Černosi čelia v amerických mestách tepelnému rasizmu, tvrdí štúdia

Protestujúci z hnutia BLM. Foto: TASR/AP Protestujúci z hnutia BLM. Foto: TASR/AP

Ľudia tmavšej farby pleti sú vo väčšej miere vystavení nebezpečnému tepelnému stresu než zvyšok obyvateľstva USA. Žijú totiž v urbánnych oblastiach, v ktorých sa kumuluje teplo a ktoré trpia nedostatkom zelene. Podľa autorky štúdie, ktorá k tomuto záveru došla, sme svedkami rasizmu v oblasti klímy.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Nature sú v amerických mestách ľudia tmavšej farby pleti v porovnaní s ich bielymi spoluobčanmi viac vystavení nadmernému teplu.

Nevýhodu majú celkovo v 169 zo 175 najväčších obývaných oblastí Spojených štátov amerických, pričom najhoršie dopadli černosi, ktorí čelili teplote vyššej až o 3,12 stupňa Celzia.

V tejto súvislosti sú problematické najmä takzvané mestské tepelné ostrovy, ktoré vznikajú pre to, že asfalt a betón vo väčšej miere absorbujú slnečné žiarenie. Oblasti s vyššou koncentráciou zelene sú naopak značne chladnejšie.

Vystavenie tepelnému stresu vedie k vyššej úmrtnosti, zhoršuje tiež produktivitu a učenie. „Naša štúdia pomáha poskytnúť viac dôkazov o tom, že existuje rasizmus v oblasti klímy a životného prostredia,“ uviedla hlavná autorka štúdie Angel Hsuová z univerzity v Chapel Hill.

Aj keď chudoba hrá vo vystavení teplu úlohu, nie je to jediný a ani hlavný faktor. V asi polovici skúmaných miest totiž čelil priemerný človek tmavej farby pleti vyššiemu stresu než ľudia žijúci pod hranicou chudoby. Iba desať percent ľudí tmavej farby pleti však patrí medzi chudobných.

Odborníci odpoveď naopak našli v histórii. Významná časť údajných súčasných environmentálnych, sociálno-ekonomických a zdravotných nerovností totiž pramení z konkrétnych rozhodnutí v 20. storočí, ktoré tvorili charakter miest.

„Je dôležité, aby sme začali pracovať na obnove,“ povedal na margo výsledkov Jeremy Hoffman, vedec z múzea vedy vo Virgínii, ktorý takisto spolupracoval na výskume.

Nová práca nadväzuje na predchádzajúcu štúdiu, ktorá skúmala spojitosť medzi teplejšími štvrťami vo veľkých mestách a rasistickými praktikami v 30. rokoch minulého storočia.

Toho času odborníci zistili, že miesta s vysokou koncentráciou afroamerických obyvateľov alebo migrantov boli úradníkmi označované ako nevhodné k pôžičkám na bývanie a investíciám. To v týchto oblastiach spôsobilo koncentráciu chudoby a malého záujmu o kupovanie nehnuteľností.


Ďalšie články