Na nórskej škole sa budú študenti učiť, ako sa vyzývavo prezliekať za ženu

Jens Martin Hartvedt Arvesen. Foto: Instagram/jensyboi Jens Martin Hartvedt Arvesen. Foto: Instagram/jensyboi

Nórske školstvo bude financovať predmet, na ktorom sa budú študenti učiť byť takzvanou drag queen. Ide o trend, ktorý sa rozširuje na Západe a dotýka sa aj maloletých detí. Podľa sexuologičky bude vďaka tomuto nápadu Nórsko „lepším miestom“.

Oprava: Pôvodne článok uvádzal, že daný predmet absolvujú deti. V skutočnosti pôjde o študentov rôznych vekových kategórií. Nórske ľudové školy sú primárne určené pre študentov od 18 do 25 rokov. Niektoré školy však prijímajú už šestnásťročných žiakov. Vrchnú vekovú hranicu pre štúdium tieto školy nemajú.

Nórska ľudová stredná škola v okrese Ringsaker bola obohatená o nový študijný predmet, informuje národný rozhlas NRK. Približne desať študentov sa tu bude učiť, ako sa stať takzvanou „drag queen“. Slovo drag opisuje mužov, ktorí sa prezliekajú do vyzývavého ženského oblečenia a tancujú či spievajú na javisku.

Študenti na hodine tak majú spoznať, ako sa podobne vyzývavo obliekať, dávať si mejkap, alebo budú študovať dejiny tohto zvláštneho fenoménu. Podľa autora nového školského programu Jensa Martina Hartvedta Arvesena to bude „úderom za otvorenosť a toleranciu“.

Informácia o takomto predmete na verejnej škole vyvolala značnú kritiku, napríklad od národno-konzervatívnej Strany pokroku. Poslankyňa Silje Hjemdalová uviedla, že z predstavy „drag“ hodín jej vstávajú vlasy dupkom.

„Verím, že je to bláznivé. Musia existovať medze v tom, na čo idú peniaze daňovníkov,“ dodala poslankyňa. Tvrdí, že ľudia si môžu pestovať akékoľvek koníčky, ale nemôže to byť platené zo štátneho rozpočtu.

Ježia sa mi vlasy

Strana pokroku sa pre túto tému obrátila na nórske ministerstvo školstva. „Všímame si zvyšovanie finančných prostriedkov pre ľudové školy za posledné roky. Zároveň si všímame ponúkanie predmetov ako ‚prezliekanie, svetová misia, drag šou,‘ či ‚paraglajding v Karibiku‘. Myslí si ministerstvo, že toto sú správne vzdelávacie priority?“ pýta sa Hjemdalová.

Kritiku vyjadrila aj mládežnícka organizácia vládnej Konzervatívnej strany. „Zapadá to do série mnohých predmetov na ľudových stredných školách, ktoré nemajú žiadny spoločenský prínos,“ uviedol zástupca vedúceho Mladých Konzervatívcov Håkon Snortheim.

Predmet však má aj svojich podporovateľov. Sexuologička Esben Esther Pirelli Benestadová si myslí, že drag hodiny na nórskych školách sú dôležité, aby ukázali „diverzitu v spoločnosti“. „Nórsko bude teraz lepšie miesto. Bude tu lepšie miesto pre farby. A urobí to Nórsko bohatším,“ argumentuje sexuologička.

Cesta k problému?

V Spojených štátoch sa už dlhšie potýkajú so sexualizáciou maloletých detí v prostredí takzvaných drag šou. Štandard nedávno informoval o prípade, keď boli malé deti predvádzané pred publikom dospelých, ktorí im dávali peniaze.

Známy je prípad chlapca menom Desmond Napoles. Ten už ako 11-ročný vystupoval v gaybare v New Yorku, kde dostával od návštevníkov peniaze, podobne ako striptérky pri tyči. Stál aj na čele LGBT pochodov a je považovaný za ich aktivistu.

Kritiku si vyslúžili aj takzvané „Drag queen story hours“, kde malým deťom čítali v knižnici rozprávky transsexuáli vo výstredných maskách a kostýmoch. Niektorí ľudia z prostredia drag šou argumentujú, že neschvaľujú spájanie tohto vystupovania s maloletými deťmi a sú proti týmto praktikám.


Ďalšie články