vládou a pripravovaným očkovaním, ktoré má byť podľa aktuálnych informácií dobrovoľné.

Podľa polície sa na demonštrácii zišlo približne 500 ľudí. Podľa predsedu ĽSNS Mariána Kotlebu ich však bolo oveľa viac. „2500!!! ľudí pred domom diktátora! Je to jasné. Keď vydržíme, Slovensko a naše deti pred vakcinačnou mafiou na čele s Matovičom uchránime!“ písal Kotleba na sociálnej sieti.

Dom premiéra bol údajne prázdny, chránili ho však policajti. Zúčastnení mávali vlajkami ĽSNS a skandovali heslá ako „vlastizradca“ či „My chceme čaj“. Davu sa okrem Kotlebu a Uhríka prihovoril aj podpredseda ĽSNS Miroslav Suja.

Matoviča vychystali na pohreb

Obdobný protest sa mal odohrať aj 17. novembra, polícia preto ulicu vtedy uzatvorila. Ľudia so sviečkami napriek tomu vytvorili pred domom premiéra nápis „HROBÁR“. Tentokrát zostala ulica otvorená a kotlebovci si opäť neodpustili hnusné gesto.

Napriek tomu, že premiérova rodina nemá s politikou nič spoločné, demonštranti nešetrili ani ich a namierili si to rovno pred Matovičov dom. „Ak majú mať protesty zmysel, tak treba ísť priamo k nemu domov – aby to cítil osobne. Buď skončí Matovič, alebo Slovensko,“ vyzýval europoslanec Milan Uhrík.

V sprievode ľudí sa objavila truhla s pohrebným vencom, ktorú demonštranti zanechali priamo pred Matovičovým domom.

Bolo to cez čiaru

Protest odsúdili viacerí politici a odborná verejnosť, ktorí upozorňovali na skutočnosť, že v dome sa počas protestu mohli nachádzať aj Matovičove neplnoleté dcérky a manželka, ktoré nie sú súčasťou politického boja.

Neobstoja ani paralely medzi dnešným protestom a protestami pred Bonaparte, ktoré svojho času organizoval proti Robertovi Ficovi súčasný premiér. Môžeme nesúhlasiť s tým, ako sa koalícia vyrovnáva s koronakrízou a tiež priznať ľuďom právo demonštrovať. Pravdou však je, že Matovič býva vo svojom vlastnom dome, takže protesty, ak sú počas núdzové stavu nevyhnutné, by sa mali minimálne presunúť na verejné priestranstvá, kde by nebola v ohrození jeho rodina.

Pravdepodobnejšie je, že viac než osud živnostníkov ležia ĽSNS na srdci volebné preferencie. Snažia sa využiť vhodnú príležitosť, ktorou sú excesy Borisa Kollára, čomu nasvedčuje aj názov protestu a skandujúce heslá. Kotlebovci tiež možno dúfajú, že si svojou aktivitou pritiahnu časť voličov Smeru a Hlasu, ako aj pronárodné voľne lietajúce hlasy SNS, pretože dané strany sa po proteste zo 17. novembra stiahli a svoje snahy upriamili na sofistikovanejšie snahy o odstránenie Matoviča-referendum a zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra.


Ďalšie články