Sme rodina zvyšuje tlak na Mikulca. Ten slovám Krajniaka nerozumie, zapája do témy Hegera

84. rokovanie vlády SR Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec sa ohradil voči tvrdeniu ministra práce Milana Krajniaka, že stráca prehľad o situácii na ministerstve vnútra. Je možné, že nás čaká ďalší test vlády, keďže Robert Fico chce ministrovi vnútra vysloviť nedôveru.

Minister vnútra Roman Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje. Nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne, tak dobrý minister vnútra nekoná. Vyhlásil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Odpovedal tak na otázku, či je Mikulec (OĽaNO) dobrým ministrom vnútra. Krajniak (Sme rodina) zároveň žiada dôsledné vyšetrovanie prípadov, aby sa veci „nezametali pod koberec“.

Krajniak podotkol, že opäť sa objavujú prípady, keď sa hovorí o tých správnych a nesprávnych svedkoch. „Nemôže to byť tak, že si zase budú v orgánoch činných v trestnom konaní rozhodovať, ktorý svedok je dobrý, ktorý je zlý. Keď na to pán Pčolinský upozornil, už je vo väzbe. Keď pán Kaľavský, šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), údajne vypovedal o týchto skutočnostiach, už na neho šiel návrh do väzby. Keď to inšpekcia vyšetruje, teraz zoberú pána Szabóa,“ skonštatoval. Tieto veci sa podľa neho nemajú zametať pod koberec. „Chceme, aby sa vyšetrili,“ dodal.

Vojnu medzi inštitúciami v rozhovore pre Štandard komentoval aj predseda Národnej rady Boris Kollár. Uviedol, že za situáciu v rezorte vnútra nesie zodpovednosť minister vnútra. Zároveň skonštatoval, že o tom, či možno vzniknutú situáciu vyriešiť v rámci polície a kontrolných zložiek sa budú musieť poradiť na klube.

https://standard.sk/82730/kollar-policajny-prezident-bud-klame-alebo-je-nekompetentny/

Mikulec kritike nerozumie

Minister vnútra Roman Mikulec však vyjadreniam Krajniaka nerozumie. Požiada preto premiéra Eduarda Hegera o stretnutie aj za účasti ministra práce. Hovorí, že ak sa trestnej činnosti dopúšťajú príslušníci Policajného zboru, spravodlivosť platí aj pre nich.

„Bohužiaľ, skutočne nerozumiem vyjadreniam pána ministra Krajniaka, podľa ktorého nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne,“ vyhlásil Mikulec v pondelok. Súčasná vláda podľa neho deklarovala, že bude pracovať čestne a že spravodlivosť rovnako ako zákony platia pre všetkých rovnako.

„V prípade, ak sa trestnej činnosti dopúšťajú príslušníci Policajného zboru, platí to, samozrejme, aj pre nich. Verím, že nechceme existovať v spoločnosti, kde si budeme zakrývať oči pred páchaním trestnej činnosti bezpečnostnými zložkami len preto, lebo podľa pána Krajniaka tak dobrý minister vnútra nekoná,“ podotkol Mikulec.

Minister vnútra pripomenul, že v minulosti fungovali politické objednávky, keď „vyšetrovatelia museli v prvom rade poznať odpoveď na otázku, či je vôľa vyšetrovať nejaký skutok alebo trestný čin“. „A ja pevne verím, že v rámci koalície máme zhodný názor na to, že nikto z nás nechce, aby sa takéto časy vrátili. Orgány činné v trestnom konaní konajú nezávisle a verím, že všetci vnímame aj systém kontrolných mechanizmov, v ktorom majú posledné slovo vždy naše súdy,“ doplnil.

Mikulec hovorí, že vždy bol ministrovi Krajniakovi, rovnako ako všetkým členom vlády, k dispozícii, ak by mal záujem sa naňho v prípade akýchkoľvek nejasností obrátiť. (tasr, est)


Ďalšie články