Vedci z Mníchova: Nákaza klesala už pred lockdownami, neexistuje tu žiadne spojenie

lockdown v Nemecku Frankfurt nad Mohanom počas lockdownu. Foto: TASR/AP

Vedci z Mníchova nenašli žiadne priame spojenie medzi lockdownom a klesajúcou mierou nákazy v Nemecku. Infekcia podľa ich štúdie zakaždým ustupovala už pred zavedením tvrdých opatrení.

Jedno zo všeobecne a masovo prijímaných tvrdení od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19 je to, že štátmi nariadené lockdowny pomáhajú výrazne zrážať prenos infekcie. Nie každý však s týmto záverom súhlasí.

Skeptikom teraz do karát zahrala aj nová štúdia Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove. Jej experti totiž zistili, že miera infekcie v Nemecku klesala už pred zavedením najprísnejších reštriktívnych opatrení.

Ako konštatuje britský denník Telegraph, štatistici z Bavorska nezistili „žiadne priame spojenie“ medzi lockdownom a klesajúcou mierou nákazy v tejto európskej krajine.

Tri lockdowny, tri rovnaké výsledky

Štúdia namiesto toho zistila, že miera infekcie začala jednoznačne klesať pred zavedením celoštátneho uzamknutia vlani v novembri. Odborníci prišli k rovnakým záverom aj vo vzťahu k decembrovému a aprílovému lockdownu.

Z analýzy skúmaných dát vyplynulo, že pri každej príležitosti bolo reprodukčné číslo R, ktoré vyjadruje mieru šírenia nákazy v populácii, pod hodnotou 1 už pred účinnosťou nových obmedzení. To naznačuje, že infekcie klesali.

„Prijaté opatrenia mohli mať pozitívny vplyv na priebeh infekcie, nie sú však výlučne zodpovedné za pokles,“ napísali autori štúdie. Argumenty v prospech lockdownu teda úplne nezmietli zo stola.

Nemusí to znamenať, že nemá efekt

„Z údajov nemôžete zistiť, že lockdown bol zbytočný,“ uviedol pre nemeckú televíziu profesor Ralph Brinks, jeden zo spoluautorov predmetnej štúdie. Všetko však podľa jeho názoru nasvedčuje tomu, že začiatok lockdownu a pokles miery nákazy sa nezhodujú.

Aj keď nikto tieto dáta nespochybnil, niektorí vedci tvrdili, že k poklesu miery nákazy mohla prispieť aj samotná debata pred lockdownom. Thorsten Lehr, profesor klinickej farmácie na Sárskej univerzite, povedal, že blížiace sa opatrenia môžu mať vplyv na ľudí, aby zmenili svoje správanie a menej sa stretávali.

Nemecko vstúpilo do režimu mierneho lockdownu, pri ktorom boli zatvorené reštaurácie, ale obchody s nevyhnutnými potrebami otvorené, 2. novembra. 16. decembra sa krajina uzavrela ráznejšie a opäť sa tak stalo na jar.


Ďalšie články