Herák ako poslanec končí: Urobili zo mňa najšpinavšieho chlapa

142128975_4168869289794219_4964776059179417223_n Ján Herák. Foto: Facebook

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu. Oznámil to na stredajšej tlačovej konferencii. Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. Svojím rozhodnutím chce chrániť svoju rodinu, obvinenia odmieta.

Herák hovorí, že médiá z neho urobili „najšpinavšieho chlapa“ a za toto mu politika nestojí. „Nevzdávam sa mandátu preto, aby ma médiá tlačili, že som sa k niečomu priznal,“ povedal s tým, že má čisté svedomie a vedia o tom aj riaditelia centier pre deti a rodiny.

„Nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť,“ vyhlásil s tým, že sa nevyhýba žiadnej zodpovednosti. Hovorí, že je v jeho záujme, aby sa všetko riadne vyšetrilo, bude naďalej súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní. Dodal, že doteraz nebol vypočutý.

Herák ďalej vyhlásil, že sa na jeho osobu zosypalo množstvo krivých obvinení. Zopakoval, že je bývalým odchovancom detského domova a takmer 16 rokov organizuje detské letné tábory, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 10 000 detí z celého Slovenska.

Dievča si to vraj vymyslelo

„Ak by som niečo spáchal, nemal by som dostatočnú dôveru u mnohých riaditeľov,“ doplnil. Dodal, že sa vždy snažil robiť tábory zodpovedne. Uviedol, že nevie, či bude v organizovaní táborov pokračovať.

O obnovení prípadu z roku 2018 sa podľa svojich slov dozvedel v stredu. Maloleté dievča si podľa jeho slov vymyslelo, že ho znásilnil. Zdôraznil, že na jeho podnet šiel s dievčaťom na gynekologické vyšetrenie, ktoré skutok vylúčilo. V tom čase ho podľa jeho slov vypočúvala aj polícia.

Tlak z celej koalície

Herák si po medializácii vznesenia obvinenia koncom mája pozastavil členstvo v klube OĽaNO. Vzhľadom na podozrenia v stredu vyzvali Heráka na vzdanie sa mandátu koaličné strany SaS i Za ľudí. Za správne riešenie považuje vzdanie sa mandátu aj hnutie OĽaNO.

„Veríme, že nezaradený poslanec Ján Herák prijme zodpovedné rozhodnutie,“ povedal krátko pred oznámením rezignácie hovorca hnutia Matúš Bystriansky. „Vzhľadom na citlivosť tejto témy by som sa ja na jeho mieste vzdal poslaneckého mandátu,“ dodal tiež premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Polícia v stredu informovala, že obnovila trestné stíhanie Heráka za prečin sexuálneho zneužívania. Ide o starší prípad z roku 2018, keď malo dôjsť k zneužitiu chovanky detského domova.

Podľa komunikačného oddelenia hnutia OĽANO by mal na miesto Heráka nastúpiť do Národnej rady SR ako náhradník Sebastián Kozarec. Kozarec je mladým študentom a živnostníkom z obce Dechtice.

Liga za duševné zdravie: Obete klamú zriedka

Liga za duševné zdravie v utorok vyzvala na prijatie legislatívy, ktorá by Herákovi zabránila v práci s deťmi. Kritizovala tiež fakt, že mnohí poslanci namiesto jej prijatia a sústredenia sa na prezumpciu statusu obete skôr akcentujú Herákovu prezumpciu neviny.

V stanovisku, ktoré podpísalo množstvo odborníkov tiež apelovala na uvedomenie si skutočnosti, že vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú veľmi zriedkavé a že podľa zahraničných prieskumov tvoria krivé obvinenie len 2 percentá až 12 percent všetkých formálne oznámených prípadov.

Prípadov je viacero

Herák celkovo čelí obvineniam v troch konkrétnych prípadoch. K jednému sexuálnemu zneužitiu malo prísť v roku 2018 v letnom tábore v okrese Trenčianske Teplice. Na políciu sa obrátil riaditeľ zariadenia, v ktorom je dievča umiestnené. Dievča malo byť zneužité viackrát aj po tábore. Obvinenie v tomto prípade podľa posledných správ ešte nepadlo.

Herák mal páchať trestnú činnosť aj v zimnom tábore v Radave pri Nových Zámkoch v roku 2018. Dievča, ktoré malo v tom čase 16 rokov, tvrdí, že politik sa jej v tábore pýtal na intímne veci, a keď ju neskôr jeden animátor poslal po papiere do Herákovej izby, tak ju tam zneužil. Herák jej údajne vzal mobil, zhasol svetlo a obchytkával ju. Za mlčanlivosť jej sľuboval tablet.

Najčerstvejším prípadom je údajné zneužitie 14-ročnej školáčky v letnom tábore v Jelenci pri Nitre v roku 2020. Polícia obvinila Jána Heráka z toho, že v tábore zneužil 14-ročné dievča, ktoré si sám vyžiadal na pomoc do tohto zariadenia. Dievčaťu mal potom darovať viacero osobných vecí. Prípad policajtom oznámila riaditeľka detského domova, v ktorom je maloletá chovankyňou.

Herák je predsedom občianskeho združenia Fantázia detí, ktoré založil v roku 2015 a ktoré navštívili tisícky detí. Až do ukončenia vyšetrovania poslanec jeho vedením poveril inú osobu. Okrem toho sa venuje pomoci deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Sám pochádza z detského domova.

(tod/tasr)


Ďalšie články