Kollár: Policajný prezident buď klame, alebo je nekompetentný

D35A0835 Boris Kollár. Foto: Kancelária NR SR

Za Roberta Fica došlo k únosu štátu, pričom ako dokazujú aj priznania, niektorí jeho nominanti právoplatne sedia vo väzení. Lenže kyvadlo sme mali vychýlené na ľavej strane a teraz sa pravdepodobne vychýlilo na pravú stranu. Nechcem, aby si v budúcnosti nejaká iná skupinka, možno pod vznešenými heslami, sprivatizovala spravodlivosť, hovorí v rozhovore pre Štandard Boris Kollár.

Média vás prezentujú ako spojenca Roberta Fica. Cítite sa tak?

Liberálne médiá si vždy nájdu nejakého „správňaka“, ktorého preferujú. Neviem, dokedy budú tento naratív používať. Boli sme vraj trójsky kôň Roberta Fica pred parlamentnými voľbami v roku 2016. Išli sme s ním do vlády? Nešli, nespolupracovali sme s ním. Pred voľbami v roku 2020 sme opäť počúvali tie isté hlúposti: Kollár sa tentokrát odkryje a pôjde s Ficom. Priklonili sme sa však ku vláde, ktorá má priniesť zmenu. Opäť sme s ním nešli.

Neviem, koľkokrát sa ešte musíme dostať do parlamentu a neísť s Robertom Ficom, aby už prestali s týmito blbosťami. Je zaujímavé, že tieto hlúpe otázky nedávajú napríklad pani Kolíkovej, ktorá vo vláde s Robertom Ficom bola. Jej sa pre istotu nepýtajú nič. Ona nepôjde s Robertom Ficom, keď s ním už raz vo vláde bola? Ja som nebol. Kategoricky tieto otázky odmietam, sú tendenčné a ich jediným cieľom je ublížiť nám.

Medzi vami a Robertom Ficom došlo k jednej zhode, počas schôdze ste hlasovali spoločne s opozíciou za to, aby bol Pčolinský prítomný v parlamente…

…a prečo by som to nemal urobiť?

K tomu ste sa už vyjadrili. Máme inú otázku. V čom je vaša zhoda s Ficom?

Myslím si, že by sme sa od pána Pčolinského mohli dozvedieť veľmi zaujímavé veci, preto som za to zahlasoval. Škoda, že ten návrh nedal niekto z OĽaNO, Za ľudí alebo SaS. Bolo by to bývalo lepšie.

Máte zhodu v jednej téme, ale Fico tvrdí, že všetky vyšetrovania sú politické a stoja na vode. Čo tvrdíte vy?

S tým kategoricky nesúhlasím a odmietam to. Tento štát bol unesený. Nejaká skupinka si tu za minulej vlády sprivatizovala spravodlivosť. Nechcem, aby si v budúcnosti nejaká iná skupinka, možno pod vznešeným heslom napríklad „Zastavme korupciu“ či „Očista polície“, znova nesprivatizovala spravodlivosť a nezačala si ju vykladať po svojom. Sme za rozviazanie rúk policajtom, prokuratúre a orgánom činným v trestnom konaní, ale nepodporujeme svojvôľu alebo nadužívanie či zneužívanie zákonov. Nehovorím, že sa to deje. Musí to vyšetriť inšpekcia. Tá nám potvrdí, či sa to deje. Ja len nechcem, aby sa niečo podobné opakovalo v budúcnosti. Viete, mali sme kyvadlo vychýlené na ľavej strane a teraz sa pravdepodobne vychýlilo na pravú stranu a to bolo veľmi nešťastné. Ľudia by už neverili ničomu a panovala by anarchia.

Vaša zhoda s Ficom je teda len v kauze Pčolinský?

Niektorí nominanti Fica právoplatne sedia vo väzení. Kradlo sa tu, došlo k únosu štátu. Niektorí z nich sa už priznali. Nie sú to politickí väzni, tých sme tu mali v 50. rokoch.

Fico vás v minulosti označoval za mafiána, aj vy ste ho označili za šéfa mafie. Teraz je tá rétorika miernejšia z oboch strán. Prečo?

Už sme si navzájom všetci toľkokrát vynadali, Smer voči nám, my voči Smeru, OĽaNO voči všetkým, my voči Hlasu a naopak, že na politickej scéne asi neexistuje politický subjekt, ktorý by niekoho nenapadol a nebol napadnutý. Niekedy je to silnejšie, inokedy menej intenzívne. Ale žiadnu vážnosť by som tomu neprikladal.

