Víkendový Svetový pohár v biatlone aj so slovenskou účasťou

Vytrvalostné preteky žien na 15 km Veronika Machyniaková Foto: Michal Svítok/TASR

Najväčšie tromfy slovenského biatlonu, sestry Fialkové budú chýbať pre pozitívny test na koronavírus jedného z členov výpravy.

V sobotu odštartujú biatlonisti prvé kolo Svetového pohára vytrvalostnými pretekmi, v nedeľu sú na programe rýchlostné preteky. Sestry Fialkové sa budú môcť predstaviť najskôr až v treťom kole, z prvých dvoch ich vyradila povinná karanténa pre pozitívny test na koronavírus jedného z členov výpravy. Slovenský tím tak neprišiel len o najväčšie želiezka v ohni, ale aj o podstatnú časť realizačného tímu vrátane fyzioterapeuta či servismanov.

Napriek tomu Slovensko bude mať svojich zástupcov už vo fínskom Kontiolahti. V ženskej časti nastúpia Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová v oboch disciplínach. V mužských sobotných 20-kilometrových vytrvalostných pretekoch by nemali chýbať Tomáš Hasilla, Michal Šima a Matej Baloga. Šimon Bartko by sa mal zúčastniť na nedeľných rýchlostných pretekoch na 10 kilometrov.

Renesancia Dorothey Wiererovej

Po odchode fínskej kráľovnej Kaisy Mäkäräinenovej na zaslúžený dôchodok sa žezla ujala Dorothea Wiererová. Tridsaťročná Talianka sa stala len druhou biatlonistkou v histórii, ktorej sa podarilo obhájiť zisk veľkého krištáľového glóbusu, ktorý sa udeľuje za prvenstvo v hodnotení Svetového pohára. Pred ňou to dokázala len Mäkäräinenová. Tým jej zbierka úspechov zďaleka nekončí. Vo Svetovom pohári si pripísala 44 pódiových umiestnení, z toho trinásťkrát stála na najvyššom stupni víťazov, pričom jedenásť výhier dosiahla individuálne. Z majstrovstiev sveta si priniesla tri zlaté, štyri strieborné a tri bronzové medaily. Na olympiáde sa dvakrát umiestnila na treťom mieste.

Z trónu sa ju budú pokúšať zosadiť Nórky Tiril Eckhoffová a Marte Olsbu Roeiselandová, Nemky Denise Herrmanová a Franziska Preussová a Francúzsky Julia Simonová, Justine Braizas-Bouchetová či Anais Bescondová. Veľkou konkurentkou bude mladá Švédka Hanna Oebergová a zabúdať netreba ani na krajanku Wiererovej Lisu Vittozziovú.

Najlepšiu úspešnosť v streľbe zaznamenala v minulej sezóne Preussová, keď trafila 87 percent terčov. Strelecky lepšia bola z uvedených od Wiererovej ešte Roeiselandová s 84 percentami. Hoci úspešnosť talianskej jednotky je iba 82 percent, spomedzi ostatných pretekárok nastrieľala na najväčší počet terčov a úspešne trafila 382 z 462.

Vycibrená streľba s dobrou kondíciou radia Wiererovú medzi favoritky víkendového úvodného kola. Vo svojej kariére celkovo ovládla štyri vytrvalostné preteky a v rýchlostných sa na pódiu umiestnila už desaťkrát.

Nepremožiteľný Johannes Bø

Lyže na klinec zavesil aj slávny Francúz Martin Fourcade. V závere kariéry ho predčil Johannes Thingnes Bø, s ktorým zvádzali tesné súboje. Aj napriek tomu, že sa mu dokázal nórsky biatlonista vyrovnať a neraz ho poraziť, odchodom Fourcada stratil úhlavného súpera.

Johannes Bø je tretím najlepším biatlonistom v histórii Svetového pohára. Pódiový úspech dosiahol 84-krát, z toho 54-krát vyhral a individuálnu výhru dosiahol 48-krát. Okrem toho je držiteľom desiatich zlatých medailí, ôsmich strieborných a dvoch bronzových z majstrovstiev sveta. Úspešne absolvoval aj olympiádu, v ktorej ovládol vytrvalostné preteky a v štafetových doviedol tím k dvom striebram.

S 89-percentnou úspešnosťou streľby a bezchybným lyžovaním je takmer nezastaviteľný. O víťazstvá sa ho pokúsia obrať brat Tarjei Bø a francúzska úderka Quentin Maillet Fillon, Emilien Jacquelin či Simon Desthieux. Bez šance nebude ani Rus Alexander Loginov či Nemci Benedikt Doll a Arnd Peiffer. Ani v úvode sezóny nebudú mať ľahké zaskočiť jasného favorita. Johannes Bø dosiahol takmer polovicu víťazstiev práve v rýchlostných pretekoch, ktoré sú na programe v nedeľu. Posledné prvé miesto si pripísal práve vo fínskom Kontiolahti, v ktorom zaháji novú sezónu.

Program prvého kola

28.11. Sobota

11:00 Vytrvalostné preteky mužov na 20 km

14:20 Vytrvalostné preteky žien na 15 km

29.11. Nedeľa

10:30 Rýchlostné preteky mužov na 10 km

13:40 Rýchlostné preteky žien na 7,5 km


Ďalšie články