V Škótsku zatkli feministku, kritizovala na internete transrodové osoby

Ilustračný obrázok. Foto: Twitter/NorthernRadFemNetwork Ilustračný obrázok. Foto: Twitter/NorthernRadFemNetwork

Za svoje „transfóbne“ vyjadrenia sa pred súd dostala radikálna feministka Marion Millarová. Hrozia jej až dva roky vo väzení.

V Škótsku bola z nenávistného prejavu obvinená 50-ročná právnička Marion Millarová, ktorá pracuje pre feministickú skupinu For Women Scotland. Aktivisty združené v tejto skupine zastávajú názor, že biologické ženy musia mať prednosť pred samozvanými pohlavnými identitami.

Tým sa dostali do sporu s niektorými lobistami z LGBT hnutia, ktorí tvrdia, že samovoľne určená pohlavná identita by pri tvorbe zákonov a politiky mala byť prioritou. Spor vyústil až do nahlasovania príspevkov Millarovej na sociálnej sieti Twitter, ktoré boli podľa transrodových LGBT aktivistov nenávistné.

Škótska polícia išla však o krok ďalej a Millarovú za jej príspevky z rokov 2019 a 2020 rovno zatkla. Obžalovaná je z nenávistného prejavu na internete a hrozia jej v prípade dokázania viny dva roky za mrežami. V súčasnosti bola prepustená na kauciu a pred súd v Glasgowe sa má postaviť 20. júla.

https://twitter.com/millar_marion/status/1401218670282645510

Obrázok stužky

„Marion je prirodzene nahnevaná, že ju polícia obžalovala. Posledné týždne boli pre Marion a jej rodinu nočnou morou a nevyzerá to, že sa to tak skoro skončí. Bohužiaľ to vyzerá tak, že v Škótsku sú sloboda prejavu a práva žien napádané,“ uviedla pre médiá hovorkyňa For Women Scotland Marion Calderová.

Dodala, že mnoho ľudí si dnes mýli skutočné útoky či hrozbu násilím s urazenými pocitmi. V tomto ohľade citovala spisovateľa Salmana Rushdieho, ktorý varoval pred cenzúrou zo strany urážlivých ľudí: „Nikto nemá právo nebyť urazený. Také niečo neexistuje v žiadnej deklarácií, ktorú som kedy čítal.“

Nie je presne známe znenie vyjadrení, ktoré dostali Millarovú pred súd. Predpokladá sa, že jej vyjadrenia obsahovali horlivú obhajobu definície ženského pohlavia podľa biologických znakov. Koncom minulého týždňa Millarová napríklad uviedla, že transsexuáli by mali mať zabezpečené všetky práva, no netreba zatvárať oči pred transsexuálnymi mužmi, ktorí majú za sebou predátorskú minulosť voči ženám a deťom. „Prečo ľudia nevidia, ako je to nebezpečné,“ Uviedla Millarová na Twitteri.

https://twitter.com/millar_marion/status/1401058260707389442

Zažila to aj Rowlingová

Obeťou hnevu aktivistov z prostredia LGBT lobby sa v minulosti stala napríklad i známa spisovateľka J. K. Rowlingová, autorka knižnej série Harry Potter. Tá sa zastala výskumníčky Mayi Forstaterovej, ktorú vyhodili z práce za obhajobu prirodzených biologických pohlaví.

„Obliekajte sa, ako chcete. Volajte sami seba, ako chcete. Majte sex s hocijakým dospelým, ktorý s tým súhlasí. Žite svoj život v mieri a bezpečí. Ale vyhadzovať ženy z ich práce za výrok, že pohlavie je skutočné?“ napísala vtedy spisovateľka.

Za tieto jej vyjadrenia sa jej dostalo množstvo urážok či obvinení z transfóbie, šírenia nenávisti či vyvolávania nebezpečia. Neznámi vandali taktiež poničili odtlačok jej rúk na dlaždiciach v rodnom Edinburghu.


Ďalšie články