Zo strán, ktoré tvoria vládu, ale máte najlepšie vzťahy so Smerom a Hlasom.

Ja mám dobré vzťahy s každou politickou stranou v parlamente, pretože som predseda parlamentu pre celý parlament, nielen pre štyri koaličné strany.

Pred voľbami 2016 aj 2020 ste vylučovali vládnutie s Ficom…

…vylučoval som to a dodržal som to. Vylučujem to aj teraz.

A vaša pozícia k Hlasu? Nebudete vládnuť ani s Pellegrinim?

To nevylučujem.

Prečo?

Lebo sa mi zdá, že je to príčetná politická strana. Pokiaľ sa nenaplnia voči nim nejaké podozrenia a budú štandardne fungovať, nevylučujem s nimi spoluprácu. Teraz sa nevyjadrujem len k Hlasu, nemám problém s akoukoľvek štandardnou príčetnou politickou stranou.

Vidíte, že sme išli do koalície aj so stranou Za ľudí. Myslíte si, že sú nám tí ľudia blízki? Ani náhodou, ale sú štandardnou politickou stranou, a preto sme s nimi v koalícii. Aj keď to nie je šálka mojej kávy.

Pomenujte rozdiel medzi Smerom a Hlasom.

Taký, aký je rozdiel medzi Pellegrinim a Ficom (smiech).

A to je?

Videli ste, ako sa správal Fico. Štekal, samé invektívy, osobné urážky, napádanie, veľa ľudí sa ma pýtalo, čo si o tom myslím. Je to, ako keď prechádzate okolo plotu, spoza ktorého na vás šteká hysterický pes. Budete naňho štekať tiež? Nie, odignorujete ho a idete ďalej. Toto ale pán Pellegrini nerobí, nemá takúto formu politiky ako pán Fico. Myslím si, že má snahu robiť inú politiku, ako sa robila v Smere, aj preto odtiaľ odišiel. Už to tam nevydržal.

Dlhodobo sa rieši schôdza desiatich ľudí v SIS. Niektoré médiá ju interpretujú ako pascu…

…aká pasca?

…počkajte, chceme sa spýtať…

…to mám tak „rád“, keď tu niekto niečo interpretuje. Je to, ako keď umelec namaľuje obraz, lebo to tak cíti. O niekoľko rokov sa zídu kunsthistorici a budú sa rozprávať o tom, že slniečko na obraze znamená, že mal umelec svetlé obdobie. V skutočnosti to chlap namaľoval pre niečo úplne iné. Vykladanie pravdy a to, ako ste niečo mysleli cez komentátorov a novinárov, sa možno na 99 percent nezakladá na realite a pravde. Sú to ich názory a bláboly.

Len otázka smeruje inde. Tú schôdzku zvolal Heger, ale bolo to z jeho vlastnej iniciatívy alebo na vašu alebo niekoho žiadosť?

Ja som tiež povedal, že tu máme problém. Dostali sme správy viacerí, premiér aj pani prezidentka. Znepokojenie tam bolo. Takže neriešme si to každý vo svojej kancelárii, nelamentujme rukami, ale sadnime si, zavolajme kompetentných a poďme sa rozprávať.

To znie ako vaša iniciatíva.

Nebola to moja iniciatíva. Bolo by dobré porozprávať sa o tom spoločne. Iniciatívu prebral premiér a zvolal schôdzku. Bolo to úplne legitímne, neviem, prečo nad tým všetci polemizujú. Myslím si, že sa v takomto formáte budeme musieť stretávať častejšie.

Navrhli ste mu to vtedy vy alebo s iniciatívou prišiel sám?

Nie, hovorili sme o tom, že máme nejaký problém, ktorý treba riešiť a on prišiel s touto iniciatívou. Aká pasca? Kto tam chcel koho nachytať? Heger pani prezidentku? Je to nezmysel.

Od koho sa dostala informácia o tajnom stretnutí von?

Odo mňa určite nie.

Minister vnútra aj policajný prezident hovoria, že nie je konflikt medzi inštitúciami ani vojna policajtov. Vaša reakcia?

Pevne verím, že to tak nie je. Ak sa to potvrdí, ide o vážny bezpečnostný problém.

