Je to jednoduché: Uberte dôchodcom alebo prinúťte ľudí dlhšie pracovať

Vianoèné posedenie s osamelými Bratislavèanmi Ilustračný obrázok. Foto: Michal Svítok/TASR

Všetci už roky vieme, že dôchodky musíme dotovať z daní. V čase, keď vláda rekordne míňa a obyvateľstvo starne, táto topánka tlačí ešte viac.   

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) včera varovne zdvihla prst. Verejné financie sú „v stave vysokého rizika dlhodobej udržateľnosti“, zrozumiteľne povedané, máme veľký problém. Ak vláda neprijme nové opatrenia, Slovensko čaká v budúcnosti výrazné prehlbovanie deficitu verejnej správy a s tým spojený prudký rast zadlženia.

Toto varovanie prichádza v čase, keď verejný dlh na Slovensku prekročil 60 percent hrubého domáceho produktu a prelomil všetky hranice dlhovej brzdy. A zároveň si vláda schválila ďalší rast výdavkov o takmer 3,8 miliardy eur vrátane veľkorysej rezervy, teda vankúša, s ktorým môže v priebehu roka pohodlne pracovať. Pripomeňme, že tohtoročný štátny rozpočet pokryje príjmami len niečo vyše polovicu (!) výdavkov. Ostatné ide na dlh.

Treba povedať, že vyhlásenie RRZ prichádza trochu neskoro. A opatrnícky, hoci práve od tejto inštitúcie by sme čakali, že bude vláde pozerať na zúbky a bude odvážnejším partnerom pri rôznych debatách. RRZ opatrne kritizuje vývoj už dlhodobejšie, a pritom tamtamy mali zaznieť hlučne už skôr. Minimálne v súvislosti s objavením dvoch čísel uvedených vyššie. Prichádza až teraz, pri hodnotení návrhu ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe.

Ústavný strážca zdravia verejných peňazí mal kričať, keď vláda zvyšovala výdavky, čakali sme od neho upozornenia. Nato tu tento úrad máme. V koaličnej SaS, ktorá nedávne nafúknutie výdavkov štátneho rozpočtu kritizovala a napokon ho nepodporila, by to boli určite ocenili.

Je pochopiteľné, že RRZ sa pri dôchodkovej reforme pozerá na udržateľnosť systému, i keď by sa od nej očakávalo, aby pri časovaní výstupov rozlišovala, čo hrozí krátkodobo a čo dlhodobo. Opakujem, na takéto upozornenia tu je. No v tomto prípade má varovanie RRZ skôr politický podtón. Dôchodky sú vecou politických postojov vládnych strán. Systém je deficitný dlhodobo, nielen posledné dva roky. A vieme o tom.

Zo štátnych rozpočtov takmer pravidelne odchádzali stovky miliónov eur na podopieranie výplat dôchodkov. Samozrejme, ak budeme systém ďalej dojiť decembrovými prilepšeniami, nároky na dotácie zo štátneho rozpočtu vzrastú.   

Apel RRZ je skôr taký, aby sa vláda rozhodla, akou cestou ísť. Či bude trvať na výške a zvyšovaní súčasných dôchodkov a či bude hľadať cesty na ich pokrytie, pričom možnosti sú aj vzhľadom na demografiu len dve základné – buď zvýši odvody ekonomicky aktívnych ľudí alebo predĺži ich vek odchodu do dôchodku. Alebo si prizná, že na súčasné dôchodky nemá a bude šetriť. A to je výsostne politické rozhodnutie.

Všetko ostatné je okrajové. Od druhého piliera zarezaného vládami Roberta Fica veľa nečakajme. Avizovaný rodičovský bonus tiež nepoloží systém na lopatky. Škoda je, že práve druhý pilier a rodičovský bonus vystupujú v tejto diskusii ako nepríjemní votrelci. Pritom majú v sebe komponent, ktorý by mal systém odbremeniť od demografických dosahov. Teda presne toho, na čo upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.


Ďalšie články