Zlato si z Rigy odnáša Kanada. Najlepším útočníkom sa stal Slovák Cehlárik

Fínsko - Kanada Adam Henrique (Kanada) dáva gól, brankár Jussi Olkinuora (Fínsko), Maxime Comtois (Kanada) a Atte Ohtamaa (Fínsko) vo finálovom zápase Fínsko – Kanada. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hokejisti kanadského reprezentačného výberu sa stali po nedeľnej výhre nad Fínskom majstrami sveta. Hráči z tímu javorových listov si tak pripísali 27. titul v histórii. Pozitívnou správou pre slovenských divákov je aj napriek vypadnutie vo štvrťfinále fakt, že náš Peter Cehlárik sa stal najlepším útočníkom turnaja. Tím spod Tatier zároveň spoznal svojich súperov pre MS 2022.

Kanadskí hokejisti získali na 84. majstrovstvách sveta v Rige zlaté medaily. V nedeľnom finále zdolali Fínsko 3:2 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 67. minúte Nick Paul.

„Javorové listy“ dosiahli na zlaté medaily aj napriek mimoriadne nevydarenému vstupu do šampionátu, keď prehrali úvodné tri zápasy v základnej B-skupine. Do štvrťfinále postúpili až zo 4. miesta, pričom v závere skupinových bojov už nemali postup vo vlastných rukách. Vo štvrťfinále otočili skóre s Ruskom a vyhrali 2:1 po predĺžení, v zámorskom semifinále si poradili s USA 4:2. Vo finále vrátili Fínsku prehru z finále predošlých MS 2019 v Bratislave.

Pre Kanadu je to 27. titul v histórii a celkovo 51. medaila z MS. Získala svoje prvé zlato od MS 2016 v Rusku.

Gerard Gallant, tréner Kanady: „Som na chalanov taký hrdý. Nikdy sa nevzdávali, ani po náročnom štarte. Aj za nepriaznivej situácie bojovali, vyhrali množstvo zápasov o gól, aj vo finále rozhodol jediný gól v predĺžení. Som na mužstvo taký pyšný.“

Nick Paul, autor zlatého gólu Kanady: „Je to úžasné. Na šampionáte sme nemali štart, aký sme si želali, ľudia už s nami nepočítali, no ako tím sme sa dali dokopy. Tvrdo sme pracovali a toto je výsledok. Finále bolo neuveriteľné, oba tímy tvrdo bojovali, výsledok bol tesný. Cítim sa neskutočne hrdý na to, čo sme dokázali.“

Máme najlepšieho útočníka

Najlepším brankárom šampionátu v Lotyšsku sa stal Cal Petersen zo Spojených štátov, spomedzi obrancov najviac zaujal Nemec Moritz Seider a ocenenie za najlepšieho útočníka si z turnaja odnáša náš Peter Cehlárik, ktorý si v ôsmich zápasoch si pripísal 11 bodov za päť gólov a šesť asistencií.

Cenu pre najžitočnejšieho hráča šampionátu získal Andrew Mangiapane z víťazného kanadského tímu. Mangiapane dostal cenu MVP na základe hlasovania zástupcov médií.

Slováci už poznajú budúcoročných súperov

Slovenskí hokejisti už poznajú zloženie svojej základnej skupiny na budúcoročnom svetovom šampionáte vo fínskych mestách Helsinki a Tampere. V „áčku“ budú ich súpermi aj majstri sveta z Rigy Kanaďania a napokon aj Rusi.

Kanada si už postupom do finále v Rige definitívne poistila prvú priečku v rebríčku IIHF a na najbližších MS sa tak stretne aj so Slovákmi (9. miesto v rebríčku). Organizátori a IIHF napokon ešte urobili v zložení skupín zmenu z hľadiska diváckych a televíznych preferencií.

Na základe rebríčkového reťazca (1-4-5-8-9-12-13-16) mali v A-skupine v Helsinkách hrať pôvodne reprezentanti USA, ktorí si však vymenili miesto s tímom Ruského olympijského výboru (Ruskom). Slovenský tím sa v skupine stretne aj s Nemeckom, Švajčiarskom, Dánskom, Kazachstanom a Talianskom.

V B-skupine v Tampere sa predstavia domáce Fínsko, USA, Česko, Švédsko, Lotyšsko, Nórsko, Bielorusko a Veľká Británia. Menoslov účastníkov MS bude rovnaký ako teraz v Lotyšsku, keďže pre pandémiu koronavírusu zrušila IIHF všetky turnaje nižších kategórií MS a nikto nezostúpil ani nepostúpil.      

(tasr, ste, tod)


Ďalšie články