Nie je evidentné, že k tomu práve dochádza? Vidíme konflikt dvoch až troch inštitúcií. Polície a špeciálnej prokuratúry na jednej strane a SIS na strane druhej?

Nie je to konflikt. Ak má informačná služba nejaké poznatky, poskytne ich prijímateľom zo zákona. To je normálna vec.

Ale nie je celkom normálne, že jedna strana hovorí, že vyšetrovanie je zmanipulované, druhá strana, že k ničomu nedochádza a vzájomne sa sledujú.

Prečo si myslíte, že sa sledujú? Prečo si myslíte, že SIS sleduje vyšetrovateľov NAKA? To je nezmysel. SIS nie je zapojená do sledovania policajtov, to odmietam.

Boris Kollár. Foto: Kancelária NR SR

Pôvodná správa mala mať dôkazy o vyšetrovaní, dokonca videá, preto sme si to mysleli. Takže zo sledovania to nebolo?

Nie, nebolo. Môže sa ale stať, že sledujete nejakú závadovú osobu, ktorej môžu volať policajti. Vtedy ste chytili už aj policajtov, rozumiete? To je len príklad.

Policajný prezident Kovařík sa trochu zaplietol do vlastných slov, keď hovoril, že nikto nemôže byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika.

Vidíte, že klamal, a policajný prezident by nemal klamať. Buď klame, alebo je nekompetentný. Jedno aj druhé je pri policajnom prezidentovi veľmi zlé. Ak policajný prezident vedome klamal, nemá na svojom mieste čo robiť, alebo je úplne nekompetentný a hovorí niečo, čo nemá preverené.

Prečo klamal?

Neviem. To sa musíte opýtať jeho. Ja nehovorím, že klamal. Máme len dve možnosti: buď klamal, alebo je nekompetentný. To je všetko, sám ste povedali, že je tam disproporcia.

Prípad Pčolinského a Zuriana sa zakladajú len na výpovediach kajúcnikov.

Áno, správne. Čiže ešte raz: buď klamal, alebo je nekompetentný. Sami ste ho nachytali. Vychádza vám nejaká tretia možnosť?

Ste súčasťou koalície a nesiete preto aj zodpovednosť za stav polície.

Za stav polície nesie zodpovednosť výlučne minister vnútra Roman Mikulec ako nominant strany OĽaNO.

Koaličná rada je na to, aby sa riešili problémy krížovo a nielen pilierovo. A vy problém máte.

Na koaličnej rade na problémy upozorňujeme a možno aj práve kvôli takýmto veciam zvolal premiér Heger takéto stretnutie.

Ako komunikujete s ministrom Mikulcom?

Normálne, máme štandardnú komunikáciu.

Dôverujete mu?

V politike nedôverujem nikomu. Len hlupák dôveruje v politike iným.

Svojim ľuďom musíte dôverovať.

To nie je politika, tam ide o vašu politickú stranu a najbližších kolegov. Dôvera tam musí byť, je to stranícka záležitosť.

Robert Fico oznámil, že chce rokovať o vyslovení nedôvery parlamentu voči ministrovi Mikulcovi. Ako budete hlasovať?

Doteraz bolo hnutie Sme rodina spoľahlivým koaličným partnerom a ja pevne verím, že tu nenastanú také vážne okolnosti, aby sa to v budúcnosti muselo meniť. 

Mikulec a Kovařík hovoria, že sa nepredložili žiadne dôkazy o univerzálnych kajúcnikoch, ktorí na povel vypovedajú o ľuďoch.

Aké dôkazy boli predložené pri pánovi Pčolinskom? Tiež žiadne.

Aj Daniel Lipšic hovorí, že dôkazy nevidel, má teda SIS v rukách niečo, čo možno nazvať dôkazy?

Nemôžem vás informovať o tom, čo podlieha utajeniu.

Prejdime k politike. Koalícia pôsobí hrozným stavom, môže to takto vydržať, dá sa vôbec pokračovať takto ďalej?

Nový premiér pán Eduard Heger vyvíja veľkú snahu, aby táto koalícia vydržala. Robí pre to veľa a robí to dobre. Držím mu palce a myslím si, že to zvládne. Cez to všetko ale musím povedať, že ak by sa pre spory v koalícii mala znova zadrhnúť funkčnosť vlády alebo parlamentu, tak vtedy by sme žiadne ďalšie šance tejto koalícii nedávali a nesnažil by som sa to dať dokopy tak ako prvýkrát alebo druhýkrát. Robil som maximum pre to, aby sa táto koalícia udržala.

