V priestoroch NAKA zasahovala inšpekcia rezortu vnútra. Postup je podľa Lipšica zarážajúci

Vypoèúvanie kandidátov do funkcie špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic. Foto: Jakub Kotian/TASR

Inšpektori ministerstva vnútra zaistili v budove Národnej kriminálnej agentúry niekoľko živých vyšetrovacích spisov, ktoré rieši špeciálny tím Očistec. Ide o podozrenia Slovenskej informačnej služby o prípadnej manipulácii s výpoveďami v danom spise. Stanovisko k zásahu už poskytli generálny prokurátor, premiér a aj špeciálny prokurátor.

Inšpekcia ministerstva vnútra v NAKA údajne zaistila aj vyšetrovací spis týkajúci sa bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského. Vyplýva to z informácií Denníka N. Spor o Pčolinského tak naberá na intenzite, práve zajtra to budú tri mesiace, čo bol bývalý šéf SIS zadržaný.

Inšpekcia podľa dostupných informácií rieši dve podania týkajúce sa podozrení voči svojvoľnému a nezákonnému vyšetrovaniu vyšetrovateľov. Jedno z nich, krátko pred zadržaním, podal ešte Pčolinský. Jeho postup vyvoláva dve interpretácie, podľa jednej sa bránil útokom, podľa druhej nechcel, aby sa zistenia SIS po jeho zadržaní zamietli pod koberec.

Potom, ako bol minulý týždeň obvinený šéf inšpekcie Szabó, ktorý pritom samotný prípad neriešil, začal postup úradu kritizovať zástupca šéfa Špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Voči tomuto postupu sa ohradil, pre Aktuality povedal: „Pripadá mi trochu zvláštne, že dnes inšpekcia vyšetruje pracovnú skupinu, ktorá odhaľuje korupciu v radoch polície. Veď to mala byť práca inšpekcie.“

Vojna medzi inštitúciami?

Napätie medzi vyšetrovateľmi a špeciálnou prokuratúrou na jednej strane a SIS na strane druhej narastá od zadržania Vladimíra Pčolinského. Bývalého šéfa SIS zadržali príslušníci NAKA 11. marca tohto roku. Je obvinený z dvoch skutkov. Spolu so svojím bývalým námestníkom Borisom Beňom mali prijať úplatok od stíhaného konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS Kollára nesledovala a nerozpracovala. Druhé obvinenie hovorí, že mal sám ponúknuť úplatok. Obidve obvinenia stoja na výpovedi kajúcnikov.

K zásahu ministerskej inšpekcie na NAKA došlo len týždeň po tom, ako Národná kriminálna agentúra zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Ten je obvinený pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Szabó sa pritom spoločne s premiérom a prezidentkou zúčastnil stretnutia najmocnejších v SIS, na ktorom sa mali preberať podozrenia o údajných univerzálnych kajúcnikoch.

Podľa Hegera majú orgány rozviazané ruky

Na prípad už reagoval aj premiér Eduard Heger. Polícia a prokuratúra majú podľa neho rozviazané ruky. Platí to pre ich všetky zložky. „Pre mňa je dôležité, aby všetky zložky v štáte dodržiavali svoje kompetencie a konali v zmysle zákona,“ poznamenal predseda vlády.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka neskôr v priebehu dňa uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave dôsledne preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť vykonaných úkonov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

„Z dôvodu odstránenia akýchkoľvek podozrení z účelovosti procesných úkonov vykonaných dnešného dňa vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR v Národnej kriminálnej agentúre, uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave dôsledne preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť vykonaných úkonov,“ informoval hovorca o kroku generálneho prokurátora.

Lipšic má podozrenie z účelovosti

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyjadril nad štvrtkovým zásahom Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra v priestoroch NAKA znepokojenie. Považuje ho za minimálne neštandardný a má silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Stanovisko úradu pre TASR poskytol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

ÚŠP deklaruje, že sa nebráni žiadnej súčinnosti, pokiaľ ide o spoluprácu s Úradom inšpekčnej služby. Rovnako je podľa špeciálnej prokuratúry zrejmé, že takúto súčinnosť je pripravená poskytnúť i NAKA. „Je preto zarážajúce, aký procesný postup zvolil Úrad inšpekčnej služby, keď zaistil celé originály vyšetrovacích spisov. Ide o závažný zásah do stále živých vyšetrovaní, kde aj aktuálne je dané podozrenie z mimoriadnej závažnej trestnej činnosti a voči rôznym záujmovým osobám – a to aj mimoriadne vysoko postaveným,“ vyhlásil ÚŠP.

Špeciálna prokuratúra má preto silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Je podľa nej nanajvýš paradoxné, že práve Úrad inšpekčnej služby, ktorý mal riešiť práve trestnú činnosť príslušníkov v Policajnom zbore, takéto podozrenia z jej páchania za šesť rokov vôbec neidentifikoval a neriešil.

„Hoci vo viacerých situáciách tak konať mohol a mal. Preto až vyšetrovatelia NAKA túto činnosť postupne odkrývajú a objasňujú, čo sa aj v súčasnosti deje, pričom pri tejto trestnej činnosti sa postupne odhaľuje aj iná (ďalšia), omnoho závažnejšia ekonomická trestná činnosť, ktorá mala poškodiť všetkých občanov SR,“ poznamenal ÚŠP.

(top,tasr,tod)


Ďalšie články