Poslankyňa OĽaNO: Muži nemajú čo predkladať zákony o interrupciách

194508518_4522333094461210_6628630227273081971_n Romana Tabák. Foto: Internet

Debatu o tom, do čoho sa majú a nemajú muži ženám starať, nedávno opäť rozprúdil návrh zákona na ochranu života poslanca Martina Čepčeka. Ten si vyslúžil kritiku aj od kolegýň z poslaneckého klubu OĽaNO zloženého z liberálov aj konzervatívcov hlásiacich sa ku kresťanstvu. K nim sa sama hlási aj Romana Tabák, i keď je opakovane proti návrhom zákonov na ochranu života.

Poslankyňa klubu OĽaNO, bývalá tenistka Romana Tabák, sa do Národnej rady dostala na kandidátke hnutia Igora Matoviča, ktorý pred voľbami nabral aj ľudí z kresťansko-konzervatívnej časti politického spektra. Tabák mala síce hlboké svedectvo o tom, ako sa údajne obrátila k Bohu, ale s pro-life zákonom vlastného poslaneckého kolegu Martina Čepčeka nesúhlasí.

Podľa Tabák muži nemajú čo predkladať zákony, ktoré sa týkajú žien. Toto vyhlásenie od poslankyne z klubu OĽaNO zaznelo v reakcii na Čepčekov opakovaný návrh, ktorým by sa na Slovensku zaviedol takzvaný „poľský model“ potratovej politiky. To znamená, že by bolo umelé ukončenie tehotenstva povolené len v prípadoch ohrozenia života matky, znásilnenia či poškodenia plodu.

„Potratovosť najviac zvyšuje bezbrehá dostupnosť tohto jediného lekárskeho zákroku, kde je cieľom usmrtiť človeka. Argumentuje sa, že počet potratov klesá, no nikde sa nedočítate o počte chemických potratov tabletkou a potratovou ‚tabletkou po‘, ktoré sú hoci nelegálne, ale dostupné na ukončenie života dieťaťa,“ povedal Čepček v rozhovore pre Štandard.

Proti vlastnému kolegovi

Kriticky sa voči Čepčekovmu návrhu zákona upravujúcemu interrupcie postavila aj ďalšia jeho kolegyňa z poslaneckého klubu OĽaNO Jarmila Vaňová. Podľa vyjadrenia na Facebooku je Vaňová presvedčená o tom, že Slovensko má dostatočne dobré zákony v oblasti potratovej politiky.

Vaňová na priznáva, že vždy sa dá niečo vylepšiť, ale nie spôsobom, ktorý podľa nej prináša dotknutej časti obyvateľstva, v tomto prípade ženám, viac problémov ako pomoci samotnej.

„To celé sa podčiarkuje vzletnými frázami či ideológiou viery, zažitých predsudkov. Možno niet človeka, ktorý by nepovedal, že je za život. Tiež ho vnímam ako najvyššiu hodnotu. Vnímam tak aj život ženy, ktorá chce a má právo o svojom živote, teda aj o materstve rozhodovať slobodne, so všetkým, čo k tomu patrí,“ píše poslankyňa na sociálnej sieti.

Do parlamentu sa aj Vaňová dostala na kandidátke OĽaNO, kam ju delegovala Strana Rómskej koalície. Po zvolení sa poďakovala „Rómom za to, že išli k voľbám a vyžiadali si zmenu“. Vďaku za poskytnutú šancu vyjadrila aj predsedovi hnutia Igorovi Matovičovi. V Národnej rade je členkou parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

O interrupciách Vaňová tvrdí, že sa stali pre niektorých poslancov mantrou. „Došlo to až tak ďaleko, že v sebe nemajú hanbu prirovnať potraty k miliónom zavraždených v koncentračnom tábore, na čo použijú veľavravné fotografie. Prirovnať holokaust k interupciám je neprijateľné,“ uzatvára poslankyňa svoj status. Opakovane v ňom má chybu v slove interrupcie, kde píše iba jedno „r“.