Poviem vám aj prečo. Pokiaľ by sme totiž nevedeli napĺňať náš program, tak to ľuďom pred voľbami nevysvetlím. Do parlamentu som sa dostal, lebo som chcel štyri základné veci: Napraviť skrivodlivosť voči ženám odchádzajúcim do dôchodku. To sa nám podarilo. Potom sme chceli zadarmo lieky pre deti do 6 rokov, aj to sa nám podarilo. Taktiež sme požadovali zadarmo lieky pre dôchodcov a ZŤP, to sme tiež dosiahli, zákon bude platiť od roku 2022. Musíme ešte urobiť exekučnú amnestiu a začať stavať štátne nájomné byty.

Zákon ohľadom bytov už máme v parlamente podaný, teraz nám to na jeden mesiac zablokovala SaS-ka. Pravdepodobne to budeme musieť zobrať späť, prebrať na koaličnej rade a ešte raz pustiť na júlovej schôdzi. Už to ale ideme robiť.

Z toho ide už aká predvolebná nálada…

…nie, hovorím len, že pokiaľ nebudeme fungovať, tak tie cirkusy, vadenie a blokovanie parlamentu nebude umožňovať naplňovanie môjho volebného programu, tak vtedy poviem dovidenia.

Už ste sa pýtali aj na billboardy?

Nie, také veci nerobím, to by som bol veľmi veľký pokrytec.

Byty ste ochotný presadiť aj s opozíciou?

S kýmkoľvek. Ľuďom som to sľúbil a keď do toho nepôjde vládna koalícia, budem to pokojne robiť aj s opozíciou. Keď skončím v politike, tak sa chcem prejsť po meste tak, aby na mňa ľudia nepľuli.

Boris Kollár. Foto: Kancelária NR SR

Hovoríte, že Heger sa snaží udržať vládu pokope, ale problémy nerieši. V bezpečnostnej oblasti sa udialo nejaké stretnutie, ale dva týždne od neho sa konflikt medzi oboma stranami skôr vyostril, než aby sa zmierňoval.

Nemám dojem, že by SIS niečo vyostrovala.

SIS niečo pomenovala, ale nevedie to k riešeniu. Druhá strana reaguje ostrejšie, Daniel Lipšic povedal, že čím sa pôjde vyššie, tým bude reakcia nervóznejšia. Povedali to vyšetrovatelia aj Mikulec a Kovařík. Hovoríte, že Heger chce, ale on aj niečo robí?

V tejto situácii musí konať inšpekcia.

Ale tá práve prišla o šéfa.

Áno, to sa stalo.

Ten spôsob sa podobá na to, čo sa stalo Zurianovi a Pčolinskému.

Áno a veľmi nápadne. Keď sa potvrdí to, čo sa hovorí, že je to organizované takýmto spôsobom, tak pôjde o rozvrat bezpečnostných zložiek.

Nie je to tak, že každý, kto spochybní zákonnosť vyšetrovania, na to doplatí?

Zvonku to tak vyzerá. Netvrdím, že sa to deje, ale zvonku to vyzerá tak.

Kto za to nesie zodpovednosť, ak sa to deje?

Stále tvrdím, že ministerstvo vnútra vedie nominant OĽaNO, pán Mikulec. Kto iný rieši tieto veci? On má pod sebou inšpekciu aj políciu a elitných vyšetrovateľov NAKA. Myslím si, že je v záujme všetkých, aby sa to vyšetrilo. Aby inšpekcia dala jasné odpovede na otázky, ktoré mi kladiete. Pokiaľ sa to tak deje, tak treba spraviť vážne zmeny na ministerstve. Pokiaľ sa to tak nedeje, tak treba uzavrieť tento konflikt a nepolarizovať spoločnosť.

Čo ale znamená obvinenie šéfa inšpekcie Szabóa, policajti rozumejú politickým odkazom, nedostala práve inšpekcia odkaz, že do toho nemá pchať nos?

Čo vám mám na to povedať?

Hovoríme, že už to nie je policajná zodpovednosť. Že sa už nedá čakať vyriešene tohto problému od inšpekcie a kontrolných zložiek vnútri polície. Zodpovednosť je niekde vyššie. Každý policajt, ktorý sa ozval…

…bol zoťatý.

