Twitter dočasne zrušil účet prezidenta Nigérie. Nigéria zrušila Twitter na neurčito

Muhammadu Buhari. Foto: TASR/AP Muhammadu Buhari. Foto: TASR/AP

Sociálna sieť Twitter dostala v západoafrickej krajine Nigéria zákaz na neurčito. Tomuto kroku predchádzalo zablokovanie účtu prezidenta Nigérie Muhammadua Buhariho.

Buhari na Twitteri hrozil trestom pre tamojších separatistov podporujúcich odtrhnutie územia na juhovýchode krajiny známeho ako Biafra.

„Mnohí z tých, ktorí dnes neposlúchajú, sú príliš mladí, aby si pamätali ničenie a stratu životov, ktoré sa udiali počas vojny v Biafre. Tí z nás, ktorí boli v bojovom poli 30 mesiacov, ktorí si prešli vojnou, k nim budeme rozprávať jazykom, ktorému porozumejú,“ napísal Buhari na sociálnej sieti.

Podľa spoločnosti Twitter prezidentov príspevok porušil pravidlá sociálnej siete a prezidentov účet bol na 12 hodín zrušený. Problematické malo byť de facto vyzývanie na násilie proti separatistom, ktorých vláda viní za viaceré útoky proti vláde a bezpečnostným zložkám.

Podkopávanie krajiny

Dva dni po tomto čine prestal byť Twitter v krajine dostupný. Väčšina veľkých telekomunikačných spoločností vrátane juhoafrickej MTN prestala prístup na túto sociálnu sieť podporovať. Spoločnosť Twitter v piatok uviedla, že vyšetruje prerušenie svojho fungovania v Nigérii.

Minister informácií Lai Mohammed ozrejmil, že Twitter bol na neurčito zakázaný. Sociálna sieť podľa vlády umožňovala vytrvalo vykonávať aktivity, ktoré „sú schopné podkopať spoločnú existenciu Nigérie“.

Sám prezident sa k zákazu nevyjadril a Abuja bližšie nešpecifikovala informácie ohľadom zákazu. Tento krok vyvolal mnohé kritické reakcie v širokej populácii, pretože Twitter je v Nigérii veľmi obľúbený a často používaný.

Cenzúra a dopad zákazu

Viaceré mimovládne organizácie, ako napríklad Amnesty International Nigéria, označili krok za pokus o cenzúru či obmedzovanie ľudských práv. Riaditeľ softvérovej spoločnosti SocialFlow Jim Anderson pre portál Al Jazeera uviedol, že skutočnou skúškou bude pre Abuju vymáhanie zákazu.

„Čína zablokovala Twitter, ale stále vidíte desiatky miliónov ľudí na Twitteri, ktorí sa tam dostanú nejakým iným spôsobom,“ uviedol Anderson. V súčasnosti je možné využiť napríklad súkromné virtuálne siete, takzvané VPN, aby sa obišli rôzne zákazy či geografické obmedzenia na internete.

Nie je to tiež prvý prípad, keď sa táto západoafrická krajina dostala do sporu s Twitterom. Riaditeľ Twitteru Jack Dorsey vyjadril minulý rok podporu pre demonštrantov, ktorí poukazovali na policajnú brutalitu. Minister Mohammed vtedy vyzval na regulovanie sociálnych sietí, aby sa zabránilo šíreniu „falošných správ.“

Sprisahanie

Celý incident trochu pripomína dianie v Spojených štátoch z januára tohto roku. Twitter vtedy po nepokojoch v budovách Kapitolu natrvalo zrušil účet tamojšiemu dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Odchádzajúci republikánsky prezident následne obvinil sociálnu sieť zo sprisahania a spolčenia sa s jeho politickými nepriateľmi, aby ho „umlčali”.

„Twitter ide stále ďalej a ďalej v zakazovaní slobodného prejavu. Zamestnanci Twitteru sa dnes v noci spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou a odstránili môj účet z tejto platformy za účelom umlčať ma – aj vás, 75 miliónov veľkých vlastencov, ktorí ste ma volili,“ napísal Trump v sérii príspevkov zo svojho oficiálneho prezidentského účtu @POTUS.

Twitter dané príspevky rýchlo vymazal a za svojím rozhodnutím si naďalej stojí. Trump je totiž podľa sociálnej siete a viacerých kritikov priamo zodpovedný za vyprovokovanie davu, ktorý Kapitol napadol.


Ďalšie články