Prokuratúra predložila v kauze Kuciak nový dôkaz. Najvyšší súd bude rozhodovať už v utorok

Hlavné pojednávanie so Štefanom Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza pred senátom ŠTS v Pezinku Marian Kočner. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prokurátor predložil v prípade Kuciak nový dôkaz. Ide o znaleckú analýzu komunikácie v Threeme medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Najvyšší súd sa bude kauzou zaoberať už budúci týždeň v utorok.

Prokuratúre predložila v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej nový dôkaz. Je ním znalecký posudok Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý analyzuje komunikáciu cez aplikáciu Threema medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou.

Posudok vyhotovili v inej trestnej veci, no podľa advokáta Romana Kvasnicu, ktorý zastupuje Zlaticu Kušnírovú, má „zásadný význam“ aj v tomto prípade. Kvasnica to povedal pre spravodajský portál Aktuality.

„V trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martinky Kušnírovej sa súd v rozpore so zákonom odmietol akýmkoľvek spôsobom zaoberať týmto dôkazom. Domnievam sa, že pre to neexistoval žiaden dôvod, pretože z bežného prečítania tejto komunikácie je zrejmé, že súvisí s ich usmrtením,“ myslí si právny zástupca.

Konkrétny byť nechcel

Ako objasňuje, znalecký posudok spracoval posielané správy medzi obžalovanými, systematicky ich zoradil, potvrdil, že išlo o šifrované správy a zaradil ich do určitých časových súvislostí.

„Nerád by som ale išiel do detailov, pretože podľa mojich informácií tento dôkaz ešte len v týchto dňoch dostal Najvyšší súd. Mali by sme byť preto korektní a počkať, aby sa súd a všetky strany konania mohli so všetkým oboznámiť,“ povedal Kvasnica.

Pojednávanie sa blíži

Najvyšší súd bude v prípade vraždy rozhodovať už 15. júna, teda zhruba trištvrte roka po tom, ako v septembri 2020 vo veci vyniesol verdikt prvostupňový Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

V prípade dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla celým Slovenskom, sa spravodlivosti ako prvý dočkal sprostredkovateľ Zoltán Andruskó, ktorý spolupracoval s políciou. Súd odobril dohodu o vine a trestne medzi ním a prokuratúrou a Andruskó dostal 15-ročný trest.

Priamy vykonávateľ vraždy Miroslav Marček, ktorý obete zastrelil, dostal 25 rokov. Súd mu mierne znížil trest za to, že sa napokon k vražde priznal, aj keď nie okamžite tak, ako to urobil Andruskó.

Tomáš Szabó, o ktorom sa pôvodne informovalo ako o priamom vykonávateľovi skutku, rovnako dostal 25 rokov za to, že Marčeka do Veľkej Mače priviezol. Marček a Szabó sú bratranci.

Marian Kočner a Alena Zsuzsová, ktorí podľa prokuratúry stáli na samotnom vrchole schémy, si však na začiatku septembra vypočuli neprávoplatný oslobodzujúci rozsudok. Obaja účasť na vražde snúbencov popierajú.

Najvyšší súd teraz môže rozsudok Špecializovaného trestného súdu potvrdiť, čím by bolo konanie definitívne ukončené. Jeho rozhodnutie však môže zrušiť a vrátiť mu prípad na nové prejednanie a rozhodnutie vo veci a usmerniť ho.

Sloboda? Kdeže!

Ak by aj súd rozhodol v prospech oboch aktérov, za múry väznice sa nepozrú. Kočner si totiž odpykáva 19-ročný trest za falšovanie zmeniek a Zsuzsová si za vraždu exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka odpykáva až 21 rokov.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej sa udiala v stredu 21. februára 2018 vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Ján Kuciak pôsobil ako investigatívny reportér spravodajského portálu Aktuality, pričom sa venoval najmä podozreniam z daňových a iných ekonomických podvodov. Kuciak bol prvým novinárom zavraždeným na Slovensku od jeho vzniku.


Ďalšie články