Takže nemôžete čakať, že to policajti vyriešia.

(Ticho.) Áno, o tejto situácii sa budeme musieť na klube poradiť.

Szabó vám na stretnutí v SIS tlmočil nejaké obavy, že by sa o neho NAKA mohla zaujímať?

Nie.

Zurian vás neskúšal kontaktovať?

Nie, nikdy. Raz v živote som ho videl, prechádzal okolo mňa na Štrbskom plese.

https://standard.sk/82690/lipsic-o-udajnej-sprave-sis-nevidel-som-dokaz-o-manipulacii-stretnutie-v-sis-bolo-zbytocne/

Minister Mikulec hovorí, že nevie o tom, že by Makó lietal z Dubaja vypovedať. Vy o tom máte aké informácie?

Počul som o tom.

Len z médií či aj iných zdrojov?

Aj z iných zdrojov. Ale nemám o tom dôkazy.

Čo je to za situáciu, keď policajný prezident Kovařík hovorí, že „nevie, ako to je“? Nesie zodpovednosť za políciu, ale veľmi často hovorí, že presne nevie, čo sa tam deje. Kto teda vládne polícii?

Potom asi ide o tú nekompetentnosť.

Je to akceptovateľné?

Nie, nemalo by byť. (Ticho.) Čo s tým mám spraviť? To nie je náš rezort.

Je to vaša vláda.

Ale nemám, bohužiaľ, na to dosah.

V médiách zaznievajú špekulácie, či nekonáte v týchto veciach, pretože sa tiež obávate stíhania.

V čom konám?

Však viete, čo o vás píšu.

Môžu písať, čo chcú.

Napríklad ohľadom skrátenia kolúznej väzby.

To s tým nemá nič spoločné. O skrátení kolúznej väzby som hovoril už od septembra minulého roku po smrti Lučanského.

Ale pridali ste na intenzite.

Áno, ale po smrti generála Milana Lučanského. To bol ten akcelerátor.

Nie až po zadržaní Pčolinského?

Nie, riešil som to na branno-bezpečnostnom výbore v januári.

Ste s Pčolinským v nejakom kontakte?

Nie, nemám byť ani ako. Je predsa v kolúznej väzbe.

Môže predsa v nejakom rozsahu telefonovať.

Nemôže. Iba manželke a mame. A aj to iba pod dozorom polície.

Keď Milan Krajniak odstúpil z pozície ministra, hovorilo sa, že tak spravil pre obavy zo stíhania. Bolo to tak? Poslancovi sa dvere vykopnúť nedajú.

Poslanca môžete predvolať len na výsluch. Ak ho chcete zadržať, potrebujete súhlas parlamentu. Ale jeho odstúpenie s tým nesúviselo.

Keď sa vrátil do vedenia rezortu, znamená to, že už sa nebojí?

On neodstupoval kvôli tejto veci.

https://standard.sk/82502/je-tu-nieco-horsie-ako-vojna-policajtov-a-ohrozuje-to-celu-vladu/

Ešte jedna otázka. Vaša európska stranícka partnerka Marine Le Penová je považovaná za veľmi vyrovnanú súperku k Emmanuelovi Macronovi v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Posledné prieskumy ukazujú, že vedie, je teda číslo jedna.

V prvom kole vedie, ale druhé kolo zvyklo doteraz vyzerať inak, aj keď tu je už tiež omnoho vyrovnanejšia. Otázka: Ona tu bola, vy ste ju ešte neboli pozrieť. Prečo?

Už sme dohodnutí. V septembri tak plánujem spraviť, bude sa konať dlhodobo plánované stretnutie. Ale vzťahy udržujeme. Nedávno prebehlo v Lisabone stretnutie európskej Strany identity a demokracie. Za nás tam šiel pán Goga, bol tam aj Matteo Salvini. Le Penová tam nebola, lebo je zaneprázdnená dôležitými komunálnymi voľbami, ktoré budú predzvesťou prezidentských.

Náš veľvyslanec v Paríži môže trošku zdvíhať obočie, že sa tam chystáte. Le Penová je ostrakizovaná a vy ste predseda parlamentu, nečakáte problémy?

Ja nie som podriadený veľvyslancovi. Veľvyslanec bude robiť podporu mne. Dostane pokyny, čo a ako má zabezpečiť. Keď bude dvíhať očami, to nikoho nezaujíma.


Ďalšie články