Ruskí opozičníci pred voľbami: Jedného zadržali v lietadle, druhý ušiel na Ukrajinu

Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov počas príchodu na súd v roku 2019. Foto: TASR/AP

Začínajú sa napĺňať varovania viacerých expertov. Kremeľ pred dôležitými parlamentnými voľbami nenecháva nič na náhodu. Strana Jednotné Rusko sa pokúša opäť o zisk ústavnej väčšiny.

Ruský opozičný aktivista a bývalý poslanec parlamentu Dmitrij Gudkov v nedeľu oznámil, že pre vyhrážky Kremľa ušiel z Ruska. „Blížim sa ku Kyjevu,“ napísal Gudkov na Facebooku. Dodal, že k úteku z krajiny sa rozhodol, keď mu ľudia blízki Kremľu povedali, že inak ho čaká vykonštruované trestné stíhanie.

„Toto rozhodnutie podporila moja rodina aj blízki, ktorí tiež dostali závažné informácie o hrozbách a rizikách,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Gudkov. Jeho otec Gennadij Gudkov, tiež bývalý opozičný politik, podporil rozhodnutie syna „dočasne opustiť Rusko“.

Gudkov mladší na začiatku roka ohlásil, že plánuje kandidovať v jesenných parlamentných voľbách. Minulý týždeň bol zadržaný za nezaplatený prenájom z roku 2015, za čo mu potenciálne hrozilo až päť rokov odňatia slobody. Opozičníkovi podporovatelia vyhlásili, zatknutie súvisí s jeho rozhodnutím kandidovať. Gudkova následne prepustili bez formálneho obvinenia. Bývalý člen strany Spravodlivé Rusko však zostáva podľa svojho právnika aj naďalej podozrivý.

Výkonný riaditeľ medzičasom už rozpusteného Otvoreného Ruska a prominentný aktivista Andrej Pivovarov ukazuje znak víťazstva v súdnej sieni v Krasnodare 2. júna 2021. Foto: TASR/AP

Podľa zdroja ruskej tlačovej agentúry Interfax ušiel Gudkov z krajiny cez hraničný priechod Troiebortnoe-Bačevsk v Brianskej oblasti. „Svojím odchodom Gudkov porušil preventívne opatrenie, keďže sa písomne zaviazal, že neopustí štát…,“ zdôraznil pre agentúru zdroj s tým, že po opozičníkovi bude pravdepodobne vyhlásené pátranie. Gudkovov právny zástupca však toto tvrdenie odmietol. Jeho mandant údajne nepodpisoval prísľub, že neopustí krajinu a mal by sa len pravidelne hlásiť zodpovedným úradom.

Dva zdroje blízke kancelárii ruského prezidenta medzitým uviedli, že 3. júna bol Gudkov prepustený z polície vďaka iniciatíve kancelárie moskovského starostu, s ktorým má podľa zdrojov opozičník „celkom dobrý kontakt“. Jeden zo zdrojov následne spresnil, že iniciátorom vyšetrovania bolo v tomto prípade ruské ministerstvo vnútra. „Na niektorých opozičníkov tlačí FSB, no v prípade Gudkova sa rozhodlo realizovať ministerstvo vnútra,“ povedal.

V rozhovore pre portál Meduza bývalý politik krátko po svojom prepustení povedal, že Kremeľ sa podobnými krokmi snaží pred voľbami opozícii demonštrovať silu. Je ochotný pristúpiť aj k najtvrdšiemu scenáru, pričom ukazuje, že terčom sa môže stať aj tá najumiernenejšia opozícia.  

Dmitrij Gudkov bol poslancom štátnej dumy v rokoch 2011 až 2016 za sociálno-demokratickú stranu Spravodlivé Rusko. Zo strany bol vylúčený v roku 2013 pre údajné výzvy, aby „Washington zasahoval do vnútorných záležitostí Ruska“. V roku 2016 sa už ako kandidát opozičnej strany Jabloko do parlamentu nedostal. Poslancom Dumy bol v rokoch 2001 až 2012 aj jeho otec Gennadij, bývalý dôstojník KGB a neskôr zakladateľ úspešnej súkromnej bezpečnostnej služby.

Vytiahnutý z lietadla

Vo väzení však zostáva iný kritik Kremľa, bývalý riaditeľ teraz už zrušenej organizácie Otvorené Rusko – Andrej Pivovarov. Opozičného aktivistu ešte v minulý pondelok vytiahli priamo z lietadla smerujúceho do Varšavy príslušníci ruských bezpečnostných zložiek. K jeho zadržaniu došlo len pár minút pred plánovaným odletom, napriek tomu, že Pivovarov len krátko predtým bez problémov prešiel cez pasovú kontrolu.

Pivovarova začali vyšetrovať pre možný trestný čin spolupráce s „nežiadúcou organizáciou“. Súvisí to so žiadosťou o financovanie prodemokratického projektu, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Pivovarov vyhlásil, že zadržanie je snahou vlády oslabiť jeho politickú činnosť pred septembrovými voľbami. Tvrdenie, že by mohol ohroziť ústavný poriadok statusom na Facebooku, je podľa jeho slov ponížením pre štát.  

Organizácia Otvorené Rusko, ktorú založil bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij, medzitým v záujme ochrany svojich členov ukončila činnosť. Otvorené Rusko bolo v Rusku označené za „neželanú organizáciu“ ešte v roku 2017 na základe zákona o financovaní organizácií zo zahraničia a pre údajné zasahovanie do vnútornej politiky štátu.

Očakávané voľby do Štátnej dumy by sa mali konať tento rok v septembri. Vládnuce prokremeľské hnutie Jednotné Rusko sa snaží prekonať svoje historicky najnižšie preferencie a obhájiť ústavnú väčšinu na úrovni takmer 75 percent kresiel. Podrobnejšie o ruských parlamentných voľbách písal Štandard tu.


Ďalšie články