Zomrela princezná českého filmu Libuše Šafránková

Snímka 123 Libuše Šafránková. Foto: Daniel Veselský/TASR

Libuše Šafránková zomrela len dva dni po svojich 68. narodeninách. Niekoľko rokov bojovala s rakovinou pľúc, pre ktorú podstúpila aj vážnu operáciu. Keď sa vlani stiahla z filmovania i verejného života, začalo sa hovoriť o tom, že sa jej choroba vrátila.

Informáciu o smrti Libuše Šafránkovej potvrdil syn herečky Josef Abrhám. Ako prvá priniesla smutnú správu spravodajská stanica Prima CNN News. Pred niekoľkými rokmi Šafránkovej diagnostikovali rakovinu pľúc.

Šafránková hrala v desiatkach filmov a inscenácií, ale najmenej dve generácie si ju pamätajú ako legendárnu Popolušku.

Princeznú vo filme Václava Vorlíčka Tri oriešky pre popolušku stvárnila ako 20-ročná. Okrem Popolušky hrala aj v ďalších obľúbených rozprávkach. V drvivej väčšine prípadov úlohy princezien. Napríklad v Princovi a Večernici, v Treťom princovi či v Soli nad zlato. Zahrala si tiež v novšej snímke Micimutr i v romanci Príde tento rok Ježiško?

Libuše Šafránková v úlohe Popolušky. Zdroj: Youtube/BASSETISKO

Práve pre jej nezabudnuteľné stvárnenia kráľovských dcér si Šafránková vyslúžila od kolegov i fanúšikov prezývku „princezná českého filmu“.

Hoci neskôr hrala v desiatkach filmov, skutočnú legendu zo Šafránkovej spravil už Vorlíček vo svojich Troch orieškoch pre Popolušku. Premiéra v roku 1973 pritiahla do kín tri milióny ľudí naprieč vtedajším Československom a rozprávka si vďaka medzinárodnej koprodukcii získala davy divákov aj v Nemecku a ďalej v zahraničí.

Najviac ju preslávili rozprávky, ale divákov bavila aj v komédiách a filmových klasikách, ako Vrchní, prchni! (1981), Vesničko má středisková (1985), Obecná škola (1991), Báječná léta pod psa (1997) a Všetci moji blízki (1999).

V roku 1996 získala ocenenie Český lev za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Kolja.

Známe boli nielen jej výnimočné herecké schopnosti, ale aj veľká láska s českým hercom Josefom Abrhámom, s ktorým má syna Jozefa. Manželstvo, ktoré vydržalo 45 rokov, rozdelila až smrť.

Libuše Šafránková v úlohe Popolušky. Zdroj: Youtube/BASSETISKO

„Vždy sa jej hovorilo Libuška, nikdy Libuše, pretože to bolo také milé dievča, že sa inak povedať ani nedalo. Libuška bola neskutočne nadaná herečka, môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala, alebo že vás rozosmiala, pretože ona dokonale plnila obe úlohy,“ povedal pre ČTK jej herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák.

Ľutosť nad jej úmrtím vyjadrili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš aj ďalší českí politici.


Ďalšie články