K boju proti návrhu na zmeny v dostupnosti potratov sa pod statusom pridáva aj spomínaná poslankyňa Tabák, Čepčekova kolegyňa z klubu OĽaNO. S Vaňovou, ktorú familiárne oslovuje „Jarka“, plne súhlasí. „Hlavne muži nemajú čo predkladať zákony o interupciách,“ dodáva Tabák s rovnakou chybou v slove interrupcie.

J.Vaňová a R.Tabak o interrupciách. Zdroj: Faceboook/J.Vaňová

Čo ďalej s Čepčekom?

Keď Čepček začiatkom júna opätovne predkladal svoj návrh zákona do parlamentu, tak Tabák rozhodne uviedla, že bude hlasovať proti. „Pán Čepček je z inej planéty,“ dodala na adresu kolegu z poslaneckého klubu OĽaNO 30-ročná politička, ktorá ešte pred voľbami hovorila o svojom obrátení sa k Bohu.

Čepček predkladal návrh novely zákona o interrupciách do Národnej rady ešte v januári. Ani vtedy neprešiel. Len pár mesiacov pred tým totiž parlament neschválil podobnú novelu, ktorú navrhovala predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská. Tá je rovnako ako Tabák či Vaňová súčasťou poslaneckého klubu OĽaNO, ale jej postoj k interrupciám je diametrálne odlišný od toho, čo zastávajú jej kolegyne.

Poslanec Čepček po pol roku od neúspechu predložil svoj návrh začiatkom júna znova, avšak opäť neúspešne. Vyvolal tak nielen kritiku zo strany koaličných partnerov, ale aj poslaneckých kolegov. Jeho osud v poslaneckom klube hnutia OĽaNO je neistý.

Rozhodne hnutie OĽaNO

Rozhodnúť o ďalšom pôsobení Čepčeka v klube majú v OĽaNO po júnovej schôdzi parlamentu. Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že Čepček o svojom návrhu neinformoval poslancov hnutia ani koaličnú radu. Čepčekove aktivity podľa neho naznačujú, že nemá záujem byť členom klubu OĽaNO. Poslanec tvrdí, že z klubu vystúpiť nechce.

Čepček má členstvo v poslaneckom klube OĽaNO pozastavené od februára až do skončenia nadchádzajúcej schôdze Národnej rady. Podľa Šipoša mal čas a priestor porozmýšľať nad tým, „komu prospievajú jeho opakované hlasovania s fašistami“ a predkladanie návrhov zákonov bez informovania vlastného poslaneckého klubu či koaličných partnerov.

„Posledné aktivity Martina Čepčeka v NR SR však nasvedčujú tomu, že ponúknutý čas na prehodnotenie svojho konania nevyužil a nemá viac záujem byť členom najsilnejšieho poslaneckého klubu. Po skončení júnovej schôdze preto poslanecký klub OĽaNO definitívne rozhodne o jeho pôsobení v klube,“ uviedol Šipoš. Ďalšia riadna schôdza parlamentu sa začína 15. júna, naplánovaná je do 2. júla. O Čepčekovi by teda OĽaNO malo rozhodovať začiatkom júla.

Čepček vraj nemá záujem opustiť klub a dôvod na vylúčenie nevidí. Hovorí, že „suspendovaný“ mal byť od 4. februára na tri mesiace. „Mesiac sa už domáham, aby som mohol byť plnoprávnym členom klubu,“ povedal.

Pridať sa k inej strane Čepček napriek všetkému neuvažuje. Tvrdí, že nič neporušil. Návrh podal už tretíkrát, predtým ho podľa svojich slov opakovane zaslal koaličnej rade aj predsedovi klubu. Odvoláva sa aj na koaličnú zmluvu, v ktorej sa píše, že v prípade zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života, predkladaných koaličným poslancom, sa schválenie koaličnou radou nevyžaduje.


Ďalšie články