Salviniho koalíciu by volila väčšina Talianov. Pravicový tábor ale môže čoskoro viesť žena

Matteo Salvini a Giorgia Meloniová v spoločnosti expremiéra Silvia Berlusconiho na zhromaždení v Ríme v roku 2019. Foto: TASR/AP Matteo Salvini a Giorgia Meloniová v spoločnosti expremiéra Silvia Berlusconiho na zhromaždení v Ríme v roku 2019. Foto: TASR/AP

Moc v Taliansku môžu pri nasledovných voľbách pomerne suverénne uchopiť pravicové a národno-konzervatívne sily. Vyplýva to z výsledkov posledného prieskumu verejnej mienky. Hoci je za ich lídra stále považovaný exminister vnútra Matteo Salvini, za chrbtom mu rýchlo vyrástla ženská konkurencia.

Stredopravá koalícia vedená národno-konzervatívnym lídrom Matteom Salvinim by mohla tvoriť nové jadro budúcej vlády v Taliansku. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Noto Sondaggi, ktorý sa uskutočnil pre televíznu diskusnú reláciu Porta A Porta.

Zoskupenie strán pod vedením Salviniho by spolu získalo až 52 percent hlasov, pričom konkurenčné ľavicové subjekty by v súčte presvedčili asi 34 percent respondentov. Informuje o tom taliansky denník Il Giornale.

Salviniho Liga v prieskume získala 21,5 percenta hlasov, spriatelení Bratia Talianska až 18,5 percenta a strana Vpred Taliansko 7 percent. Zvyšné percentá dodávajú dve menšie pravicové strany.

Druhý blok tvorí Demokratická strana (18 percent), ktorá bola doteraz najväčším Salviniho konkurentom, a takisto populistické Hnutie piatich hviezd, s ktorým aktuálne sympatizuje iba 16 percent respondentov. To je iba polovica jeho volebného zisku v roku 2018.

Začiatkom tohto týždňa poskytol exminister vnútra Salvini rozhovor Il Giornale s tým, že chce posilniť jednotu stredopravej koalície pred 1. júnom 2023, čo je posledný možný termín vyhlásenia celonárodných volieb.

Vlna migrantov = vlna podpory

Prudký nárast percent pre národovcov prichádza v časoch, keď krajina na Apeninskom polostrove čelí ďalšej vlne nelegálnej migrácie. Najväčší nápor zažíva malý ostrov Lampedusa, na ktorý denne prichádzajú stovky až tisícky prisťahovalcov na desiatkach člnov.

Samotný Salvini však zlaté časy rozhodne neprežíva. Preferencie jeho Ligy zhruba pred dvomi rokmi dosahovali aj 38 percent, pričom pokles možno pripísať aj jeho neuspokojivému postoju ku covidovej kríze.

Nová hviezda na konzervatívnej scéne

Z jeho poklesu však neťažia strany opačného brehu, ale predovšetkým Bratia Talianska, ktorým šéfuje Giorgia Meloniová. Strana dokázala svoje preferencie v priebehu zhruba dvoch rokov zvýšiť takmer štvornásobne zo zhruba 5 na 20 skoro percent.

Bratia Talianska zaznamenali prudký nárast aj po tom, čo boli jedinou významnou stranou, ktorá odmietla vstúpiť do vlády veľkej koalície premiéra Maria Draghiho, bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB). S čím, naopak, Salvini problém nemal.

Horšie obdobie pre Salviniho odštartovalo už v lete 2019, kedy mu nevyšiel kalkul, podľa ktorého by z neho vyvolenie predčasných volieb spravilo najmocnejšieho muža Talianska. Salvini sa totiž prepočítal a v čase jeho najväčšej slávy sa na zostavení novej koalície bez nutnosti volieb dohodli Hnutie piatich hviezd a Demokratická strana.


Ďalšie články