Stiahnutie demisie? Mičovský nepochodil. Prezidentka vymenuje nového šéfa agrorezortu

Ján Mièovský Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽaNO). Foto: Martin Baumann/ TASR

AKTUALIZOVANÉ Necelý týždeň po oznámení demisie predstúpil odchádzajúci minister pôdohospodárstva Ján Mičovský pred novinárov s mimoriadnym vyhlásením. Informoval, že z funkcie po viacerých výzvach neodstúpi. Minister však stiahnuť demisiu nemôže. Prezidentka za šéfa agrorezortu nominuje Samuela Vlčana.

Mičovský (OĽaNO) doručil demisiu do Prezidentského paláca v posledný májový deň. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) následne v piatok (4. 6.) informoval prezidentku Zuzanu Čaputovú o kandidátovi na ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Hlava štátu avizovala, že Mičovského demisiu prijme, až keď bude jasné, kto ho má nahradiť. Z piatka na pondelok sa však všetko zmenilo a v pondelok minister pôdohospodárstva oznámil, že vo funkcii zotrvá.

„Dôvodom pre moje konanie bolo prevzatie politickej zodpovednosti za to, že som pred vyše rokom dal do vlády návrh, aby bola do funkcie riaditeľka SPF [Slovenského pozemkového fondu] menovaná Gabriela Bartošová. Všetky okolnosti, ktoré sa dávajú za vinu, sa vzťahujú na obdobie, keď mali SPF pod kontrolou vlády Roberta Fica. To nemení nič na tom, že moja politická zodpovednosť je nespochybniteľná,“ povedal v úvode brífingu.

Lenže Mičovský so stiahnutím demisie neuspel. Premiér Heger sa totiž v pondelok dohodol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na vymenovaní Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Keďže Ján Mičovský svoju demisiu už doručil do Kancelárie prezidenta SR a Ústava SR nepozná úkon jej späťvzatia, prezidentka sa rozhodla demisiu ministra prijať,“ vysvetlil hovorca prezidentky Martin Strižinec. Vlčana vymenuje do funkcie na základe návrhu premiéra v utorok.

https://standard.sk/82973/vladny-kabaret-a-otazocka-v-pozadi/

SaS a Za ľudí: Rešpektujeme rozhodnutie prezidentky, je to vec OĽaNO

Pripomeňme, že Vlčan bol od apríla 2020 tajomníkom na agrorezorte, ale na vlastnú žiadosť z funkcie po niekoľkých mesiacoch odišiel ešte vlani v polovici júla. V gescii mal sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu a Inštitút pôdohospodárskej politiky. Pred nástupom na ministerstvo Vlčan pôsobil v bankovom sektore.

Strana SaS rozhodnutie prezidentky vymenovať do funkcie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana rešpektuje. „Rešpektujeme rozhodnutie pani prezidentky, ktorá po dohode s premiérom Eduardom Hegerom vymenuje Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva,“ píše SaS v stanovisku.

Strana Za ľudí reagovala tým, že situáciu okolo demisie ministra pôdohospodárstva musí riešiť hnutie OĽaNO v spolupráci s prezidentkou. „Budeme však rešpektovať rozhodnutie premiéra SR. Strana Za ľudí nebude do toho vstupovať,“ uviedlo tlačové oddelenie strany.

Mičovský: Moja demisia bola chápaná ako útek

Mičovský v pondelok na tlačovej konferencii uviedol, že od jeho demisie sa udialo niekoľko vecí, ktoré ho donútili zmeniť názor. „V prvom kroku som potešil množstvo tých, ktorí zdevastovali túto krajinu za posledných 12 rokov,“ povedal.

Na zotrvanie vo funkcii mali ministra podľa agrorezortu vyzvať zamestnanci Lesov Slovenskej republiky, Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič či Štátnych lesov TANAPu. K podpore Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), viacerých jednotlivcov, lesníckych a poľnohospodárskych organizácií sa mali pripojiť aj malí farmári.

„Ďalším dôvodom na zmenu môjho rozhodnutia je fakt, že moja demisia bola chápaná ako útek pred výzvami, akou je akreditácia PPA a nová spoločná poľnohospodárska politika. Pri zabezpečení kontinuity rezortu sme na najlepšej ceste dosiahnuť skvelý výsledok a nenaplnenie týchto cieľov je neprípustné,“ pokračoval Mičovský.

Malí proti veľkým

Dodal, že mnohí jeho podporovatelia mu vraj dali pocítiť, že uteká pred zodpovednosťou a že v takejto fáze boja sa neuteká. „Bol som prekvapený množstvom reakcií tohto typu,“ pripomenul s tým, že podpora prišla od slovenských lesníkov aj malých farmárov. Tí ho vyzvali, aby vo funkcii zotrval.

„Aj malí poľnohospodári vidia v tom [zotrvaní vo funkcii] záruku, že technológie obálkové a podobné, kde nebolo možné sa dostať k dotáciám, sa skončili a vidia vo mne záruku, že sa už nevrátia…Od veľkých [farmárov] by podpora na moje zotrvanie neprišla, len od malých,“ dodal Mičovský.

Bývalého premiéra a lídra OĽaNO Igora Matoviča informoval Mičovský o svojom rozhodnutí údajne až dnes ráno, po rozhovore s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Šéf agrorezortu priznal, že koaliční partneri sa o rozhodnutí stiahnuť demisiu dozvedeli až z jeho brífingu.


Ďalšie články